Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚουτσούμπας: «Μόνο το ΚΚΕ έχει πρόταση με τον λαό στην εξουσία»

Κουτσούμπας: «Μόνο το ΚΚΕ έχει πρόταση με τον λαό στην εξουσία»

Συνέντευξη στο «Ράδιο Κρήτη» και στον δημοσιογράφο, Μανώλη Αργυράκη, έδωσε σήμερα (19/5) ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι «οι καταστάσεις είναι δύσκολες, 350 προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα και νόμους, έχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ να περάσουν την επόμενη τριετία». Καλώντας τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το κόμμα του γιατί είναι η «μόνη ψήφος, πραγματικά, που μπορεί να δώσει ανάταση ευρύτερα σε όλο τον λαό και στον λαό της Κρήτης και σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τον Έβρο».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόταση πραγματικής εξουσίας που να είναι προς το συμφέρον του λαού, με τον λαό πραγματικά στη εξουσία και όχι στα λόγια, έχει μόνο το ΚΚΕ. Μάλιστα έχουμε καταθέσει, το ξέρετε κι εσείς σε όλη την προεκλογική περίοδο, αυτό το επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα του ΚΚΕ που προσδιορίζει και τις προϋποθέσεις όπου το ΚΚΕ θα αναλάβει και κυβερνητικές ευθύνες, θα συμμετάσχει δηλαδή σε μια γνήσια, λαϊκή διακυβέρνηση, σε μια γνήσια εργατική, λαϊκή εξουσία».

Ο κύριος Κουτσούμπας εξέφρασε τις ανησυχίες του ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα, «γιατί μία νέα διεθνής οικονομική κρίση είναι προ των πυλών και με την περιβόητη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, που καλλιέργησαν με διθυράμβους, μάλιστα, όλες οι κυβερνήσεις, την οποία θα την πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά, δεν θα αφήσει αλώβητη την Ελλάδα γιατί δεν είναι σε γυάλα».

Για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι «θα εναλλάσσεται το κρύο με τη ζέστη, το καρότο με το μαστίγιο, τα θερμά επεισόδια που μπορεί να οδηγήσουν και σε πολεμική εμπλοκή με διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς. […] ο στόχος της είναι συγκεκριμένος, ενάντια σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, γκριζάρισμα του Αιγαίου, νησιών, βραχονησίδων κλπ. Βεβαίως το μοναδικό πρόβλημα είναι η υφαλλοκρηπίδα και η ΑΟΖ για ρύθμιση. Εμείς φοβόμαστε επειδή η ομπρέλα είναι αμερικανοΝΑΤΟϊκή, από πάνω είναι οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ, είναι μεγάλα συμφέροντα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κυρίου Κουτσούμπα:

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα. Κύριε Κουτσούμπα, καλημέρα από το Ηράκλειο, καλημέρα από την Κρήτη.

Καλημέρα, κύριε Αργυράκη, καλημέρα στο Ηράκλειο, σε όλη την Κρήτη.

Λοιπόν, σήμερα, πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Τι θα λέγατε στον πολίτη που μας ακούει αυτή τη στιγμή και δεν έχει αποφασίσει τι να ψηφίσει την Κυριακή;

Όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν, να πάνε να ψηφίσουν και να το ρίξουν δαγκωτό στο ΚΚΕ. Ξέρουμε ότι μας θεωρούν την πιο αξιόπιστη δύναμη, αυτό φαίνεται και απ’ όλες τις μετρήσεις των στατιστικών και των δημοσκοπήσεων, πάνω από 40%. Θεωρούμε ότι και ο λαός της Κρήτης, επίσης, μας θεωρεί έτσι, γιατί το ΚΚΕ και η ψήφος που θα δοθεί σε αυτό, είναι ψήφος ασυμβίβαστη με την υποταγή, με τον αντιλαϊκό μονόδρομο, που μας έχουν οδηγήσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και μας έφτασαν σε αυτή την κατάσταση.

Είναι ταυτόχρονα, τους λέμε να σκεφτούν, και ψήφος τιμωρίας απέναντι σε όσους κυβέρνησαν, ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές, δεν υπηρέτησαν τον ελληνικό λαό, αλλά υπηρέτησαν άλλα, ξένα προς τον λαό συμφέροντα και δυστυχώς μας ετοιμάζουν και μια αντίστοιχη συνέχεια τα κόμματα αυτά του κατεστημένου. Είναι ταυτόχρονα, να σκεφτούν, η ψήφος στο ΚΚΕ, ψήφος αποκάλυψης της αλήθειας για κάθε τι που συμβαίνει σε βάρος του λαού μας.

Οι καταστάσεις είναι δύσκολες, 350 προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα και νόμους, δηλαδή, έχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ να περάσουν την επόμενη τριετία και θα την πληρώσει πάλι απ’ την τσέπη του ο ελληνικός λαός με μείωση του εισοδήματός του, με ακρίβεια και με μεγάλη φοροληστεία. Είναι ψήφος – πιστεύουμε – και έτσι να το σκεφτούν, ελπίδας, πραγματικής αισιοδοξίας, για να δυναμώσει η πάλη για μια καλύτερη ζωή. Είναι η μόνη ψήφος, πραγματικά, που μπορεί να δώσει ανάταση ευρύτερα σε όλο τον λαό και στον λαό της Κρήτης και σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τον Έβρο.

Κύριε, Κουτσούμπα, το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας; Από τη μια τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, από την άλλη όμως αρνείται κάθε συμμετοχή για σχηματισμό κυβέρνησης. Γιατί;

Πρόταση πραγματικής εξουσίας που να είναι προς το συμφέρον του λαού, με τον λαό πραγματικά στη εξουσία και όχι στα λόγια, έχει μόνο το ΚΚΕ. Μάλιστα έχουμε καταθέσει, το ξέρετε κι εσείς σε όλη την προεκλογική περίοδο, αυτό το επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα του ΚΚΕ που προσδιορίζει και τις προϋποθέσεις όπου το ΚΚΕ θα αναλάβει και κυβερνητικές ευθύνες, θα συμμετάσχει δηλαδή σε μια γνήσια, λαϊκή διακυβέρνηση, σε μια γνήσια εργατική, λαϊκή εξουσία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλους τους τομείς και την οικονομία και τις υπηρεσίες και τις κοινωνικές ανάγκες του λαού και την υγεία και την παιδεία και τον πολιτισμό και τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής και τα ζητήματα του τουρισμού, της βιομηχανίας και τις διεθνείς σχέσεις και τις αμοιβαίες σχέσεις με όλους τους λαούς και με όλες τις χώρες του κόσμου, αρκεί να είναι επωφελείς για τον λαό μας.

Περιλαμβάνονται μέτρα αντισεισμικής θωράκισης – μέρα που είναι σήμερα που συζητάμε- και να εκφράσω τη συμπαράστασή μου και στον λαό της Κρήτης και στις περιοχές που επλήγησαν απ’ τον σημερινό σεισμό, γιατί δυστυχώς ξέρουμε ότι δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί οι προηγούμενες ζημιές, μένει ο κόσμος ακόμα σε κοντέινερ, δεν έχουν δοθεί επαρκείς αποζημιώσεις και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει και κανένας αντισεισμικός έλεγχος τουλάχιστον σε δημόσια κτίρια που συνωστίζονται ο λαός και η νεολαία, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, άλλες δημόσιες υπηρεσίες και λοιπά. Η ουσία είναι ότι η πρόταση του ΚΚΕ έχει αυτές τις προϋποθέσεις.

Αυτό που ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά και δυο μέρες πριν τις εκλογές, είναι ότι πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και για τον λαό της Κρήτης υπέρ του ΚΚΕ, είναι ότι εμείς δε στηρίζουμε και δεν πρόκειται να ανεχτούμε, να δείξουμε καμιά ανοχή σε καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, γιατί αυτό που ετοιμάζουν να έρθει με όποιο χρώμα, με όποιο πρόσημο, είτε είναι πρώτη η ΝΔ, όπως λένε οι δημοσκοπήσεις, είτε είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε φτιαχτεί μια κυβέρνηση συνεργασίας -δήθεν προοδευτική- που την έχουμε χαρακτηρίσει “μούφα”, γιατί τέτοια είναι, γιατί αποκρύβουν τα πραγματικά ζητήματα, όπως έγινε τώρα για παράδειγμα, με την αναφορά Κατρούγκαλου.

Γιατί επιβεβαιώθηκε κάθε προειδοποίηση του ΚΚΕ για το τι περιμένει τους εργαζόμενους την επόμενη μέρα, όποιος και αν είναι ο κορμός της κυβέρνησης. Γατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει από λάθος, ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθεροεπαγγελματιών, υπερασπίζεται την αντιδραστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου για τη συνταξιοδότηση, για την κοινωνική ασφάλιση, έναν άθλιο νόμο ο οποίος οδήγησε σε αύξηση των χρόνων για τη σύνταξη, οδήγησε σε αύξηση, σε χωρισμό της κύριας σύνταξης από την ανταποδοτική, κατέβασε πολύ κάτω τις συντάξεις σε τελευταία ανάλυση και έκοψε το ΕΚΑΣ, είναι μόνιμος αυτός ο κόφτης.

Ξέρουμε επίσης ότι αυτή είναι η κατάσταση με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες αλλά και με τους συνταξιούχους της πατρίδας μας, όπου με την προσωπική διαφορά για παράδειγμα, που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου και τον συνέχισε η ΝΔ, δεν μπορούν να πάρουν χιλιάδες συνταξιούχοι, την παραμικρή αύξηση μετά από χρόνια και, βεβαίως, μιλάμε και για μια τεράστια έξαρση της ακρίβειας που επιδεινώνει την κατάσταση των συνανθρώπων μας που έχουν βγει στη σύνταξη και που τα έχουν πληρώσει όλα αυτά τα πράγματα. Τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης την υπέγραψαν από κοινού αυτά τα κόμματα που κυβέρνησαν, εναλλάξ, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Κουτσούμπα ποιος είναι ο μεγάλος στόχος για την Ελλάδα την ερχόμενη τετραετία και τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο με δεδομένη τη ρευστότητα που επικρατεί στη γειτονιά μας;

Αυτό που μας ανησυχεί αφορά όλους τους τομείς γιατί μία νέα διεθνής οικονομική κρίση είναι προ των πυλών και με την περιβόητη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, που καλλιέργησαν με διθυράμβους, μάλιστα, όλες οι κυβερνήσεις, την οποία θα την πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά, δεν θα αφήσει αλώβητη την Ελλάδα γιατί δεν είναι σε γυάλα. Γιατί ισχυρές οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληγούν, ήδη πλήττονται από την ύφεση και η οποία θα επηρεάσει δραστικά την Ελλάδα. Άρα, τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και βέβαια το κρατικό χρέος συνεχώς μεγαλώνει. Το Ταμείο Ανάπτυξης δεν είναι ένα σακουλάκι με λεφτά που τα βγάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τράπεζα και μας τα δίνει χωρίς να πληρώνεται ή χωρίς να πιστώνεται για να το πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός με το αίμα του και τον ιδρώτα του. Άρα λοιπόν, νέα μέτρα -κι’ αυτά περιέχουν αυτά τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και βεβαίως υπάρχει το ζήτημα της Ενέργειας, μια ενεργειακή κρίση, όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ευρύτερα διότι δεν έχει επιλυθεί από τις κυβερνήσεις αυτό που έπρεπε να γίνει και που είναι πρόταση του ΚΚΕ, δηλαδή η αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας και του λιγνίτη, του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων και της γεωθερμίας και του υδροηλεκτρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μία σειρά τέτοια ζητήματα  που θα μπορούσαν να αποδίδουν ρεύμα, μεγάλη ενέργεια σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα και κυρίως πολύ φθηνή για το λαό μας έτσι ώστε να μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία, είτε αυτός είναι επαγγελματίας και πληρώνει είτε είναι αγρότης με το πετρέλαιο που πληρώνει κλπ.

Άρα αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά, όπως επίσης ανοιχτά είναι και μας ανησυχούν τα ζητήματα και τα θέτουμε καθαρά στον ελληνικό λαό και τα θέματα του Αιγαίου, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, διότι άσχετα ποιος θα βγει, φαίνεται πάλι ο Ερντογάν θα είναι, αλλά και ο Κιλιτσντάρογλου να ήταν στην ηγεσία της γείτονος χώρας, η τούρκικη εξωτερική πολιτική, οι επιθετικές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας δεν αλλάζουν. Αυτό το έχουμε δει διαχρονικά, όποιος και αν είναι εκεί στην κυβέρνηση, όποιος και αν είναι πρόεδρος.

Που σημαίνει θα εναλλάσσεται το κρύο με τη ζέστη, το καρότο με το μαστίγιο, τα θερμά επεισόδια που μπορεί να οδηγήσουν και σε πολεμική εμπλοκή με διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς. Το ένα θα γίνεται για να δημιουργεί το άλλο και μετά να πηγαίνουμε και να κάνουμε διαπραγματεύσεις, γιατί πώς αλλιώς θα γίνει επ’ άπειρον, με κατοχυρωμένα όμως αυτά που θα έχει κερδίσει η τούρκικη αστική τάξη. Και ο στόχος της είναι συγκεκριμένος, ενάντια σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, γκριζάρισμα του Αιγαίου, νησιών, βραχονησίδων κλπ. Βεβαίως το μοναδικό πρόβλημα είναι η υφαλλοκρηπίδα και η ΑΟΖ για ρύθμιση. Μας ανησυχεί και αυτό που λένε τα άλλα κόμματα και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στη Χάγη. Η Τουρκία απαντάει, επειδή δεν αναγνωρίζει τη Χάγη, ότι πρέπει να πάει με συνυποσχετικό όλο το πακέτο.

Τα ελληνικά κόμματα που θέλουν μάλιστα να κυβερνήσουν και έχουν αρκετή επιρροή και στην Κρήτη και αυτό ας το πάρει υπόψη του ο ελληνικός λαός, δεν λένε ακριβώς τι πρέπει να περιέχει το συνυποσχετικό. Εμείς φοβόμαστε επειδή η ομπρέλα είναι αμερικανοΝΑΤΟϊκή, από πάνω είναι οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ, είναι μεγάλα συμφέροντα, το συνυποσχετικό αυτό θα έχει απαράδεκτες υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας προκειμένου να κρατηθεί η Τουρκία, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και όχι να φύγει, να την αποσπάσουν από την αγκαλιά της Ρωσίας που ως ένα βαθμό λοξοκοιτάει και κατά κει τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, κύριε Κουτσούμπα σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή την επικοινωνία, την καλημέρα μας να έχετε από την Κρήτη.

Καλημέρα σε όλη την Κρήτη και σε εσάς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας