Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣαρωτική νίκη ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη: Όλη η Ελλάδα είναι Μπλε, μετά...

Σαρωτική νίκη ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη: Όλη η Ελλάδα είναι Μπλε, μετά το 1974

Οι παλαιότεροι συγκρίνουν τη μεγαλειώδη νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1974, στις πρώτες εκλογές μετά την επταετή «μαύρη» χούντα.

Όσοι παρακολουθούν από πολύ κοντά το ρεπορτάζ της ΝΔ, είναι σε θέση να γνωρίζουν πως, ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, δεν περίμεναν μια τόσο ευρεία νίκη στις εκλογές.

Τα στελέχη της κυβέρνησης, οι ειδικοί συνεργάτες τους και όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, κατέγραφαν νίκη της ΝΔ με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε καμία περίπτωση, δεν αποτύπωσε την πραγματική εικόνα.

Το γεγονός πως η «γαλάζια» παράταξη ξεπέρασε το 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις και μετά βίας ξεπέρασε το 20%, δεν το περίμενε κανείς. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ενδεικτικό γεγονός της πανωλεθρίας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ολόκληρη η Κρήτη «βάφτηκε» στα μπλε.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τη ΝΔ να κινείται με απόλυτα «χαμηλούς» τόνους, όπως έπραξε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η εντολή του προέδρου της «γαλάζιας» παράταξης είναι σαφής: «Καμία αλαζονική συμπεριφορά, χαμηλά το κεφάλι, δεν θα ανεχθώ καμία έπαρση, να μην δώσουμε καμία αφορμή για δυσμενή σχόλια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα λάβει σήμερα Δευτέρα, την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία θα παραδώσει άμεσα, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, μετά την «απόλυτη» νίκη της ΝΔ, ήρθε πιο κοντά και θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου και όχι στις 2 Ιουλίου, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Επίσης, είναι πλέον περιττό να αναφέρουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμπληρώνουν τα ποσοστά που απαιτούνται για να σχηματίσουν μια «προοδευτική κυβέρνηση», που επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις μετά το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Όπως είχε επισημάνει το GOV NEWS σε αποκλειστικά του ρεπορτάζ, από τις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα, μετά την συντριπτική ήττα στις εκλογές, θα ζητήσουν αλλαγή ηγεσίας.

Η πιο πιθανή αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προκηρύξει εσωκομματικές εκλογές ελπίζοντας και πάλι να επιβιώσει πολιτικά, όπως και μετά την μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές του 2019.

Αυτό άφησε να διαφανεί και από το μήνυμά του, το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι μετά τις δεύτερες κάλπες θα συζητήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αίτια της ήττας και θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις.

Πηγές από την Κουμουνδούρου, τόνισαν το βράδυ της Κυριακής στο GOV NEWS, ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται σοβαρά ακόμη και την παραίτηση, αλλά οι στενοί του συνεργάτες τον παροτρύνουν να συνεχίσει τον αγώνα και να μην καταθέσει τα «όπλα».

Από τους κερδισμένους της βραδιάς, αν και δεν πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά από πολλά χρόνια «ανέβηκε» σε διψήφιο ποσοστό, το οποίο, σε συνδυασμό με την ήττα «μεγατόνων» του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί προσδοκίες για πολύ καλύτερες ημέρες, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στα ηνία.

Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο από πολιτικούς αναλυτές, ότι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει και άλλο χαμένο έδαφος εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, με ότι συνεπάγεται αυτό για την Κουμουνδούρου.

Αξιοσημείωτη, αν και αναμενόμενη, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ήταν η άνοδος του ΚΚΕ, που «έπιασε» το 7%.

Ο «καθαρός» λόγος, η συνέπεια σε λόγια και πράξεις, αλλά και ο συμπαθής και επικοινωνιακός, Δημήτρης Κουτσούμπας, έδωσαν ένα σημαντικό ποσοστό στο ΚΚΕ, μετά από πολλά χρόνια.

Επίσης, στα αξιοσημείωτα, είναι η «άνετη» είσοδος στη Βουλή της Ελληνικής Λύσης και του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος άντεξε την εσωκομματική «τρικυμία» και πέρασε αλώβητος για μια νέα τετραετία.

Θρίλερ επικράτησε τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, καθώς το κόμμα «ΝΙΚΗ» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βρέθηκαν για λίγο εκτός Βουλής.

Η πεντακομματική Βουλή ευνοεί φυσικά, το πρώτο κόμμα και κάνει ακόμη πιο άνετη την αυτοδυναμία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με ένα ποσοστό κοντά στο 36,5%.

Φυσικά, με τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, τα οποία μπορεί να ενισχυθούν σημαντικά στις δεύτερες κάλπες, η αυτοδυναμία είναι κάτι περισσότερο από εφικτή για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν με έμφαση κορυφαία στελέχη της ΝΔ, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς μια «χαλαρή ψήφος» στις δεύτερες κάλπες μπορεί να δημιουργήσει  προβλήματα στη μελλοντική κυβέρνηση.

Επίσης, τα ποσοστά μπορεί να αλλάξουν για τα κόμματα της ουράς και υπάρχει περίπτωση να δούμε ανατροπές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας