Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒαρουφάκης: «Καμιά ψήφο ανοχής στον κ. Τσίπρα. Τελεία και παύλα»

Βαρουφάκης: «Καμιά ψήφο ανοχής στον κ. Τσίπρα. Τελεία και παύλα»

«Το μήνυμα από παντού, το μήνυμα που με εξουσιοδότησαν να σας μεταφέρω απόψε, είναι ένα: Ως εδώ ο θρήνος για το προδομένο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ώρα για ΝΕΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ως εδώ η ΣΗΨΗ. Ώρα για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΞΗ. Ως εδώ η ΤΙΝΑ – το τοξικό ψέμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι η ρήξη είναι αυταπάτη. Ώρα να γίνει κτήμα όλων πως, ναι, ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ». Αυτό επισήμανε στην αποψινή (19/5) κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στην Αθήνα, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κάλεσε όσους και όσες συμμετείχαν να «μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι αυτό που ζούμε απόψε είναι μια απλή προεκλογική συγκέντρωση. Δεν είμαστε εδώ απλά για να γιορτάσουμε την ενίσχυση μας στη Βουλή – κάτι που, πιστέψτε με, είναι σίγουρο. Όχι, είμαστε εδώ και κάτι πολύ πιο μεγάλο, πολύ πιο όμορφο.

Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την ανάδυση της Νέας Μεγάλης Αγωνιστικής Αριστεράς που θα αφήσει τους πάντες με ανοικτά στόματα μετά τις εκλογές αυτής της Κυριακής ή, για την ακρίβεια, μετά τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου – όταν πια το Μνημονιακό Τόξο θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις εσωτερικές του έριδες και να σχηματίσει άλλη μια Μνημονιακή Κυβέρνηση, πριν φέρει τα νέα μέτρα που θα τους επιβάλει η τρόικα».

Προσθέτοντας: «Ποιο ήταν νομίζετε το έγκλημα του κ. Κατρούγκαλου; Ξεστόμισε αυτό που ξέρουν όλοι οι μνημονιακοί αλλά που το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό προ των εκλογών: Είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με κάποιο συνδυασμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται μέτρα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικός τομέας βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά στη μαύρη τρύπα της πτώχευσης. Αυτή είναι η μοίρα όποιας κυβέρνησης τιμά και αποδέχεται το Μνημονιακό Πλαίσιο».

Ο κύριος Βαρουφάκης, είπε ότι τη δυναμική του ψηφοδελτίου εξασφαλίζουν «τρία πράγματα, τρεις παράγοντες: Πρώτον, δεν ζητάμε ανάθεση. Δεύτερον, το συνεκτικό Πρόγραμμά μας. Τρίτον, ο σύγχρονος διεθνιστικός, οικολογικός λόγος μας – η ανάλυσή μας του αντίκτυπου των ψηφιακών τεχνολογιών, του νεφοκεφαλαίου, της τεχνητής νοημοσύνης πάνω στις κοινωνικές σχέσεις εντός ενός καπιταλισμού που μεταμορφώνεται καθημερινά σε κάτι χειρότερο – σε μια νέου είδους, ψηφιακή, τεχνο-φεουδαρχία».

Ανέφερε ότι το κοινοβουλευτικό έργο του ΜέΡΑ25 «δεν βασίζεται στην αυταπάτη ότι οι προτάσεις μας θα εφαρμοστούν επειδή προσφέρουν άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα του λαού.

Όχι, αυτές τις προτάσεις νόμου, όπως ο Οδυσσέας για τα κόκκινα δάνεια, ή το σύστημα Δήμητρα που θα σπάσει το τραπεζικό μονοπώλιο στις ψηφιακές συναλλαγές, ή η ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας πάνω στις εφορίες, στη δημόσια περιουσία, στην ενέργεια – αυτές τις προτάσεις νόμου τις καταθέτουμε για να δουν οι πολίτες εκεί έξω, που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Πολιτική, ότι υπάρχουν εναλλακτικές ακόμα και μέσα σε τούτο το σάπιο, το ζοφερό μισο-καπιταλιστικό, μισο-φεουδαρχικό σύστημα».

Επισήμανε πως «οι αυτό-αποκαλούμενοι “ιδιοκτήτες” της Ελλάδας καταλαβαίνουν τον κίνδυνο που αποτελεί για την εξουσία τους το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Ξέρουν ότι, αντίθετα, με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ενσωματώσει από καιρό, εμείς δεν θα ενσωματωθούμε ποτέ.

Βλέπουν και φρίττουν με τη δυναμική που έχει το εγχείρημά μας ως μόνο το πρώτο βήμα για την δημιουργία της Νέας Μεγάλης Ελληνικής Ανυπάκουης, Ανιδιοτελούς, Ανυπότακτης Αριστεράς που προσανατολίζεται σταθερά, με αιχμή του δόρατος το άμεσα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα 100 ημερών για την Προστασία των Πολλών στον κοινωνικό μετασχηματισμό που θα φέρει τον αυτοδιαχειριζόμενο, αποκεντρωμένο, οικολογικό, φεμινιστικό σοσιαλισμό του μέλλοντος.

Την Κυριακή 21 Μάη αυτό είναι το διακύβευμα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από τον εξοστρακισμό του χειρότερου κατακτητή: Την αποδοχή ότι σε τούτα δω τα χώματα δεν υπάρχει αξιοπρεπές μέλλον. Ότι η μόνη εναλλακτική στον Μητσοτακισμό είναι μια συνθηκολογημένη, ανεύθυνα υπάκουη, τέως, αριστερά.

Ξέρετε καλά ποιος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ολιγαρχίας: Εκείνοι που μιλάνε για προοδευτική διακυβέρνηση την ώρα που αποποιούνται τη ρήξη, την ώρα που αποποιούνται το παρελθόν τους χαρακτηρίζοντας τη ρήξη επικίνδυνη αυταπάτη».

Αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση, δήλωσε: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από εμάς ψήφους που του λείπουν για να κυβερνήσει με την ανοχή της ολιγαρχίας. Δεν θα τις έχει. Τελεία και παύλα».

Έστειλε μήνυμα «σε όσους μας χαρακτηρίζουν αναχώματα του συστήματος επειδή προτείνουμε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα του λαού. Σε εκείνους που μας κατηγορούν ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να εκπολιτίσουμε τον καπιταλισμό, να χτίσουμε έναν καλύτερο καπιταλισμό. Αυτό είναι τόσο ακριβές όσο το αισχρό ψέμα ότι υπέγραψα Μνημόνιο. Θα είμαι σαφής: Ο καπιταλισμός ΔΕΝ εκπολιτίζεται. Τελευταία μάλιστα ρέπει προς σύγχρονες μορφές ψηφιακής φεουδαρχίας.

[…] Για να αποφευχθεί όμως η βαρβαρότητα δεν αρκεί η επίκληση της ιδέας του σοσιαλισμού – που στο μυαλό της πλειοψηφίας, δυστυχώς, έχει αμαυρωθεί ως έννοια. Απαιτείται αυτό που εμείς κάνουμε: Να καταδεικνύουμε τι θα μπορούσε να γίνει ακόμα και σήμερα – πριν έρθει ο σοσιαλισμός ή η 2α Παρουσία. Και, βέβαια, να οραματιζόμαστε, αναφερόμενοι με επιστημονικές λεπτομέρειες σε, έναν αυτοδιαχειριζόμενο, συμμετοχικό, οικονομικά ορθολογικό σοσιαλισμό που εκδημοκρατίζει την οικονομική σφαίρα – έναν σοσιαλισμό που αξίζει να ματώσουμε, να θυσιαστούμε για να οικοδομήσουμε».

Αλλά και «στους άλλους που μας λένε: Βάλτε πλάτη να φύγει ο Μητσοτάκης κι όλα τα άλλα τα βρίσκουμε μετά. Τους απαντάμε: Ζούμε και αναπνέουμε για να αποκαθηλώσουμε την “Μητσοτάκης ΑΕ”. Αλλά δεν φτάνει να φύγει ένας άνθρωπος, μια ομάδα ανθρώπων, για να ξεμπερδεύουμε με τον υπαρκτό Μητσοτακισμό – αυτή την ανίερη συμμαχία Ακροκεντρώων (που δεν είδαν ένα καρτέλ που να μην τους αρέσει) και Ακροδεξιών (που θεωρούν ότι η ασφάλεια της χώρας απαιτεί πνιγμούς μεταναστών στο Αιγαίο).

Για να φύγει λοιπόν όχι μόνο ο Μητσοτάκης αλλά και ο Υπαρκτός Μητσοτακισμός απαιτείται ΡΗΞΗ με το μνημονιακό τόξο, όχι ΕΝΑΛΛΑΓΗ εντός του Μνημονιακού Τόξου. Για την ακρίβεια, η ενδομνημονιακή ΕΝΑΛΛΑΓΗ που πρεσβεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση της διαιώνισης του Μητσοτακισμού, με άλλο όνομα, στην μετά τον Μητσοτάκη εποχή».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας