Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: O λαός γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια – Κοστολογημένο το...

Τσίπρας: O λαός γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια – Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας

Την πεποίθηση ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών της Κυριακής, θα σχηματίσει κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρη το Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε ότι τα άμεσα μέτρα που θα πάρει η προοδευτική κυβέρνηση θα έχουν στόχο τη διάλυση του μηχανισμού της αισχροκέρδειας, την προστασία της α’ κατοικίας και την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ.

«Είναι φανερό ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι στην απευκταία περίπτωση που η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα «ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να κάνει κυβέρνηση. Δεν θα ρισκάρει μια δεύτερη εκλογή, παρά τα όσα λέει. Εάν δεν τα καταφέρει θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».

«Εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτο κόμμα θα πάμε στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι δεν είναι επιδίωξή του η κυβέρνηση που θα σχηματίσει να βασίζεται στην ανοχή ενός κόμματος.

Όσον αφορά στον κ. Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι επέλεξε να αυτοεξαιρεθεί από την προοδευτική κυβέρνηση επαναφέροντας στον δημόσιο διάλογο το σχέδιο «Δήμητρα».

«Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε. Εάν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να το εφεύρει» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «δεν είναι προοδευτικές απόψεις αυτές. Είναι απόψεις Σόιμπλε». Ο κ. Βαρουφάκης έκανε δώρο στον Μητσοτάκη να ξανασερβίρει το πιάτο του φόβου σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εσκεμμένη παραπληροφόρηση όσον αφορά στην κοστολόγηση του Συμβολαίου για την Αλλαγή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός υπολόγισε ότι η μείωση του ΕΦΚ θα κοστίσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο υπουργός των Οικονομικών του το υπολόγισε στα 1,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στους νέους και τις νέες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι κρίσιμη καθώς εδώ μια τετραετία έχουν στοχοποιηθεί. «Έζησαν στο πετσί τους τι σημαίνει πολιτική εχθρότητα και συντριβή των ονείρων τους».

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζοντας ότι έχει πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων και των δημοσιονομικών δυσκολιών απάντησε στα όσα έλεγε η κυβέρνηση σχετικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αθλιότητα» όπως είπε της κυβέρνησης να περιφέρει ένα έγγραφο που φτιάχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και να λέει ότι είναι έγγραφο του ΓΛΚ.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι το κόστος των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της ΝΔ είναι παρόμοια ωστόσο αυτά έχουν πολύ διαφορετικό πρόσημο.

Απαντώντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα κοστολογημένο απάντησε στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τη μείωση του ΕΦΚ ότι έχει κόστος 4 δισ. Συγκεκριμένα υπενθύμισε τα όσα είχε δηλώσει ο ΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταϊκούρας ότι το κόστος είναι 1,5 δισ. ευρώ και ότι  μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα κοστίσει 1,4 δισ στο έτος.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι 4 δισ. ήταν η αύξηση των εσόδων στα ταμεία από τη διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ ενώ χαρακτήρισε οξύμωρο ότι αυτοί που μέσα σε ένα χρόνο δώσαν σχεδόν 50 δισ. επιδοτήσεις να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας και τετραπλασιάζοντας το κόστος να λένε ότι ο το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει δήθεν τα 80 δισ. ευρώ.

Το 2022 είχαμε μόνο στις εταιρίες ενέργειας 6 δισ υπερκέρδη. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα ξαναγίνει αυτό. Τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και έκανε λόγο για νέο μηχανισμό για φορολογία στην πηγή με αποτέλεσμα το άμεσο κέρδος για το δημόσια ταμεία.

Πέρα από το Συμβόλαιο Αλλαγής και τα 11 άρθρα έχουμε έτοιμη και ΠΝΠ η οποία εμπεριέχει τρία άρθρα γα να επισπεύσουμε την Δικαιοσύνη.

  1. αναστολή πλειστηριασμών 1ης κατοικίας 0 (μηδέν) δημοσιονομικό κόστος
  2. κατάργηση Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής 0 (μηδέν) δημοσιονομικό κόστος
  3. μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ από 1/7 έως τέλος έτους με δημοσιονομικό κόστος 1,4 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι πέρασε μια τετραετία στοχοποίησης των νέων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι τους στοχοποίησε ακόμη και για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια τετραετία στην οποία θεσπίστηκε η ΕΒΕ ώστε να κόβονται 20.000 μαθητές και μαθήτριες και να γίνουν πελατεία στα κολλέγια. Επιπλέον αναφέρθηκε σε νομοθετικό πλαίσιο – ζούγκλα στα εργασιακά, στην κατάργηση του ΣΕΠΕ και του 8ώρου.

Αναφέρθηκε δε στα περιστατικά αυταρχισμού ακόμη και ξύλου τις πλατείες ενώ πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζουν το ακριβότερο ενοίκιο στις χώρες της ΕΕ. «Έχουν πάρα πολλούς λόγους να πάνε οι νέοι στις κάλπες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι όλες οι μετρήσεις που δείχνουν πρωτιά της ΝΔ, οι ίδιες δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στους νέους.

Αν πάνε στην κάλπη οι 450.000 νέοι θα στείλουν στον κουβά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων όπως έγινε στην Τουρκία και στην Κύπρο.

Σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου που υπέγραφε τις παράνομες παρακολουθήσεις -καθώς δεν υπήρχε εθνικός λόγος- «είναι ακόμα στη θέση της».

Το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο, αφορά στη συγκάλυψη και στο πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι ό ποιος κρατά τα στοιχεία στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει για την επόμενη δεκαετία. «Είναι προφανές ότι αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα δεν θα πάρουμε ποτέ απαντήσεις. Θα υπάρξει συγκάλυψη» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αντίθετα, «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα μία από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε στην κάθαρση. Εμείς θα το κάνουμε πράξη».

«Αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για εξεταστική» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και επεσήμανε ότι «πρέπει να πάμε σε προανακριτική».

«Θα παρακολουθούμε την πορεία των ερευνών της δικαιοσύνης αλλά ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή. Ελπίζω να το αποδεχτεί ο κ. Ανδρουλάκης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πρέπει να πέσει φως ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια. «Για να μάθουμε όχι το ποιός παρακολουθούσε αλλά το πού βρίσκονται τα τεκμήρια που κάποιοι μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν κακό στην πατρίδα».

Επαναλαμβάνοντας ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση των “αρίστων” επέλεξε να βάλει στην νευραλγική θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ έναν άνθρωπο που δεν είχε πτυχίο».

«Παραμένει το μεγάλο ερώτημα το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να δώσει απαντήσεις καθώς επικαλείται το απόρρητο για να μην πει κουβέντα, ενώ την ίδια ώρα «η έρευνα της δικαιοσύνης δεν έχει προχωρήσει βήμα εδώ και εννέα μήνες.

«Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έπιαναν τον πρωθυπουργό με τον κοριό στο αυτί και την άλλη μέρα δεν θα είχε παραιτηθεί. Αδιανόητα πράγματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός εάν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση.

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς και ο κ. Τσίπρας επεσήμανε αρχικά ότι τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ. Ενώ υπενθύμισε ότι μέχρι το 2021 υπήρχε προστασία της α’ κατοικίας. Η προστασία αυτή σταμάτησε με τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος μόλις τελείωσε η πανδημία ψήφισε τη μεταφορά όλων των «κόκκινων» δανείων στα funds τα οποία εκβιάζουν τους ανθρώπους τόνισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βάση φρένο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των funds.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο λύσεις μία βραχυχρόνια και μία μακροχρόνια. Η πρώτη περιλαμβάνει κούρεμα μέχρι 60% του χρέους. Στη μακροχρόνια αποπληρώνεται το 100% της ονομαστικής αξίας του δανείου με μικρές δόσεις. «Η λύση αυτή είναι ρεαλιστική και μπορεί να δώσει φως στο αδιέξοδο» δήλωσε ο ίδιος.

«Μιλάμε για 700.000 ενυπόθηκες κατοικίες» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι εάν δεν είχαμε ενημέρωση 107 στη χώρα θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα συζήτησης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας