Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕπέστρεψε στην ΠτΔ την εντολή ο Νίκος Ανδρουλάκης

Επέστρεψε στην ΠτΔ την εντολή ο Νίκος Ανδρουλάκης

Έκλεισε, πριν λίγο, ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα από την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Χωρίς, όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουάκης, ήταν ο τρίτος -βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου- στη σειρά πολιτικός αρχηγός που πέρασε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου.

Συναντήθηκε με την ΠτΔ -όπως ορίζει το Σύνταγμα- και επέστρεψε αμέσως την διερευνητική εντολή που έλαβε, στην κυρία Σακελλαροπούλου, χωρίς να κάνει χρήση της. «Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη σύντομη συζήτηση του με την κυρία Σακελλαροπούλου.

Ο διάλογος της ΠτΔ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είχε ως εξής:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Σας κάλεσα γιατί κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει σύμβαση για σχηματισμό παρέδωσαν εντολή. Είναι πλέον η δική σας σειρά.

Νίκος Ανδρουλάκης: Σας ευχαριστώ πολύ. Σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη να είναι φρουρός κράτους δικαίου  και δικαιωμάτων να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος παιδείας και υγείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πολλούς και όχι για λίγους. Θα κάνω ότι μπορώ να ανταποκριθώ για να υπάρχει αυτή η δύναμη.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο και εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τόπο.

Έτσι, και τυπικά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου. Πλέον, η ΠτΔ θα συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Βάσει των υφιστάμεων πληροφοριών αυτό θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνικά. Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα ορκισθεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός (την Πέμπτη 25/5) και υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο (την Παρασκευή 26/5).

Την Κυριακή θα ορκιστεί η νέα βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής και τη Δευτέρα θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της. Ώστε να προκυρηχθούν εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

«Ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες να έρθουν κοντά μας»

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Ανδρουλάκης, δήλωσε: «Η παράταξή μας έκανε ένα γενναίο ξεκίνημα. Ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες, σε αυτό το νέο ξεκίνημα, να έρθουν κοντά μας για να δημιουργήσουμε ξανά αυτή την ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη.

Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στη χώρα, ώστε να αφήσουμε στο παρελθόν τη διχόνοια, την τοξικότητα, τον ελιτισμό και τον λαϊκισμό. Μια ισχυρή προοδευτική δύναμη που να διασφαλίσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης με καλές θέσεις εργασίας για τα Ελληνόπουλα. Τα οφέλη να είναι για πολλούς και όχι για τους λίγους. Μια ισχυρή παράταξη, φρουρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεσμών και του κράτους δικαίου».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας