Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυριάκος Μητσοτάκης: Περιμένω καθαρή νίκη της ΝΔ το βράδυ της Κυριακής

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιμένω καθαρή νίκη της ΝΔ το βράδυ της Κυριακής

Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως αναμένει στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρωινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως οι απόψεις του Γιώργου Κατρούγκαλου περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών είναι κυρίαρχες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Φτάνει το τέλος της προεκλογικής περιόδου που αισθάνεσαι ότι τα έχεις δώσει όλα, ξέρεις ότι κάνεις την τελευταία ομιλία και η ευθύνη περνάει στον κυρίαρχο λαό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να δείξουμε ότι πρέπει να μας εμπιστευτεί ξανά. Μιλήσαμε για το μέλλον, δεν ενδώσαμε στην τοξικότητα παρά τις απίστευτες επιθέσεις που δεχθήκαμε», ήταν τα πρώτα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Περιμένω καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και αυτό θα το αντιληφθούμε το βράδυ των εκλογών. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια ασταθή κυβέρνηση. Πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών θα γνωρίζουμε ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη 4ετια τη χώρα» πρόπσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε μεγάλο ποσοστό για τη ΝΔ όχι μόνο για να στείλουμε το μήνυμα ότι θα αναλάβει το βάρος της διακυβέρνησης αλλά για να κλείσουμε κάθε σενάριο για κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση ανοχής ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω να υπάρχει μια πρόταση διακυβέρνησης και απέναντι το χάος», σχολίασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι δεν είναι εκείνος αυτός που θα αποφασίσει πότε θα γίνουν δεύτερες εκλογές, αν χρειαστεί. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι η ημερομηνία σύγκλισης της νέας Βουλής. Αν δεν υπάρχει κυβέρνηση η Βουλή θα διαλυθεί και θα υπάρξουν ανακοινώσεις».
Κληθείς να σχολιάσει τα παράλληλα συστήματα συλλογής αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «τα ακούω χωρίς να τους δίνω ιδιαίτερη σημασία, στις 7.00 θα έχουμε έξιτ πολ, στις 9.00 εκτίμηση αποτελέσματος. Κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα».
Με αφορμή την υπόθεση Κατρούγκαλου είπε ότι «και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είχε αποκαλύψει ότι θα φέρει τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε λάθος εν τη ρύμη του λόγου αλλά ανέπτυξε ολόκληρη επιχειρηματολογία. Είναι το κρυφό τους σχέδιο γιατί για να γίνουν όσα λένε πρέπει από κάπου να βρουν τα χρήματα. Εγώ είχα μιλήσει για κρυφή ατζέντα και να που όλα αποκαλύπτονται. Καλώ τους ελεύθερους επαγγελματίες να ψηφίσουν για να διατηρηθεί το ίδιο σύστημα εισφορών.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, μάλιστα, ότι θα υπάρχει στήριξη στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει». «Γιατί να τους πιστέψει τώρα κανείς», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ, «όταν έχουν δώσει δείγματα γραφής, ήταν το σχόλιό του για την εξαγγελία Τσίπρα περί επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Όσον αφορά τη μείωση των έμμεσων φόρων εξήγησε ότι αυτή η πολιτική δεν θα είχε αποτέλεσμα ως προς τη μείωση των τιμών. «Ας μου δείξουν μια χώρα που είχε αποτέλεσμα. Τα χρήματα αυτά θα μας λείψουν από κάπου. Προτιμώ να έχουμε τα χρήματα αυτά για να στηρίξουμε την κοινωνία».

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος αλλά πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα πέσουν απότομα αλλά αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Είναι πιθανόν αν αυτή επιμένει να επεκτείνουμε το market pass. Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αυτό θα λυθεί με δομικά μέτρα όπως οι περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά. Το καλάθι του νοικοκυριού δημιούργησε διαφάνεια και έβαλε μια τάξη. Είδατε ότι η αγορά λειτούργησε εκεί».

Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει κρατικοποίηση της ΔΕΗ σχολίασε ότι «αν θέλουμε να καταστρέψουμε μια επιχείρηση που δώσαμε μάχη για να την ορθοποδήσουμε, ναι, μπορεί να γίνει». «Πριν από 18 μήνες είχαμε μεγάλα παράπονα για το ρεύμα. Ακούτε τώρα το ίδιο; Όχι, γιατί λύσαμε το πρόβλημα» συμπλήρωσε.
Το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο αποτέλεσμα της παρωδίας Βαρουφάκη. Κι εγώ πήγα στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύτηκα και επέστρεψα με το Ταμείο Ανάκαμψης και 31 δισ. ευρώ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είσαι μόνος σου και πρέπει να διαπραγματευτείς μόνος σου. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει πάρει τα εύσημα. Το ότι θα πάει στις Βρυξέλλες (ο κ. Τσίπρας) για επαναδιαπραγμάτευση είναι σαχλαμάρες».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρξει ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων, ενώ για το πρόβλημα με τα ράντζα υποσχέθηκε την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και την ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για μένα να αλλάξουμε τη μορφή του ΕΣΥ. Δημόσιο και δωρεάν στον βαθμό που το πληρώνουμε από τις εισφορές μας. Εάν το κράτος χρειάζεται έκτακτα να αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για μια έκτακτη ανάγκη, γιατί να μην τον κάνει; Ο πολίτης επιβαρύνεται; Η απάντηση είναι όχι». «Θα χρειαστεί να δώσουμε περισσότερα κίνητρα» είπε για τους γιατρούς στα νησιά.

Για το πάγωμα των πλειστηριασμών έκανε λόγο για «συνταγματικό παραλογισμό να προαναγγέλεται μια ΠΝΠ πριν από τις εκλογές. «Ο Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές και γι’ αυτό τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα». «Πιστεύετε ότι αν υπήρχε τσουνάμι πλειστηριασμών, δεν θα ήταν πρώτη είδηση; Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα, αλλά υπάρχει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που λειτουργεί». […] «Αυτό που λέει οκ. Τσίπρας δεν γίνεται γιατί την ίδια στιγμή θα κατέπιπταν εγγυήσεις του δημοσίου που έχουν ήδη δοθεί και το σύστημα εξυγίανσης των τραπεζών που έχει πάρει την έγκριση της ΕΕ θα κατέρρεε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τον μειώσαμε σημαντικά και σήμερα δίνουμε πρόσθετο κίνητρο με την ασφάλιση των σπιτιών έναντι των φυσικών καταστροφών γιατί το κράτος δεν μπορεί να είναι πάντα αρωγός σε αυτές τις περιπτώσεις». Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν είναι στον προγραμματισμό μας περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα εξέταζα όμως μικρές παρεμβάσεις, όπως σε μικρά νησιά ή μικρά χωριά απ’ όπου οι άνθρωποι φεύγουν, να δώσουμε κίνητρα ώστε να επιστρέψουν».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη «σημαντική παρέμβαση στους φόρους για τη γονική παροχή». «Ευνοούμε όλους εκτός από τους πλούσιους» είπε για το μέτρο αυτό.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τροπολογία για το μπλόκο Κασιδιάρη είπε «ντροπή και αίσχος που δεν την ψήφισαν. Να δω τι θα πουν στη μάνα του Παύλου Φύσσα αυτοί που έσπευδαν πάντα να διαδηλώνουν στη μνήμη του ανθρώπου αυτού που δολοφονήθηκε από τους μαχαιροβγάλτες. Να δω πώς θα αισθάνονται όσοι έβλεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μέτωπο κατά των χρυσαυγιτών».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα F-35 τα χρειαζόμαστε και μπορούμε να τα έχουμε από το 2028. Από εκεί και πέρα είναι αμφίβολο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα. Έχει μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση αλλά την τελευταία φορά που τη χρησιμοποίησε το 2015 θυμάστε που οδηγηθήκαμε. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει αυτό εκτός αν θέλουν να τινάξουν στον αέρα την ίδια την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας