Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜάντζος: «Αυτό που για τη ΝΔ είναι πολυτέλεια, είναι για εμάς κεντρική...

Μάντζος: «Αυτό που για τη ΝΔ είναι πολυτέλεια, είναι για εμάς κεντρική προτεραιότητα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποσχέθηκε «διάθεση 8-10% από το Ταμείου Ανάκαμψης, πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και νοσοκομείων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος -στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- μίλησε για «συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ από την Κυβέρνηση της ΝΔ», η οποία «σε αυτές τις καταστάσεις οδηγεί». Αναφερόμενος στην απώλεια ζωών, λόγω προβλημάτων με τ’ ασθενοφόρα.

Είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «το Το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο» και πως «ιδιαίτερα στα νησιά μας η κατάσταση εν μέσω τουριστικής περιόδου γίνεται εξόχως προβληματική. Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και σε άλλες μένουν ακινητοποιημένα. Τα ίδια ακριβώς τραγικά φαινόμενα συμβαίνουν και στα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας στα νησιά μας».

Πρόσθεσε πως «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται οι πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα για την υγεία τους στα ιδιωτικά συμφέροντα και το κράτος να αδιαφορεί.

Είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ. Έχουμε ανεπαρκή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας. Ελλιπές προσωπικό και πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες.

Αυτό που για τη ΝΔ είναι πολυτέλεια, για να θυμηθώ δήλωση του πρώην Υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου Τύπου ΝΔ κ. Σκέρτσου, είναι για εμάς κεντρική προτεραιότητα. Με την διάθεση του 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης. Με πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων. Με κέντρα υγείας σε κάθε δήμο και σε κάθε νησί. Με ειδικά οικονομικά και άλλα κίνητρα για να έρθει το κατάλληλο προσωπικό».

Ακόμα ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης διεκδίκησε χθες το αποκλειστικό προνόμιο της αξιοπιστίας, ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει ήδη ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο και έχει κοστολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως, ενώ στο εσωτερικό υπόσχεται αυξήσεις μισθών κατά 25% στην τετραετία, στο Μεσοπρόθεσμο η ΝΔ προβλέπει και δεσμεύεται για αυξήσεις στη μέση αμοιβή περίπου 13% την τετραετία.

Άρα, έχει δεσμευτεί έξω για μισές αυξήσεις από ό,τι υπόσχεται στους Έλληνες εργαζόμενους. Άλλα λέει μέσα, άλλα λέει έξω. Αυτή είναι η ΝΔ και αυτές είναι οι πρακτικές της. Αναξιοπιστία και προεκλογική εξαπάτηση.

Καθόλου τυχαία δε η ΝΔ μιλά για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους στο μισό του πληθωρισμού του 2022, οδηγώντας σε νέα σημαντική απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης. Αυτό δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις τους.

Αυτό επιβεβαιώνει και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ ότι οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στη χώρα μας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται και το 2023».

Μίλησε για αποτυχία του μοντέλου «των προσωρινών επιδομάτων, της ανάπτυξης του real estate και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Οι ίδιες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εαρινή της έκθεση μιλούν για ανάπτυξη 2,4% ΑΕΠ το 2023 και μόνο 1,95% ΑΕΠ το 2024».

Κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οδήγησαν «σε αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 45 δισεκατομμύρια και σε επικίνδυνη έκρηξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σας λέμε ότι οι δεσμεύσεις σας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσουν σε διατήρηση των χαμηλών μισθών, της υπερφορολόγησης των πολιτών με τους έμμεσους φόρους και στη φοροεπιδρομή κατά των ελεύθερων επαγγελματιών.

Με την ευκαιρία, σας ζητούμε για πολλοστή φορά, να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, που παραγγείλατε τον Νοέμβριο 2022.

Για αυτό εμείς προτείνουμε αποτελεσματικά θεσμικά μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των πολιτών.

Για αυτό προτείνουμε την αλλαγή κατεύθυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής και την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη έως τέλος Αυγούστου 2023 να παρουσιάσουν ανανεωμένα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η προθεσμία για δέσμευση του 30% των επιδοτήσεων είναι το τέλος του 2023. Αν υπάρχει πρόβλεψη, ορθή τεκμηρίωση και βούληση για διαπραγμάτευση, όλα είναι εφικτά».

«Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασία με ΝΔ – Αντιδημοκρατικό το ψευτοδίλημμα “αυτοδυναμία ή χάος”»

Όταν ο κύριος Μάντζος ρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα συνεργαζόταν με τη ΝΔ, στη δημιουργία κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο και δυνατότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Διότι στο δρόμο προς τις προηγούμενες κάλπες αλλά και μετά από αυτές αναδείχθηκαν με γλαφυρό τρόπο οι πολιτικές και βαθιά στρατηγικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία».

Προσθέτοντας: «Η απάντηση έχει δοθεί, υπό την έννοια ότι -ιδίως μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου- η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, την οποία η ίδια έχει ταυτίσει με τη σταθερότητα της χώρας, είναι μια επιλογή η οποία θα πρέπει να προέλθει από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Τι θέλω να πω; Με το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία θα είχε αυτοδυναμία. Αν δεν το πετύχει στις 25 Ιουνίου, θα πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί ως δική της αποτυχία, αφενός.

Και αφετέρου θα πρέπει να βρει και τους τρόπους και τους συνεταίρους ώστε να πετύχει το αποτέλεσμα που τόσο επίμονα εδώ και τόσους πολλούς μήνες επιδίωξε ως αφήγημα σταθερότητας της χώρας. Σας θυμίζω τα ψευτοδιλήμματα “αυτοδυναμία ή χάος”, τα οποία είχαμε ζήσει πριν την 21η Μαΐου. Το να καλλιεργεί η ΝΔ νέο φόβο, νέα διλήμματα ή να επιχειρεί νέο εκβιασμό στους Έλληνες πολίτες, δεν προσφέρει τίποτα, είναι αντιδημοκρατικό και ίσα -ίσα αφαιρεί από τη δημόσια συζήτηση.

Η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές επιλογές, όπως προείπα, στο υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικίας. Ανέφερα ήδη ονόματα και χώρους με τους οποίους μπορεί να συνεννοηθεί, κατά τη γνώμη μας. Το διακύβευμα βέβαια είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Και οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα έχουμε μια ποιοτική δημοκρατία με μια ποιοτική λειτουργία του κοινοβουλευτισμού.

Ξέρετε, το Κοινοβούλιο χρειάζεται μια ισχυρή δύναμη εξισορρόπησης, δύναμη ελέγχου, μια ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι για εμάς το δικό μας διακύβευμα και η δική μας αποστολή την οποία οφείλουμε και θέλουμε να υπηρετήσουμε και στον δρόμο προς τις εκλογές και μετά από αυτές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε πως «ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία εμφανίζουν μια ανικανότητα να μας διαβάζουν. Όμως κάθε άλλο παρά ανίκανοι είναι. Υπάρχει δόλος και πρόθεση από την πλευρά τους να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας.

Είπα και πριν, ότι δεν καταστροφολογούμε, ωστόσο δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και θα μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας, θα είμαστε υποστηρικτές του ορθού λόγου και της αλήθειας όσο επώδυνη κι αν είναι.

Και μιλήσαμε, ναι, για την αύξηση του δημόσιου χρέους, μιλήσαμε για την έκρηξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο εξωτερικό μας εμπόριο -εισαγωγές και εξαγωγές για να το πούμε πιο απλά- γιατί αυτά πρέπει οι πολίτες να τα γνωρίζουν στον δρόμο προς την κάλπη.

Γιατί δεν συζητήθηκαν στη Βουλή οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ΝΔ μέσα από το Μεσοπρόθεσμο, ιδίως στο νέο περιβάλλον του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί και τη μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη. Είναι κάτι το οποίο δεν συζητήθηκε ούτε στη Βουλή ούτε στο δημόσιο χώρο.

Έρχεται η ώρα, που ενδεχομένως, τα δημοσιονομικά της χώρας, να μην επιτρέπουν τη συνέχιση των πολιτικών των pass και των επιδομάτων. Διότι πολύ απλά οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, είναι τέτοιες, που θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στα δημόσια οικονομικά. Άρα, εμείς δεν λέμε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή ante portas η οικονομική καταστροφή, όμως επισημαίνουμε τα οικονομικά δεδομένα.

Και, επίσης, δεν ζητάμε να δώσει κανείς ακόμη περισσότερα. Λέμε να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και σωστή στόχευση διαχείρισης των οικονομικών μεγεθών -και των δημόσιων οικονομικών και των ευρωπαϊκών πόρων.

Οι άξονες του προγράμματός μας είναι δύο: Φορολογική δικαιοσύνη και ανακατεύθυνση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να έχουμε επιτυχία σε τρεις πυλώνες της πολιτικής μας. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών προφανώς.

Ο δεύτερος αφορά στο κοινωνικό κράτος, ισχυρό και το αποτελεσματικό. Και το τρίτο σχετίζεται με κάτι που δεν αναλύεται στη δημόσια συζήτηση και πρέπει να συζητηθεί τις επόμενες 18 ημέρες: το σχέδιο ανθεκτικής βιώσιμης ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης. Το λέω αυτό γιατί και το μοντέλο real estate που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια και οι εξαγορές επιχειρήσεων και όλες οι επιλογές και οι συνταγές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη, που βασίζεται στη κατανάλωση -ας μη κρυβόμαστε- δεν είναι λύση για το μέλλον.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προείπα, δεν βλέπει με πολύ θετικά σχόλια και θετικές προβλέψεις το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Άρα, θέλει καλύτερη, σοφότερη διαχείριση και των δημόσιων οικονομικών και των ευρωπαϊκών πόρων. Επαναλαμβάνω, δεν καταστροφολογούμε αλλά μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας».

Τοποθετούμενος σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Μάντζος, είπε: «Υπάρχει έντονη αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, έντονη αποδοκιμασία του ύφους και του περιεχομένου, της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι οι ανερμάτιστες πολιτικές. Είναι ο θολός στρατηγικός, αν θέλετε, σχεδιασμός. Η πυξίδα τυχοδιωκτισμού που κράτησε στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι τα πρόσωπα, είναι και το ύφος της αντιπολίτευσης.

Και είναι και κάτι το οποίο δεν πρέπει να μας διαφύγει: Είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεθοδικά και συστηματικά λειτούργησε ως χορηγός της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια. Θυμίζω, για λόγους ιστορικούς, κάτι που έχουμε πει, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Αυτό που είδαμε στις 21 Μαΐου, το είδαμε και το 2019 στις περιφερειακές εκλογές και στις εθνικές εκλογές. Κοντολογίς, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να αρθρώσει έναν πειστικό, αξιόπιστο, σύγχρονο αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και το αποτέλεσμα ήρθε ως λογαριασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου.

Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι στις 25 Ιουνίου, επαναλαμβάνω, το διακύβευμα για τη χώρα πια και για τη δημοκρατία μας είναι ο τόπος να αποκτήσει μια ισχυρή αξιόπιστη γνήσια προοδευτική δύναμη, η οποία δεν θα κλείνει τα μάτια ούτε στην ακροδεξιά ψήφο της Χρυσής Αυγής ούτε θα παρέχει στέγαστρο στα “ορφανά” των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου ούτε πολλώ δε μάλλον θα παρέχει αμνηστία στις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας.

Πριν τις 21 Μαΐου το ζήτημα ήταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ΠΑΣΟΚ. Δεν θα γίνει τώρα το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς εμείς δεν είμαστε φωτοβολίδα, αλλά φάρος. Είμαστε φάρος ελπίδας, φάρος για τους αγώνες του λαού για συλλογική ευημερία και πρόοδο. Το ΠΑΣΟΚ έτσι γεννήθηκε, έτσι εξελίχθηκε και έτσι μεγαλώνει και ξαναγεννιέται. Ως φάρος ελπίδας, για τους αγώνες και τα όνειρα των πολιτών, του λαού μας και ιδίως της νέας γενιάς, για καλύτερες ημέρες στην πατρίδα μας».

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας