Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣε «επιτήρηση» η Τουρκία: Αυστηρή κριτική για πιθανή νέα αμυντική συνεργασία με...

Σε «επιτήρηση» η Τουρκία: Αυστηρή κριτική για πιθανή νέα αμυντική συνεργασία με Ρωσία

Την τακτική του «καλού παιδιού» ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το καθεστώς της Άγκυρας καταβάλει «φιλότιμες» προσπάθειες προκειμένου να μην ξεπεράσει για ακόμη μια φορά τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας. 

Τα μηνύματα που στάλθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο από την Ουάσιγκτον ήταν σαφή και δεν επιδέχονταν καμία αμφισβήτηση. 

Και μέχρι στιγμής τουλάχιστον η Άγκυρα φαίνεται να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Γερμανία και της Γαλλίας. 

Πάντως, όπως επισημαίνουν τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στο καθεστώς Ερντογάν, το «Λευκό Παλάτι» σκοπεύει μετά τις έρευνες εντός τουρκικής ΑΟΖ να στείλει το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προκαλώντας εκ νέου ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η πληροφορία μένει να επιβεβαιωθεί. 

Όπως επισημαίνεται από Αμερικανούς αμυντικούς αναλυτές, οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν ένταση στην Νοτιοδυτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά αυξάνεται και η ένταση μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν. 

Στο ίδιο μήκος κύματος «κινείται» και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτη την Γερμανία, η οποία αναμένεται να περάσει πολύ δύσκολο χειμώνα, καθώς ο Πούτιν κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς το Βερολίνο. 

Να σημειωθεί, ότι αρνητικές αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια κατά του καθεστώτος Ερντογάν προκάλεσε η είδηση που μετέδωσε το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS, πως «αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα νέα συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας για την αγορά νέων πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία». 

Η εν λόγω είδηση προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συνέχιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. 

Ειδικότερα ο κ. Μενέντεζ τόνισε τα εξής: «Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: Οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη».

Επομένως, η Τουρκία βρίσκεται σε «στενή» παρακολούθηση από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και η παραμικρή κίνηση της Άγκυρας που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αναμένεται να επιφέρει την ανάλογη απάντηση τόσο από την Ελλάδα όσο και από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.