Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυβέρνηση: Συσπείρωση, οικονομική ανάκαμψη και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Κυβέρνηση: Συσπείρωση, οικονομική ανάκαμψη και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σε τρεις βασικούς άξονες αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους κρίσιμους μήνες και μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Καταρχήν, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις η κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι πρώτες «σφυγμομετρήσεις» της κοινής γνώμης κατέγραψαν μια μικρή πτώση των ποσοστών της ΝΔ, χωρίς όμως να επωφελείται ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αποκόμισε ελάχιστα κέρδη από την όλη υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» κατέγραψε διαφορά 6,3 μονάδων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκόπηση της Marc για το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» 8,5 μονάδες διαφορά της πρώτης ΝΔ από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, στις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν και σε αυτές που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα καταγράφεται μια «δυναμική συσπείρωσης» της ΝΔ.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ δεν κατέγραψαν «ζημίες» μεγάλης κλίμακας, τονίζοντας, ότι το «παιχνίδι» των εθνικών εκλογών θα κριθεί στο πολύ σημαντικό ζήτημα της οικονομίας και της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης «ο πολίτης θέλει να περάσει ένα σχετικά ανώδυνο ενεργειακά χειμώνα και εκεί θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής».

Στο πλαίσιο αυτό «κινείται» και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ρίξει όλο το βάρος της πολιτικής του στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Και αποτελεί γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης στον τομέα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης κινήθηκε έξυπνα και γρήγορα εκφράζοντας απόψεις που εάν είχαν υιοθετηθεί από την Ε.Ε. εδώ και πολλούς μήνες θα είχε αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μόλις ξέσπασε η ενεργειακή κρίση απευθύνθηκε στις Βρυξέλλες και κάλεσε τους αρμόδιους της Ε.Ε. να λάβουν ουσιαστικά μέτρα βάζοντας, εκτός των άλλων, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τότε δεν εισακούσθηκε, αλλά η ένταση της κρίσης ανάγκασε την Ε.Ε., με πρώτη την Γερμανία που διαφωνούσε, να ακολουθήσει την πολιτική που είχε προτείνει ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ακόμη μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται θα αποφασιστεί στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας των κρατών – μελών στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, όποιες αποφάσεις και εάν λάβει η Ε.Ε., η Ελληνική κυβέρνηση με εντολή του κ. Μητσοτάκη λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να μπορέσει η χώρα μας να «αντέξει» ενεργειακά τον χειμώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ενισχύονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ θα λειτουργήσουν επιπλέον μονάδες με λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα άμεσα πλάνα της κυβέρνησης είναι να βρεθεί και δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και ειδικά οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί περιοδεία σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί και η είσοδος της χώρας μας στην «Επενδυτική Βαθμίδα», γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα δημιουργήσουν νέες «καλοπληρωμένες» θέσεις εργασίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.