Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές: Κίνδυνος αστάθειας από την επτακομματική Βουλή, πάνω από το 40% η...

Εκλογές: Κίνδυνος αστάθειας από την επτακομματική Βουλή, πάνω από το 40% η αυτοδυναμία

Οι δημοσκοπήσεις προϊδεάζουν για επτά κόμματα εντός Βουλής, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ανεβαίνει το ποσοστό της αυτοδυναμίας, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναλώνονται σε «διαγωνισμό» αύξησης φόρων.

Όσο πλησιάζουμε στις κάλπες της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, τόσο πιο έντονα γίνεται αισθητό, το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για ένα άνετο περίπατο της Νέας Δημοκρατίας, άσχετα αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η «γαλάζια» παράταξη βρίσκεται στο 41%.

«Οι κάλπες είναι άδειες και πρέπει να ξαναγεμίσουν», επισημαίνει με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως όλα δείχνουν έχει απόλυτο δίκιο.

Ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας είναι υπαρκτός, εφόσον υπάρξει «χαλαρή» ψήφος.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ανέδειξαν μεγάλη νικήτρια τη ΝΔ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει διασφαλίσει το ποσοστό που έλαβε και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στις πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τις εκλογές του Μαΐου, προδιαγράφεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική πραγματικότητα, καθώς προβλέπουν επτακομματική Βουλή.

Οι νέες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν άνετη είσοδο στη Βουλή του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με πάνω από 4%, αλλά και είσοδο του κόμματος «ΝΙΚΗ», το οποίο εκφράζει πολύ ακραίες εθνικιστικές και θρησκευτικές θέσεις.

Το γεγονός αυτό, καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, που όλα δείχνουν πως θα είναι η ΝΔ.

Στην επτακομματική Βουλή, για να αποκτηθεί η πολυπόθητη αυτοδυναμία, το πρώτο κόμμα θα πρέπει απαραίτητα να υπερβεί το 40%.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΝΔ τον Μάιο επικράτησε με 40,7%, επομένως όλα «παίζονται», όλα είναι ανοικτά.

Στο γεγονός αυτό ποντάρουν και τα δύο κόμματα που «συγκρούονται» για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε πρόσφατα ξεκάθαρα, πως ακόμη και με 149 βουλευτές να βρεθεί η ΝΔ, δεν πρόκειται να πει το «ναι» και να συγκυβερνήσει.

Με λίγα λόγια, αν η ΝΔ δεν αποκτήσει αυτοδυναμία στις εκλογές του Ιουνίου, η χώρα θα «συρθεί» σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, γεγονός που θα δημιουργήσει πολιτική αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα.

Η ένταξη της χώρας στην «Επενδυτική Βαθμίδα» δεν θα επιτευχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, οι διεθνείς αγορές θα αρχίσουν να ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων θα αναβληθούν και η οικονομία της χώρας, που έχει μπει σε ένα καλό δρόμο, θα δεχθεί ισχυρά πλήγματα.

Την ίδια ώρα, η γειτονική Τουρκία θα «πορεύεται» με έναν πανίσχυρο Ταγίπ Ερντογάν, που έχει αποφασίσει να συνεχίσει την επιθετική του στάση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Επομένως, οι εκλογές στις 25 Ιουνίου, μόνο «περίπατος» δεν είναι και οι πολίτες δεν πρέπει να τις αντιμετωπίσουν με «χαλαρό» τρόπο, καθώς οι κίνδυνοι για τη χώρα και τους πολίτες είναι υπαρκτοί.

O πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σκοπό να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος, μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο. Εκεί θα επισκεπτόταν πολλά μοναστήρια και να συζητήσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το ακραίο κόμμα «ΝΙΚΗ» και τις διασυνδέσεις που έχει με κάποιες Μονές στο «Περιβόλι της Παναγιάς».

Ωστόσο, ο… κορονοϊός είχε διαφορετική γνώμη, καθώς την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαγνώσθηκε θετικός και έτσι αναγκάστηκε να αναβάλλει για το προσεχές μέλλον το ταξίδι του στο Άγιο Όρος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.