Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣκέρτσος: Φαραωνικές υποσχέσεις και ασύστολα ψεύδη δημοσίως από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σκέρτσος: Φαραωνικές υποσχέσεις και ασύστολα ψεύδη δημοσίως από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για μία Ελλάδα κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανόδου για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και ειδικά για τους νεότερους συμπολίτες μας. Κάθε πτυχή του προγράμματός μας για την Ελλάδα του 2027 και του 2030 δηλαδή για την παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και φυσικά για την ισχυρή Ελλάδα υπηρετεί αυτόν τον στόχο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η τάξη του καθενός μας, ο τόπος καταγωγής του και η οικονομική κατάσταση να μη λειτουργούν σαν μοίρα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι κάθε νέος Έλληνας και νέα Ελληνίδα στόχος είναι να ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές στη χώρα μας, «μένοντας και δημιουργώντας στην Ελλάδα όχι από ανάγκη αλλά από επιλογή και υπερηφάνεια».

Στόχος είναι επίσης να μην υπάρχουν όρια στα όνειρα των νέων ανθρώπων και επίσης η Ελλάδα και το Ελληνικό Δημόσιο, το Σύστημα Υγείας, το Σύστημα Εκπαίδευσης να μας κάνουν περήφανους και να μη μας πληγώνουν ούτε να μας προσβάλλουν.

Επίσης η ελληνική οικονομία να γίνει πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική, πιο φιλική στις επενδύσεις με καλύτερες θέσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς, ηλεκτρονικές πληρωμές, φορολογική συμμόρφωση αλλά και φορολογική δικαιοσύνη για όλους.

«Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε έως το 2027 και το 2030 με βάση το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία, που είναι πλήρως κοστολογημένο στα 9 δισεκ ευρώ σωρευτικά έως το 2027, η χώρα μας να συνεχίσει να σημειώνει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, της τάξης του 3% ετησίως, αύξηση μισθών κατά 25%, μείωση δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ, διπλασιασμό των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και μείωση του πληθωρισμού στο 2% ώστε στο τέλος κάθε μήνα να μένει και κάτι στην άκρη ως αποταμίευση για τα παιδιά μας. Όλα αυτά τα επιταχυνθούν με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 που αποτελεί μείζονα εθνικό και οικονομικό στόχο». Κι όπως είπε, πρόκειται για έναν στόχο που συνδέεται με τη συγκρότηση μιας σταθερής δημοσιονομικά υπεύθυνης και φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης όπως η σημερινή, αμέσως μετά τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι και οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν πως χωρίς πολιτική και οικονομική σταθερότητα τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα «και ταλαιπωρηθήκαμε πολύ τα προηγούμενα 12 χρόνια για να ξαναμπούμε σε νέες περιπέτειες».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το σχέδιο που παρουσιάστηκε και εξειδικεύτηκε την περασμένη Τρίτη. Εξήγησε ότι χάρη στο 1,5 δισεκ ευρώ που εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση της υγείας των πολιτών, 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας θα αποκτήσουν σύγχρονες δομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα προσληφθούν 10.000 πρόσθετοι νοσηλευτές και γιατροί ώστε να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις αλλά και δωρεάν προσωπικός γιατρός θα προσφερθούν σε όλους τους πολίτες».

Όπως είπε «στόχος είναι το ΕΣΥ να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας δωρεάν, να βελτιώσουμε τόσο το προσδόκιμο όσο και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και επιπρόσθετα και εξίσου σημαντικά να μειώσουμε τα κόστη που επιβαρύνουν το ελληνικό νοικοκυριό για δαπάνες υγείας με στόχο να εξαφανίσουμε και το περίφημο φακελάκι».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι ούτε η οικονομία ούτε η υγεία δεν θα βελτιωθούν αν δεν αλλάξουμε το κράτος μας πλήρως. «Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε η δουλειά μας για την πλήρη ψηφιοποίηση του κράτους να μη μείνει στη μέση». Και πρόσθεσε «Δεσμευόμαστε ότι έως το 2027 όλο το κράτος θα βρίσκεται στο κινητό μας. Το είπαμε και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε με ακόμα πιο γρήγορες ταχύτητες και δίκτυο οπτικών ινών παντού σε όλη τη χώρα».

Αναφέρθηκε στη βελτίωση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, στην αυστηρότερη επιλογή διοικήσεων στα νοσοκομεία αλλά και στα μμμ, στη δέσμευση για ολοκλήρωση των έργων μετρό στη Θεσσαλονίκη, την επέκταση των γραμμών μετρό στην Αθήνα καθώς και για 2000 αστικά λεωφορεία για πυκνότερες και καλύτερες αστικές συγκοινωνίες πολύ πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Αυτό είναι το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου: αν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά, αν θα κάνει τα απαιτούμενα άλματα για να γίνει Ευρώπη σε όλα τα πεδία ή αν θα επιστρέψει σε πειραματισμούς που αποδείχθηκαν καταστροφικοί και κόστισαν πολύ στην κοινωνία, τόνισε.

Επεσήμανε ότι «δυστυχώς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε την Παρασκευή και χθες διεξοδικότερα δείχνει προς μία και μόνη κατεύθυνση: πίσω ολοταχώς. Και στηρίζεται σε μία γενική αρχή: όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Μετρήσαμε τουλάχιστον 30 καταργήσεις νόμων που αποδεδειγμένα έχουν κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε και αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτεινόμενες καταργήσεις.

«Μετρήσαμε επιπλέον 80 εξαγγελίες που απλά υπόσχονται πολιτικές που είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ένδεια ιδεών και διγλωσσία.

«Η μειωμένη αξιοπιστία και η περιορισμένη αποτελεσματικότητα όπως την είδαμε στην προηγούμενη τετραετία δίνει την απάντηση» στο αν και κατά πόσο θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει, τόνισε.

«Μετρήσαμε επίσης 18 δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί το 2015-2019 αλλά δεν έγιναν ποτέ», πρόσθεσε.

Κι όπως είπε άφησε για το τέλος σαν κερασάκι στην τούρτα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αλλά απλά δεν γίνονται, διότι δεν το επιτρέπει ούτε η οικονομική, ούτε η μαθηματική, ούτε και καμία άλλη λογική.

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σκέρτσος θέλησε να θίξει δύο ακόμη θέματα: τη μάχη για να μείνουν εκτός Βουλής εγκληματικές οργανώσεις που περιβάλλονται με πολιτικό μανδύα και την έκθεση ΟΟΣΑ για τους μισθούς.

 

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για μια Ελλάδα με περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανόδου για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και ειδικά τους νεότερους συμπολίτες μας. Κάθε πτυχή του προγράμματος μας για την Ελλάδα του 2027 και του 2030, δηλαδή για την παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και φυσικά για την ισχυρή Ελλάδα, υπηρετεί αυτό το στόχο: η τάξη του καθενός μας, ο τόπος καταγωγής και η οικονομική κατάσταση του να μην λειτουργούν σαν μοίρα.

Θέλουμε κάθε νέος Έλληνας και νέα Ελληνίδα να μπορεί να ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές στη χώρα μας, μένοντας και δημιουργώντας στην Ελλάδα όχι από ανάγκη αλλά από επιλογή και περηφάνια.

Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για να μην υπάρχουν όρια στα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε η Ελλάδα και το ελληνικό δημόσιο, το σύστημα υγείας, το σύστημα εκπαίδευσης, να μας κάνει περήφανους και να μην μας πληγώνει ούτε να μας προσβάλει.

Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική, πιο φιλική στις επενδύσεις, με καλύτερες θέσεις εργασίας, ψηλότερους μισθούς, ηλεκτρονικές πληρωμές, φορολογική συμμόρφωση αλλά και φορολογική δικαιοσύνη για όλους.

Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε έως το 2027 και το 2030 με βάση το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία, που είναι πλήρως κοστολογημένο στα 9 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2027, η χώρα μας να συνεχίσει να σημειώνει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη της τάξης του 3% ετησίως, αύξηση μισθών κατά 25%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του Α.Ε.Π., διπλασιασμό δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και μείωση πληθωρισμού στο 2% ώστε στο τέλος κάθε μήνα να μένει και κάτι στην άκρη ως αποταμίευση για τα παιδιά μας.

Όλα αυτά θα επιταχυνθούν με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 που αποτελεί μείζονα εθνικό και οικονομικό στόχο. Ένας στόχος που συνδέεται ευθέως με την συγκρότηση μιας σταθερής, δημοσιονομικά υπεύθυνης και φιλο-επενδυτικής Κυβέρνησης όπως η σημερινή αμέσως μετά τις εκλογές.

‘Αλλωστε οι οίκοι αξιολόγησης συνδέουν ευθέως στις εκθέσεις τους την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής μετά τις εκλογές, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μας το λένε ότι χωρίς πολιτική και οικονομική σταθερότητα τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Και ταλαιπωρηθήκαμε πολύ τα προηγούμενα 12 χρόνια για να ξαναμπούμε σε νέες περιπέτειες.

Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. με το σχέδιο που παρουσιάσαμε και εξειδικεύσαμε την περασμένη Τρίτη. Χάρη στα 1,5 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση της υγείας των πολιτών:

-80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας θα αποκτήσουν σύγχρονες δομές,

-10.000 πρόσθετοι νοσηλευτές και γιατροί θα προσληφθούν ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς,

-δωρεάν προληπτικές και δωρεάν προσωπικός γιατρός θα προσφερθούν σε όλους τους πολίτες,

-η αξιολόγηση και η στοχοθεσία θα γίνουν μέρος της καθημερινής λειτουργίας των διοικήσεων των νοσοκομείων,

-οι διοικητές θα επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια επαγγελματικής εμπειρίας και γνώσης του αντικειμένου,

-ενώ οι χρόνοι αναμονής στις διακομιδές του ΕΚΑΒ, στα επείγοντα και στα χειρουργεία θα μειωθούν κατά 70%.

Στόχος μας είναι το Ε.Σ.Υ. να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, να βελτιώσουμε τόσο το προσδόκιμο όσο και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων, και επιπρόσθετα και εξίσου σημαντικά να μειώσουμε τα κόστη που επιβαρύνουν το ελληνικό νοικοκυριό για δαπάνες υγείας με στόχο να εξαφανίσουμε το περίφημο «φακελάκι». Και φυσικά ούτε η οικονομία ούτε η υγεία των Ελλήνων δεν θα βελτιωθούν αν δεν αλλάξουμε το Κράτος μας πλήρως.

Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε η δουλειά μας για την πλήρη ψηφιοποίηση του Κράτους να μη μείνει στη μέση. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των πολιτών με 1500 ψηφιακές εφαρμογές και δεσμευόμαστε ότι έως το 2027 όλο το Κράτος θα βρίσκεται στο κινητό μας. Το είπαμε και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε .Με γρήγορες ταχύτητες και δίκτυα οπτικών ινών παντού σε όλη τη χώρα.

Θέλουμε και εργαζόμαστε καθημερινά για την ενδυνάμωση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να αμείβονται καλύτερα για αυτήν όταν είναι πιο παραγωγικοί.

Δεσμευόμαστε για αυστηρή επιλογή διοικήσεων στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς με αυστηρά επαγγελματικά και όχι κομματικά κριτήρια. Ώστε να παρέχουν καλές υπηρεσίες ειδικά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από καλά δημόσια αγαθά.

Δεσμευόμαστε για το μετρό στη Θεσσαλονίκη που επιτέλους ξεκόλλησε την τελευταία τετραετία και παραδίδεται σε λειτουργία σε λιγότερο από 12 μήνες, αλλά και για την επέκταση του μετρό στην Αθήνα με περισσότερα από 9 χλμ νέων γραμμών, καθώς και για συνολικά 2.000 λεωφορεία (650 εκ των οποίων ηλεκτρικά) για να έχουμε πυκνότερες και καλύτερες αστικές συγκοινωνίες πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ως κυβέρνηση που υπό το βάρος του δικού μας καλά μελετημένου και πλήρως κοστολογημένου προγράμματος για την επόμενη τετραετία, αναγκάστηκαν τα άλλα κόμματα να αρχίσουν να εμφανίζουν επιτέλους τις δικές τους προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να μπορέσουν οι πολίτες να συγκρίνουν, να κρίνουν και να εγκρίνουν στην κάλπη πλέον ποια πολιτική δύναμη τελικά μπορεί να πάει την Ελλάδα με ασφάλεια, σταθερά και τολμηρά μπροστά.

Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου: Αν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά, αν θα κάνει τα απαιτούμενα άλματα για να γίνει Ευρώπη σε όλα τα πεδία ή θα επιστρέψει σε πειραματισμούς που αποδείχθηκαν καταστροφικοί και κόστισαν πολύ στην κοινωνία, σε πειραματισμούς που μας κράτησαν συνολικά ατομικά και συλλογικά πίσω.

Δυστυχώς, απέναντι σε αυτό τη θετική πρόταση για το μέλλον των πολιτών και της χώρας, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει προς μια κατεύθυνση: Πίσω ολοταχώς! Και στηρίζεται σε μια γενική αρχή: όχι σε όλα και ναι στο τίποτα.

Μετρήσαμε τουλάχιστον 30 καταργήσεις νόμων που αποδεδειγμένα έχουν κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών τα τελευταία 4 χρόνια.

Μας μίλησαν για κατάργηση του νέου ΕΦΚΑ που δίνει πλέον συντάξεις σε 2 μήνες αντί για 2 χρόνια.

Κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, των αγγλικών από το νηπιαγωγείο, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, των ειδικών προσλήψεων που έγιναν για ειδικά μαθήματα και ψυχολόγους.

Μας μίλησαν για κατάργηση των νέων γονικών αδειών στους εργαζόμενους γονείς, της ψηφιακής κάρτας εργασίας, της ανεξάρτητης επιθεώρησης εργασίας.

Κατάργηση του ατομικού κουμπαρά νέων που εξασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις στους νέους εργαζόμενους έως 70%.

Κατάργηση του νόμου για τη διαχείριση πορειών ώστε να παραλύει το κέντρο των πόλεων με την παραμικρή διαδήλωση.

Μετρήσαμε 80 εξαγγελίες που απλά υπόσχονται πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση. Πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην υποκρισία του, καταψήφισε τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλοντάς τες. Καμιά δημιουργικότητα καμία προσπάθεια να κρύψουν την ένδεια δικών τους ιδεών αλλά και τη διγλωσσία τους.

Ενδεικτικά ρυθμίσεις χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, που έχουν γίνει -αναγνώριση εργαζομένων σε πλατφόρμες, που έχουν γίνει- ολοκλήρωση χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα που έχει δρομολογηθεί, νέο gov.gr, που έχει γίνει- χρηματοδότηση ΜμΕ από κοινοτικά κονδύλια, ψηφιακό φάκελο ασθενούς, πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, τρέχει ήδη, για προσωπικό βοηθό ΑμεΑ και πολλά άλλα. Είναι θετικό ότι δεσμεύονται για αυτονόητες πολιτικές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Το ερώτημα είναι μπορούν να τις υλοποιήσουν; Η μειωμένη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα τους δίνει την απάντηση.

Μετρήσαμε 18 δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί το 2015-2019 αλλά δεν έγιναν ποτέ. Η ίδια ομάδα πολιτικών στελεχών υπό τον κ. Τσίπρα, με τις ίδιες ικανότητες και ιδέες έρχονται και μας λένε σήμερα, 4 χρόνια μετά ότι θα υλοποιήσουν όσα ξέχασαν ή δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν όταν κυβερνούσαν.

Γιατί να τους πιστέψουμε ότι θα επαναφέρουν τη 13η σύνταξη και από που θα χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες; Γιατί δεν έδωσαν καμία αύξηση στους υγειονομικούς την περίοδο Διακυβέρνησης τους και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το περίφημο «μαξιλάρι» και η άγρια υπερφορολόγηση; Γιατί δεν έτρεξαν με ταχείς ρυθμούς οι ΑΠΕ στα 4 χρόνια Διακυβέρνησης τους αντιθέτως ήταν κολλημένες, γιατί δεν έγινε τίποτα στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων;

‘Αφησα για το τέλος σαν κερασάκι στην τούρτα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αλλά απλά δεν γίνονται πολύ απλά διότι δεν το επιτρέπει ούτε η οικονομική, ούτε η μαθηματική ούτε και καμία άλλη λογική. Το οικονομικό του πρόγραμμα κοστίζει τελικά μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις προς τα πάνω -σε διαδοχικές ομιλίες του κ. Τσίπρα- 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, περίπου 20-21 δισ. ευρώ ετησίως που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα χρεοκοπία, εποπτεία, φτώχεια και διεθνή αναξιοπιστία. Έχουμε έναν κατάλογο με τουλάχιστον 10 εμβληματικά ανέφικτες υποσχέσεις που απλά επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κακό του εαυτό που τάζει λαγούς με πετραχήλια αλλά στο τέλος κάνει τα αντίθετα.

Μας χαροποιεί περισσότερο όμως το γεγονός ότι από την ανακοίνωση των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκύπτει περίτρανα ποιος έχει υλοποιήσιμο πρόγραμμα εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Εμείς είναι η απάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύει τις φαραωνικές υποσχέσεις του και με ασύστολα ψεύδη που ενώ καταρρίπτονται εύκολα από τους αριθμούς, συνεχίζουν τόσο ο κύριος Τσίπρας όσο και στελέχη του να περιφέρουν δημοσίως.

*Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; *

Λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια

*Τι ισχύει;*

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που μπήκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου από την οποία την έβγαλε η ΝΔ μετά από 11 συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις της ΕΕ, τον Αύγουστο 2022.

*Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; *

Ότι ο είχε καταφέρει να ρυθμίσει το χρέος.

*Τι ισχύει; *

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 180% το 2015 και το παρέδωσε στο 186% το 2019, ενώ το 2022 το ελληνικό δημόσιο χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση στην ΕΕ -και στον υπόλοιπο κόσμο- κατά 36 μονάδες και βρίσκεται στο 171% με εκτίμηση ότι το 2023 θα μειωθεί περαιτέρω στο 162% και το 2024 στο 150%.

*Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; *

Ότι κατάφερε να αφήσει 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

*Τι ισχύει; *

Τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ως αποθεματικό ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν μιας άγριας υπερφορολόγησης επιχειρήσεων και εργαζομένων (+7 δισ. ευρώ φόροι) με απαίτηση των δανειστών να γίνει αυτό το «μαξιλάρι» λόγω της δημοσιονομικής του αναξιοπιστίας. Τα δημόσια αποθεματικά σήμερα είναι στα 39 δις ευρώ παρά τη μείωση 50 φόρων ύψους 7 δισ. ευρώ και την τεράστια δημοσιονομική στήριξη που δόθηκε στα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, συνολικά δόθηκαν θυμίζω ύψους 58 δις ευρώ.

*Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; *

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετύχει 8 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

*Τι ισχύει; *

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού βύθισε τη χώρα σε ύφεση το 2015-2016 και capital controls μετά «κρατούσε ομπρέλα» όσο η Ε.Ε. βίωνε έναν δυναμικό κύκλο οικονομικής ανάπτυξης σημειώνοντας υποτετραπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με μέσο όρο Ε.Ε.. Κοινώς γίναμε φτωχότεροι επί ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως η Ελλάδα σημειώνει σήμερα διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από Ε.Ε..

*Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; *

Λέει ότι το μόνο που είχε μείνει στον κ. Μητσοτάκη να υποσχεθεί ήταν η επενδυτική βαθμίδα. Την υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του 2019, την υποσχόταν καθόλη τη διάρκεια της θητείας του…

*Τι ισχύει*;

Η Ελλάδα παρά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, πέτυχε 12 συνεχείς αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης τα τελευταία 4 χρόνια και βρίσκεται σήμερα μισό σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν υπήρχε η πολιτική αβεβαιότητα με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα την είχε κατακτήσει ήδη.

Σε κάθε περίπτωση είναι εύλογο ότι λόγω του φρένου που έβαλε για σχεδόν δυο χρόνια στην παγκόσμια οικονομία αλλά και την ελληνική η πανδημία, καθυστέρησε και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

*Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; *

Ότι αντί για επενδυτική βαθμίδα, η κυβέρνηση αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δισ. ευρώ.

*Τι ισχύει; *

Όλοι οι οικονομολόγοι παγκοσμίως όταν μιλούν για χρέος μετρούν το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης που είναι 356 δισ., όχι Κεντρικής Κυβέρνησης που είναι 406! Μιλάμε για παιδαριώδη λάθη δηλαδή. Πέρα από τη σημαντικά καλύτερη εικόνα του δημόσιου χρέους στη χώρα μας το 2022 σε σχέση με το 2019, το ιδιωτικό χρέος επίσης εμφανίζει σημαντική ποσοτική και ποιοτική βελτίωση.

*Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; *

Ότι το ιδιωτικό χρέος είναι δήθεν μεγαλύτερο κατά 40 δισ. ευρώ. Και εδώ λέει τη μισή αλήθεια.

*Τι ισχύει;*

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα πράσινα εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί από 102 δις σε 149 δισ. ευρώ, ενώ τα κόκκινα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από 110 δις ευρώ σε 83 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ένωση εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν γίνει 700.000 διμερείς ρυθμίσεις δανείων ενώ ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός παρουσιάζει διπλάσιο ρυθμό διαγραφών χρεών σε σχέση με εξωδικαστικό ΣΥΡΙΖΑ. Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών χάρη στον «Ηρακλή» μειώθηκαν από 44% του χαρτοφυλακίου τους σε μονοψήφιο αριθμό. Συνολικά το τραπεζικό σύστημα έχει καταφέρει να δανείσει την πραγματική οικονομία κατά 20 πρόσθετα δις ευρώ έως το 2022, χάρη στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας και των τραπεζών.

*Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;*

Ότι έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

*Τι ισχύει;*

Ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών 49% του Α.Ε.Π. της (έναντι 40% το 2019) ενώ το διευρυμένο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες διεθνείς τιμές φυσικού αερίου το 2022 που στοίχισαν στη χώρα μας περίπου +6,5 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τις πάγιες δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ που διαχρονικά καταβάλαμε προ της ενεργειακής κρίσης για εισαγωγές φυσικού αερίου. Οι τιμές αυτές πλέον χάρη και στην ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο αποκλιμακώνονται σημαντικά από τα τέλη του 2022 και μαζί τους μειώνονται και οι δαπάνες για αγορά εισαγόμενου φυσικού αερίου. ‘Αρα έτσι πιστεύουμε οτι θα μειωθεί περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα.

Εν τω μεταξύ από τους δυνάμει εταίρους του κ. Τσίπρα σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας -που ακόμη βεβαίως ψάχνουν τι είδους θα είναι- το μεν ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να θέτει σκληρές κόκκινες γραμμές ως προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού που θα κυβερνήσει τη χώρα μετά τις εκλογές, αποκλείοντας τους αρχηγούς και των δυο κομμάτων.

Ακούσαμε τον κ. Ανδρουλάκη χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη να εμμένει στη θέση αυτή, αλλά και να κρύβεται πίσω από αοριστίες τύπου «αντισυστημικός ρεαλισμός». Ενώ ο κ. Βαρουφάκης διαλαλεί ότι θέλει να ξαναπαίξει την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια, να εφαρμόσει στις πλάτες μας τη θεωρία των παιγνίων στην οποία ειδικεύεται. Κοινώς τα παιδία παίζει δηλαδή.

Κλείνοντας την αρχική μου εισήγηση θα ήθελα να θίξω δυο ακόμη θέματα: Τη μάχη που δώσαμε και κερδίσαμε για να μείνουν εκτός Βουλής εγκληματικές οργανώσεις που περιβάλλονται με πολιτικό μανδύα και την έκθεση ΟΟΣΑ για τους μισθούς.

Ως προς το κόμμα Κασιδιάρη να θυμίσω σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για σκόπιμη καθυστέρηση στην ψήφιση των αναγκαίων διατάξεων, ότι η κυβέρνηση ήδη από το 2021 είχε φέρει στη Βουλή διατάξεις που υπερψηφίστηκαν τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, πρόκειται για τα άρθρα 92-96 του νόμου 4804/2021, σύμφωνα με τις οποίες «Πολίτης που έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση ακόμη και πρωτόδικα δεν μπορεί να ηγείται πολιτικού κόμματος διότι έτσι δεν υπηρετείται η ελεύθερη λειτουργία του Πολιτεύματος».

Συνεπώς είναι άτοπη η κατηγορία ότι αμελήσαμε να σταθούμε απέναντι στις προσπάθειες του κόμματος Κασιδιάρη και κινούμαστε με καθυστέρηση και μικροκομματικό συμφέρον. Αντιθέτως ήμασταν τελικά η μόνη πολιτική δύναμη που παρακολουθούσαμε από κοντά τις αλλαγές τακτικής του κόμματος αυτού κατά το 2022 , αλλαγές που μετακίνησαν από το προσκήνιο της ηγεσίας του κόμματος τον Η. Κασιδιάρη φέρνοντας τον στο παρασκήνιο ως σκιώδη αρχηγό.

Σε αυτό το στρατήγημα δώσαμε απάντηση με περαιτέρω θωράκιση της αρχικής διάταξης, από την οποία δυστυχώς απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το μερα25, ευτυχώς όμως όχι και το ΠΑΣΟΚ. Βελτιώσεις που δικαιώθηκαν τελικά ως συνταγματικές από τον ‘Αρειο πάγο με ψήφους 9-1.

Να επαναλάβω τέλος κάποιες παρατηρήσεις για την περίφημη έκθεση ΟΟΣΑ για τους μισθούς στην Ελλάδα το 2022 που χρησιμοποιείται ως σημαία ευκαιρίας από την αντιπολίτευση αυτές τις μέρες.

(1) Η έκθεση του ΟΟΣΑ βασίζεται σε μία προκαταρκτική παλαιότερη μακροοικονομική *εκτίμηση* του οργανισμού, επαναλαμβάνω «εκτίμηση» του Νοεμβρίου του 2022 για αύξηση των ακαθάριστων αμοιβών ανά εργαζόμενο κατά μόλις 1,5% το 2022. Επαναλαμβάνω η έκθεση βασίζεται σε εκτιμήσεις για τους μισθούς στην Ελλάδα το 2022 και όχι σε πραγματικά στοιχεία. Επίσης αναφέρεται σε μια μεμονωμένη χρονιά και όχι συνολικά στην 4ετία.

(2) Ωστόσο σήμερα πλέον έχουμε τα πραγματικά στοιχεία. Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ όπου οι εργοδότες δηλώνουν τους μισθούς που κατέβαλαν το 2022 δείχνουν αύξηση των ονομαστικών μισθών κατά 5,2%. Αντίστοιχα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δηλαδή της EUROSTAT, σε δυο διαφορετικές σειρές στατιστικής ανάλυσης, όπως τα έχει δημοσιεύσει τον Μάρτιο του 2023, δείχνουν απολογιστικά για το 2022:

(α) αύξηση στον δείκτη μισθών 4,5% το 2022 και

(β) αύξηση συνολικών αμοιβών εξαρτημένης εργασίας 5,6% το 2022.

(3) Τέλος το μισθολογικό κόστος που μετρά ο ΟΟΣΑ προφανώς, δεν λαμβάνει υπόψη τις ενισχύσεις για την ενεργειακή κρίση και τα κάθε μορφής επιδόματα που έδωσε για τη στήριξη των εισοδημάτων τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση. Και προφανώς δεν έχει συμπεριληφθεί η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε τον Απρίλιο του 2023, οδηγώντας σε σωρευτική αύξηση 20% τους κατώτατους μισθούς συγκριτικά με το 2019 έναντι σωρευτικού πληθωρισμού 15% στην τετραετία 2019-2023.

Συνοψίζοντας: Η απάντηση είναι πως έχουμε 3 τουλάχιστον πηγές που μας λένε πλέον με πραγματικά στοιχεία και όχι εκτιμήσεις, ότι η αύξηση των μισθών το 2022 είναι της τάξης του 5% και όχι 1,5% όπως λένε οι «εκτιμήσεις» του ΟΟΣΑ. Σωρευτικά ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στη χώρα μας κατά 20% στην τετραετία και ο πληθωρισμός κατά 15%. ‘Αρα η αύξηση μισθών υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού.

Και τέλος η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι «προκαταρκτική» και βασίζεται σε παλαιές εκτιμήσεις των μισθών, όπως αναφέρει η ίδια η έκθεση στη σελ. 36. Συμβαίνει συχνά και στατιστικές υπηρεσίες και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους όταν διατίθενται νεότερα πραγματικά στοιχεία και θεωρούμε ότι και ο ΟΟΣΑ θα πράξει το ίδιο σε επόμενη έκθεση, όταν θα επικαιροποιήσει τα στοιχεία του με βάση τα τελικά αποτελέσματα του 2022 για τον οποίο και θα τον ενημερώσουμε αναλυτικά.

Θυμίζω τέλος ότι κεντρικός μας στόχος για την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση κατώτατου και μέσου μισθού κατά 25% και η μείωση/σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% ώστε τα εισοδήματα στη χώρα μας να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

-Σήμερα επισκέπτεται την Κεφαλλονιά και το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «STAR».

-Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ηλεία και την Αχαΐα και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Πάτρα.

-Το Σάββατο θα μεταβεί στην Εύβοια και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Χαλκίδα.

-Και την Κυριακή θα πάρει μέρος σε ειδική εκδήλωση -στην Ελευσίνα- για την οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών, εργαζομένων και επιχειρηματιών».

Η ΝΔ έχει παρουσιάσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης

«Τα κόμματα της Αριστεράς, που υποστηρίζουν την απλή αναλογική δεν έχουν κάνει τίποτε τα τελευταία 4 χρόνια για να προετοιμάσουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Τώρα κυριολεκτικά στο παρά ένα των εκλογών τσακώνονται δημοσίως για θέματα, όπως το πρόγραμμα «Δήμητρα». Εμείς λέμε πως έχουμε παρουσιάσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης», σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Μάλιστα, ερωτηθείς για το πως θα διαχειριστεί ο πρωθυπουργός τη διερευνητική εντολή, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σοβαρός, θεσμικός πολιτικός. «Θα κινηθεί εντός ορίων Συντάγματος, τι θα κάνουμε με τη διερευνητική εντολή θα το πουν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τον δείκτη ελευθερίας τύπου, που βρίσκεται η χώρα μας ο ‘Ακης Σκέρτσος σημείωσε πως η χώρα μας είναι σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι έχουμε υιοθετήσει 20 μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων, την ασφάλεια, αλλά και την ενίσχυση της θέσης τους, ενώ διερωτήθηκε «πως γίνεται χώρες με στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα να σημειώνουν καλύτερη θέση από μία ευρωπαϊκή χώρα».

Στο φόντο της απόφασης του Αρείου Πάγου για την απαγόρευση της εκλογικής καθόδου του κόμματος του καταδικασθέντος Κασιδιάρη και ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος για συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ ο Υπουργός Επικρατείας απήντησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης λέει κάτι μη λογικό, ήτοι ότι δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Σε άλλη ερώτηση διέψευσε κατηγορηματικά συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με στέλεχος ακροδεξιού σχήματος. Τέλος, επέμεινε πως «ως κυβέρνηση νιώθουμε συλλογική και προσωπική συντριβή για το δυστύχημα στα Τέμπη, είμαστε δίπλα στις οικογένειες και δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσβάλλουμε ή να σταθούμε εμπόδιο».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας