Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚουτσούμπας: Το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των πολιτικών που θα εφαρμόσει...

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των πολιτικών που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση

«Το ΚΚΕ δεν λέει άλλα τη μία φορά και άλλα την άλλη, αλλά έχει εντιμότητα και σταθερότητα και αυτό το γνωρίζει ο λαός από την παρουσία του κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους σπουδών και στις γειτονιές», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα στον τ/σ «ΑΝΤ1».

Κάλεσε τον λαό να ψηφίσει το ΚΚΕ, να το οδηγήσει «όσο πιο ψηλά γίνεται», για «να συνεχίσει να είναι μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, να εμποδίζει και να αποσπά κατακτήσεις, μέχρι να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, με το ΚΚΕ και τον λαό πρωταγωνιστές».

Σχετικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες των άλλων κομμάτων, ο Δ. Κουτσούμπας είπε «ο ελληνικός λαός να κρατάει πάρα πολύ μικρό καλάθι».

Αναφερόμενος στην παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «όσα έταξε προϋποθέτουν να έχει εξασφαλιστεί δημοσιονομική εξισορρόπηση, να «δούμε τις αντοχές της οικονομίας», να «δούμε τον διεθνή περίγυρο», να πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα κ.λπ. κ.λπ.».

Σχετικά με τα κελεύσματα για ψήφο ανοχής του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι «μια κυβέρνηση δεν κυβερνά για «2-3 πράγματα» που είπε χθες ο κ. Τσίπρας, αλλά για όλα τα ζητήματα και παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της».

Όπως εξήγησε, η επόμενη κυβέρνηση «πρέπει να αναφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα προαπαιτούμενα που αυτό έχει, πρέπει να αναφερθεί στα εξάμηνα της ΕΕ, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για να προχωρήσει η “πράσινη μετάβαση”» και τόνισε ότι «το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη όλων αυτών των πολιτικών».

Ακόμα, υπογράμμισε πως «με τα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, στην πραγματικότητα ο Αλ. Τσίπρας θέλει να πιέσει κόσμο που σκέφτεται να ψηφίσει ΚΚΕ».

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα βασικά ζητήματα έχουν κοινή προγραμματική κατεύθυνση που φαίνεται και από το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%. Μιλάμε για 400 νόμους. Άρα, υπάρχει πολύ μεγάλη κοινή βάση για κυβέρνηση από τις 22 Μάη».

Κατέστησε, ακόμα μια φορά, σαφές ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει, στηρίξει ή δώσει ανοχή σε κυβέρνηση «γιατί δεν έχουμε ίδιο πρόγραμμα με τους άλλους. Οι υπόλοιποι, και τα μεγάλα κόμματα και τα μικρότερα κόμματα, είναι στην ίδια κατεύθυνση» και πρόσθεσε:

«Χωρίς εμάς (σ.σ. κυβέρνηση). Καθαρή κουβέντα. Και μάλιστα, για εμάς αυτό είναι κριτήριο ψήφου. Λέμε σε όσους αποφασίσουν να μας ψηφίσουν, ακόμα και με τις διαφωνίες τους, να έλθουν να μας ψηφίσουν έχοντας ως κριτήριο μαχητική αντιπολίτευση σε αυτή τη φάση μέχρι να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα με τη συμβολή του ΚΚΕ και τη δική τους».

Σε ερώτηση για τις προτάσεις του ΚΚΕ, ο γγ της ΚΕ του κόμματος υπογράμμισε ότι «για να είναι αξιοπρεπής ο κατώτατος μισθός χρειάζεται να επανέλθει τώρα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να ξεκινάει ο κατώτατος μισθός με αφετηρία τα 850 ευρώ και ταυτόχρονα με επαναφορά των τριετιών ένας εργαζόμενος με μόλις 3 χρόνια δουλειάς θα φτάσει στα 935 ευρώ».

Παράλληλα έκανε λόγο για «επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού», αλλά και για «κατάργηση του απαράδεκτου νόμου που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με Υπουργική Απόφαση, αφαιρώντας από τα συνδικάτα τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία».

Σχετικά με τα φασιστικά μορφώματα, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση της έναρξης και της ολοκλήρωσης της δίκης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής», υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ «είχε καταθέσει προτάσεις για παραχώρηση κατάλληλης αίθουσας και εξασφάλιση επιπλέον προσωπικού».

«Αν είχε ολοκληρωθεί και στο Εφετείο η δίκη, το θέμα θα ήταν λυμένο» τόνισε και «ο ναζί εγκληματίας που ηγείται κόμματος δεν θα μπορούσε να κατέβει στις εκλογές».

Καταδίκασε το «κυβερνητικό αλαλούμ με τις τρεις τροπολογίες», σημειώνοντας ότι «η ρύθμιση δεν αφορούσε μόνο τον συγκεκριμένο εγκληματία ναζί, αλλά κάνει απαράδεκτες γενικεύσεις που δεν έπρεπε να υπάρχουν στη συγκεκριμένη τροπολογία. Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται περί άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, υπάρχουν νόμοι και μάλιστα πολύ σκληροί και άδικοι σε πολλές πλευρές τους».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «η γενίκευση αυτή εδράζεται και στην απαράδεκτη προσπάθεια ταύτισης κομμουνισμού – φασισμού, που εφαρμόζεται σε κράτη-μέλη της ΕΕ».

Απαντώντας στην ερώτηση για «την πρόταση του κόμματος Τζήμερου-Κρανιδιώτη για εξαίρεση του ΚΚΕ από τις εκλογές», είπε «αυτοί οι γραφικοί τύποι που δεν είναι καθόλου γραφικοί, γιατί αυτοί γράφουν υποθήκες για το μέλλον και κρατήστε το αυτό, γιατί η κοινωνία μας πρέπει και να ενημερώνεται και να επαγρυπνεί, ιδιαίτερα η νεολαία. Αύριο με οποιαδήποτε σύνθεση δικαστηρίου θα μπορούσε κάποιος δικαστής, κάποια κυβέρνηση να βάλει επί τάπητος αυτό το ζήτημα. Επαναλαμβάνω, έχει συμβεί σήμερα στην ΕΕ και δεν αποτελεί δικαιολογία περί “ανατολικών χωρών” κλπ».

Τέλος, σχετικά με το επερχόμενο debate των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε ότι το ΚΚΕ «πρότεινε να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης συζήτησης και διαλόγου, κάτι όμως που απέρριψαν τα άλλα κόμματα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας