Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚουτσούμπας: «Τα δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης θα τα πληρώσει πάλι ο λαός»

Κουτσούμπας: «Τα δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης θα τα πληρώσει πάλι ο λαός»

Ο Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον Alpha, ζήτησε να καταργηθεί άμεσα ο Κανονισμός του Δουβλίνου.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, παραχώρησε σήμερα (19/6) ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δανεικά και θα τα πληρώσει πάλι ο λαός». Διαβεβαίωσε ότι και μετά την 25η Ιούνη «ΚΚΕ θα είναι εδώ, θα είναι μπροστά και μέσα στη Βουλή με δυνατή φωνή, αλλά κυρίως θα είναι στο πλάι του εργαζόμενου λαού για να προωθήσει τις διεκδικήσεις του, να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρξουν και κατακτήσεις και για να ανοίξουμε έναν δρόμο να αλλάξει ριζικά τελικά σε μία πορεία αυτή η κατάσταση».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι αυτό που έπρεπε «χθες να γίνει είναι για παράδειγμα να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει στην ουσία στις πρώτες χώρες υποδοχής, όπου βρίσκονται, όπως είναι η Ελλάδα για παράδειγμα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στον Αντ. Σρόιτερ:

Επιστρέφουμε στην πολιτική επικαιρότητα για να μιλήσουμε τώρα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τον κύριο Κουτσούμπα. Καλησπέρα κύριε Γραμματέα.

Καλησπέρα σας.

Θέλω να ξεκινήσουμε με το θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες, το θέμα του ναυαγίου, βρεθήκατε και στην Καλαμάτα. Είπατε κάτι σωστό και το έχω σημειώσει ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το θέμα της μετανάστευσης είναι να βοηθήσουν όλοι ώστε αυτές οι χώρες να φτάσουν σε ένα επίπεδο που οι άνθρωποι εκεί δεν θα θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους. Νομίζω είναι ό,τι πιο λογικό μπορεί να πει κανείς, αλλά θέλει πολλά χρόνια για να συμβεί αυτό κύριε Κουτσούμπα και ρωτάω μέχρι τότε τι κάνουμε.

Βέβαια πρέπει να επιδιώξουμε και να παλέψουμε να σταματήσουν για παράδειγμα οι πόλεμοι, γιατί εντάξει η φτώχεια δεν τελειώνει σε μία μέρα, όμως οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί μπορούν να σταματήσουν, κάποιοι τους κάνουν, κάποιες κυβερνήσεις συμμετέχουν, κάποιοι οργανισμοί, συμμαχίες, συμμετέχουν σε αυτά.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία γιατί οι άνθρωποι όντως θέλουν να μένουν στις χώρες τους, εμείς θέλουμε να μένουν εκεί και φυσικά δεν θέλει κανένας να πνίγεται στο Αιγαίο με την οικογένειά του.

Άμεσα αυτό που θα  μπορούσε και που έπρεπε, κατά την άποψή μας, χθες να γίνει είναι για παράδειγμα να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει στην ουσία στις πρώτες χώρες υποδοχής, όπου βρίσκονται, όπως είναι η Ελλάδα για παράδειγμα, που είναι στα σύνορα της ΕΕ με την Ασία, με την Αφρική από όπου έρχονται τα μεταναστευτικά ρεύματα και να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού.

Θα το δεχθούν ποτέ πιστεύετε;

Κοιτάξτε να δείτε. Το δέχονται μόνο όταν θέλουν φθηνό εργατικό δυναμικό κι αυτό είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα, η Γερμανία δέχθηκε 500.000 πρόσφυγες, τέτοιους πρόσφυγες, πριν λίγα χρόνια και μετά έκλεισε τα σύνορά της. Αφού βέβαια τους έλεγξε και το βιογραφικό τους, είδε ότι έχουν πτυχία, για φθηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, τους κράτησε και μετά έβαλε λουκέτο στα σύνορά της. Δεν γίνεται έτσι όμως. Διότι ΕΕ είναι και η Γερμανία για παράδειγμα, δεν είναι μόνο η Ελλάδα ή η Ιταλία, που είναι οι χώρες πρώτης υποδοχής. Άρα, λοιπόν, ένα είναι το Δουβλίνο.

Δεύτερο είναι η κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά και με ευθύνη της ΕΕ έχει οδηγήσει την Τουρκία να εργαλειοποιεί το προσφυγικό και μάλιστα πληρώνοντάς την κι από πάνω με χρήματα, για να κάνει την εργαλειοποίηση αυτή και να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να λυθούν.

Και το μείζον ζήτημα κατά την άποψή μας σε αυτό το θέμα είναι ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική της καταστολής, που γίνεται δυστυχώς κυρίαρχη στις χώρες πρώτης υποδοχής και γίνεται και από τις κυβερνήσεις και από το λιμενικό, γίνεται από την FRONTEX, γίνεται με μία σειρά ζητήματα και στην αποτροπή, το να μπουν στα χωρικά ύδατα δηλαδή της Ελλάδας, αλλά και σε συνέχεια με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές ή δεν ξέρω τι, τους φράχτες, που διογκώνουν -αυτό είναι το ζήτημα και γι’ αυτό το θέτω- αυτή την ιστορία των διακινητών που ανοίγει η όρεξή τους και οι ταρίφες που ζητάνε είναι ακόμα ακριβότερες και πάνε από πιο επικίνδυνα μέρη για να μπορέσουν να εισέλθουν στον ευρωπαϊκό χώρο, να μπουν στην Ελλάδα.

Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θρηνούμε γυναικόπαιδα, γιατί δυστυχώς και έξω από την Πύλο, οι άνθρωποι που πνίγηκαν δεν βρέθηκε ούτε μία γυναίκα, ήταν πάρα πολλές εκατοντάδες και ήταν στα αμπάρια γυναίκες και παιδιά κυρίως.

Η εναλλακτική σε αυτό ποια είναι; Λέτε να σταματήσει η καταστολή. Από την άλλη; Η άλλη πλευρά είναι αφήνουμε τα σύνορα ανοιχτά, πέφτει ο φράχτης στον Έβρο επιτρέπεται όποιος φτάσει να μπει στην Ελλάδα. Τι θα γίνει εδώ;

Γι’ αυτό χρειάζεται δέσμη μέτρων. Για παράδειγμα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα με την ΕΕ αναλαμβάνοντας τις ευθύνες, αυτό που είπα η κατάργηση της Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία.

Ως τότε όμως;

Η πρόταση του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, οι κυβερνήσεις δεν το έκαναν όμως, ήταν η καταγραφή, η απόδοση του ασύλου ή των χαρτιών, των εγγράφων που χρειάζονται για να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους, να γίνονται μέσα στην Τουρκία. Διότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται είτε από το Πακιστάν, από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Αφρική, τη Συρία, από οπουδήποτε βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας, βρίσκονται εκεί σε δομές.

Άρα, λοιπόν, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με ευθύνη της ΕΕ και άλλων βοηθών οργανώσεων θα μπορούσε η καταγραφή και η απόδοση των απαραίτητων εγγράφων να γίνεται μέσα στην Τουρκία. Ή για την Αφρική για παράδειγμα. Από την Αίγυπτο ξεκίνησε αυτό. Η Αίγυπτος έχει διμερείς και άλλες σχέσεις και με εμάς, με την Ελλάδα, έχει και με την ΕΕ θα μπορούσε εκεί να γίνει η καταγραφή των προσφύγων και να δοθούν τα απαραίτητα χρήματα με την παρουσία και του ΟΗΕ και της ΕΕ. Είναι απλά τα ζητήματα δηλαδή.

Τι διαφορετικό έχει αυτή η δεύτερη προεκλογική περίοδος για εσάς σε σχέση με την προηγούμενη;

Κοιτάξτε να δείτε, τα βασικά ζητήματα έχουν συζητηθεί, έχουν αναλυθεί, γιατί και η προηγούμενη εκλογική περίοδος δεν ήταν μόνο 30 ημερών, ουσιαστικά ήταν πολύ μεγαλύτερος ο χρόνος, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης ήταν για πιο πριν. Πριν το Πάσχα να γίνουν οι εκλογές, έγινε η μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη, αναβλήθηκαν οι εκλογές, άρα πάμε προς τα πίσω.

Είναι φυσικό και να έχουν αναπτυχθεί πάνω-κάτω τα προγράμματα των κομμάτων, οι θέσεις των κομμάτων, οι υποψήφιοι βουλευτές να έχουν γίνει γνωστοί, έχει γίνει και η επιλογή από την πρώτη κάλπη στις 21 Μαΐου, γιατί τώρα γίνεται με λίστα η εκλογή, και αυτό αντικειμενικά κουράζει τον κόσμο. Εμείς γι’ αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή, αντί να ταλαιπωρείται ο λαός και η χώρα, εφόσον αντικειμενικά υπήρχε η δυνατότητα να φτιαχτεί κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα που έχουν πάνω-κάτω κοινά προγράμματα.

Εδώ, τα προηγούμενα χρόνια κυβέρνησε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 200  νομοσχέδια της ΝΔ, αντιλαϊκά μεν, αλλά τα ψήφισε, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων, άρα υπήρχε η βάση για να γίνει μία κυβέρνηση συνεργασίας για 3-4 χρόνια.

Και σε εσάς έγινε πρόταση.

Εμείς βέβαια το απαντήσαμε τότε. Γιατί υπάρχει το βασικό στα επόμενα χρόνια, στο κρίσιμο ζήτημα για παράδειγμα της οικονομίας κ. Σρόιτερ, είναι ας πούμε τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα χρήματα δηλαδή που θα έρθουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία βέβαια πάλι κι αυτά είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που πληρώνει ο λαός. Δεν είναι ένα σακούλι που ξαφνικά τα βγάζουν και μας τα δίνουν, είναι δανεικά και θα τα πληρώσει πάλι ξανά ο λαός. Και αυτά τα 350 προαπαιτούμενα περιέχουν φορολογία, που είναι πάλι φορολογία για τα λαϊκά στρώματα, έχουν τους 700 χιλιάδες πλειστηριασμούς για να σωθούν οι τράπεζες με τα “κόκκινα δάνεια” κλπ.

Έχουν τις εξώσεις επαγγελματιών, επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας. Έχουν τα ζητήματα της Υγείας για παράδειγμα, γιατί από τα 31-32 δισεκατομμύρια που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο 1,4 δισεκατομμύρια προβλέπεται για τον τομέα της Υγείας. Και αυτό το ποσό ακόμα, που θα έλεγε κάποιος έστω 3% από αυτά τα δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να πάει στην Υγεία, θα μπορούσαν να γίνουν κάποια πράγματα, δεν προβλέπεται να πάει για προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών, προβλέπει  μόνο μερικές ανακαινίσεις σε πτέρυγες νοσοκομείων. Τα 1,4 δισ. που θα πάνε για την Υγεία θα πάνε σε ομίλους βέβαια επιχειρηματικούς, ιδιωτικούς της Υγείας κυρίως και μόνο 314 εκατομμύρια (!) θα πάνε για ανακαίνιση κτιρίων.

Μόνο να σας πω για παράδειγμα ότι το νοσοκομείο Χαλκίδας για να τελειώσει, που είναι μία μεγάλη πόλη η Χαλκίδα στην Εύβοια, με τα Οινόφυτα, κοντά στην Εθνική Οδό που έχει πολλά εργοστάσια και πολλά ατυχήματα, θέλει για να τελειώσει -μόνο το νοσοκομείο Χαλκίδας- 71 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, λοιπόν, όταν δίνεις 300 εκατομμύρια για 50 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, για τα Κέντρα Υγείας, τότε καταλαβαίνουμε ότι ούτε ένα βαψιματάκι δεν θα μπορεί να γίνει σε κάποια πτέρυγα του νοσοκομείου.

Έχουμε μπροστά μας λίγες ημέρες. Ο λαός θα αποφασίσει, θα κλείσουμε και με τις δεύτερες εκλογές. Οι απόψεις των κομμάτων ακούγονται και εδώ θα είμαστε και στην πορεία τους επόμενους μήνες για να τα συζητάμε.

Γιατί μετά την Κυριακή θα είναι τα δύσκολα μάλλον να τα αντιμετωπίσουμε.

Αυτό ξέρετε αρχίζουν και το λένε όλοι.

Το ΚΚΕ θα είναι εδώ, θα είναι μπροστά και μέσα στη Βουλή με δυνατή φωνή, αλλά κυρίως θα είναι στο πλάι του εργαζόμενου λαού για να προωθήσει τις διεκδικήσεις του, να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρξουν και κατακτήσεις και για να ανοίξουμε έναν δρόμο να αλλάξει ριζικά τελικά σε μία πορεία αυτή η κατάσταση.

Καλό υπόλοιπο προεκλογικής μάχης.

Ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη σε όλους.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας