Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒαρουφάκης: «Να φύγει λοιπόν όχι μόνο ο Μητσοτάκης αλλά και ο Μητσοτακισμός»

Βαρουφάκης: «Να φύγει λοιπόν όχι μόνο ο Μητσοτάκης αλλά και ο Μητσοτακισμός»

Στη Θεσσαλονίκη μίλησε απόψε (18/5) ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης. Χαρακτήρισε προνόμιο να εκπροσωπεί ως βουλευτής την Α’ εκλογική περιφέρεια της πόλης και έκανε -λόγω των καταβολών του, όπως είπε- μια Κρητική παρένθεση: «Γειά σου μεγάλε σύντεκνε, μεγάλε δάσκαλε Ψαραντώνη, υποψήφιε στην τιμητική 15η θέση του Ψηφοδέλτιου Επικρατείας μας, που μου ζήτησες να μεταφέρω την λατρεία σου στη Θεσσαλονίκη».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε μια ιστορική αναδρομή στην παράδοση της Θεσσαλονίκης σε αγώνες, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μακρά, αγωνιστική παράδοση που κρατά καλά».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι τυχαίο πως «η “Μητσοτάκης ΑΕ” έβγαλε τη μεγαλύτερη μανία της εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών εδώ στην Θεσσαλονίκη, με τα ΜΑΤ να έχουν κατασκηνώσει στο Αριστοτέλειο. Δεν είναι τυχαίο ότι το έκτρωμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας ηττήθηκε στην πράξη εδώ, από το φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η “Μητσοτάκης ΑΕ” επέλεξε ως πεδίο βολής με στόχο την οργανωμένη εργατική τάξη την Μαλαματίνα, όπου με τα μάτια μου διαπίστωσα τον ηρωικό αγώνα των απογόνων της Φεντερασιόν να κρατούν την εργατική τάξη της πόλης όρθια.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ κρατάνε ηρωικά, δείχνοντάς μας το δρόμο προς τις Αυτοδιαχειριζόμενες Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στο χώρο της μεταποίησης που το “ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη” θα βοηθήσουμε να στηθούν σε όλη την Ελλάδα».

Ο κύριος Βαρουφάκης, μίλησε για «υποχρέωση να ακυρώσουμε το τοξικό ψεύδος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτά που σκοτεινιάζουν το νου των πολλών, σε αυτά που αναγκάζουν τα παιδιά μας είτε να μεταναστεύουν είτε να ψαλιδίζουν απάνθρωπα τα όνειρά τους.

Γιατί έχουμε την υποχρέωση να αντικαταστήσουμε το τοξικό ψεύδος πως δεν υπάρχει εναλλακτική με την μόνη σίγουρη, διαχρονική αλήθεια: ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!». Ανέφερε πως «είμαστε εδώ για να απορρίψουμε την ιδέα της ΑΝΑΘΕΣΗΣ που ζητούν από τους ψηφοφόρους συστημικά κόμματα που κάποτε ήταν στην Αριστερά, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως «εκείνο το βράδυ είδαμε, για μερικές ώρες, στην πράξη εκείνο που ο Αριστοτέλης όριζε ως Δημοκρατία: την εξουσία της πλειοψηφίας του Δήμου, που εξ ορισμού είναι οι φτωχότεροι. Για μερικές ώρες, έως ότου ο κ. Τσίπρας ανατρέψει τον λαό κάνοντας ΝΑΙ το ΟΧΙ του, ο λαός είχε απεγκλωβιστεί από το αστικό σύστημα που του επιβάλει τις προτεραιότητες των πολύ ολίγων ως μονόδρομο. Ως τη μόνη εναλλακτική.

Τότε, αποδείχθηκε πως λαγοί και νυφίτσες στους διαδρόμους του Συριζαϊκού Μαξίμου, αλλά και του υπουργείου μου, οδηγούσαν στην μάχη τα λιοντάρια των δρόμων και των πλατειών. Και μετά είπαν ότι είχαν αυταπάτες. Απαίτησαν από τα λιοντάρια να μπουν ξανά στο σιδερένιο κλουβί του Αριστερού Μνημονίου. Κι έτσι παλινοστήθηκε το Κατεστημένο. Ανάσανε η ολιγαρχία. Ξαναβρήκε τον βηματισμό της. Με αποτέλεσμα την παλινόστηση της ΝΔ – την ίδρυση της “Μητσοτάκης ΑΕ”».

Ο κύριος Βαρουφάκης τόνισε ότι χρέος δεν είναι μόνο η ανυπακοή αλλά «να δημιουργήσουμε την κριτική μάζα που θα φέρει την ξαφνική, ραγδαία, σαρωτική αλλαγή στις προσδοκίες του 80% του λαού που, επειδή έχουν αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη λεηλασία τους, πέφτουν θύματα της πιο στυγνής λεηλασία της ζωής, της εργασίας, της Φύσης, του μέλλοντος των ίδιων και των παιδιών τους.

Την Κυριακή 21 Μάη αυτό είναι το διακύβευμα. Πως, το μικρό κεράκι στο σκότος των μνημονίων που ξανάναψε το ΜέΡΑ25 πριν 4 χρόνια μπαίνοντας στη Βουλή να γίνει μετά από αυτές και τις επόμενες εκλογές λαμπάδα που θα απελευθερώσει το λαό μας από τον χειρότερο κατακτητή: την αποδοχή ότι σε τούτα δω τα χώματα δεν υπάρχει αξιοπρεπές μέλλον».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «για να φύγει λοιπόν όχι μόνο ο Μητσοτάκης αλλά και ο Μητσοτακισμός απαιτείται ΡΗΞΗ με το μνημονιακό τόξο, όχι ΕΝΑΛΛΑΓΗ εντός του Μνημονιακού Τόξου. Για την ακρίβεια, η ενδομνημονιακή ΕΝΑΛΛΑΓΗ που πρεσβεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση της διαιώνισης του Μητσοτακισμού, με άλλο όνομα, στην μετά τον Μητσοτάκη εποχή».

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας