Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 2023: Ψήφισε το 76,3% των αποδήμων Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εκλογές 2023: Ψήφισε το 76,3% των αποδήμων Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι κάλπες έκλεισαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου ακριβώς στις 7μμ χωρίς καθυστέρηση καθώς δεν υπήρχαν ουρές ψηφοφόρων.

Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 76,3%.

Στο Λονδίνο ψήφισαν 2904 άτομα από 3,858 εγγεγραμμένους

Στις άλλες πόλεις (Γλασκώβη Εδιμβούργο, Λιντς και Μπέρμιγχαμ) ψήφισαν 817 από 978 εγγεγραμμένους.

Οι Έλληνες στο ΗΒ υπολογίζονται περίπου στους 170 χιλιάδες.

Σε όλες τις πόλεις μετέβησαν Έλληνες κα από κοντινές πόλεις και γύρω περιοχές. Συγκεκριμένα οι Έλληνες της Ουαλίας πήγαν στην κοντινότερη τους πόλη που είναι το Μπέρμιγχαμ προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αντίστοιχα, στην Γλασκώβη μετέβησαν για να ψηφίσουν οι Έλληνες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όλα πήγαν αρμονικά σύμφωνα και με τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο Ιωάννη Τσαούση, και δεν υπήρξε καθυστέρηση κλεισίματος σε κανένα εκλογικό τμήμα.

Υπολογίζεται ότι μετά τη λήξη της διαδικασίας εγγραφής αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους για την εκλογική διαδικασία έχουν εγγραφεί πάνω από 10 χιλιάδες επιπλέον κάτοικοι εξωτερικού. Με τα έως τώρα δεδομένα, αναλογικά υπολογίζεται ότι το ποσοστό του ΗΒ θα μεγαλώσει τόσο σε πιθανές επαναληπτικές εκλογές, που θα είναι απαραίτητα πολύ περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Οι ψηφοφόροι ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι έως 45-50 ετών ενώ οι περισσότεροι εξέφρασαν την επιθυμία, να καταργηθεί η προϋπόθεση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης δύο ετών, ώστε περισσότεροι Έλληνες να μπορέσουν να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους.

Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Ήταν 13 στο σύνολο και τον κάθε ψηφοφόρο, 12 τα κόμματα που είχαν ψηφοδέλτια Επικρατείας, συν ένα λευκό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, μετρήθηκαν οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Εν συνεχεία, οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια ταξιδεύουν σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με συνοδεία της αστυνομίας στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας