Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: «Mea culpa το όραμα που δεν περπάτησε»

Τσίπρας: «Mea culpa το όραμα που δεν περπάτησε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε, στον ΣΚΑΪ, ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ««θα κριθούμε όλοι, ατομικά και συλλογικά και θα κριθώ και εγώ».

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ παραχώρησε σήμερα (7/6) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε χτες δεν έχει αλλάξει και περιλαμβάνει τους ίδιους κοστολογημένους στόχους. Ωστόσο, επέλεξε να το επαναπαρουσιάσει γιατί την προηγούμενη προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να επικοινωνήσει τις θέσεις και τις προτάσεις του. «Κάναμε επανατοποθέτηση προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά.

Απέδωσε το γεγονός σε «συνολικό έλλειμμα» καθώς δεν έγινε επαρκής «συζήτηση για τα προγράμματα, έγινε κυρίως για το χθες». Αναλαμβάνοντας ευθύνη γι’ αυτό με τη φράση -που είχε χρησιμοποιήσει κάποτε και ο Ανδρέας Παπανδρέου– «mea culpa». Όπως είπε, μέρος αυτού του προβλήματος οφείλεται στην απλή αναλογική, η οποία στοίχισε εκλογικά.

«Λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν», ανέφερε, κάνοντας λόγο για ένα «όραμα που δεν περπάτησε».

«Στόχος και όραμά μας είναι το 2027 η χώρα να είναι μια χώρα ευημερίας δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας», είπε ο κύριος Τσίπρας. Υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό των κομματικών αντιπάλων του, όπως το ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε, ότι για ένα κόμμα εξουσίας πάντα στόχος είναι η νίκη. Παραδέχτηκε, πάντως, πως «είναι εξαιρετικά δύσκολη η αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων. Θα δώσουμε τη μάχη με το τελευταίο δευτερόλεπτο», είπε. Τονίζοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε περίπτωση, είναι να μην αφεθεί «ανεξέλεγκτη» και «παντοδύναμη» μια κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι που όπως σημείωσε, δεν είναι μόνο κρίσιμο για την κοινωνία, αλλά και για την δημοκρατία».

Ανέφερε ότι πως «είναι δεδομένο ότι το 40% των πολιτών επέλεξαν Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία. Όμως τώρα έχουμε μία άλλη εκλογική δοκιμασία. Στις 25 Ιουνίου θα κριθεί το μέλλον μας για τα επόμενα 4 χρόνια». Αναγνώρισε ότι στις επικείμενες εκλογές «θα κριθούμε όλοι, ατομικά και συλλογικά και θα κριθώ και εγώ».

Όταν ρωτήθηκε, πάτνως, αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση νέας εκλογικής αποτυχίας του κόμματός του, απάντησε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συλλογικές διαδικασίες, διαφορετικές από εκείνες της ΝΔ, θα κάνουμε ταμείο και θα πάρουμε αποφάσεις. Στην Αριστερά δεν συνηθίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας