Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕνεργειακή Κρίση: Υιοθετούν τις προτάσεις Μητσοτάκη οι Ευρωπαίοι, ενισχύεται ο ρόλος της...

Ενεργειακή Κρίση: Υιοθετούν τις προτάσεις Μητσοτάκη οι Ευρωπαίοι, ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στην Ε.Ε.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» αναφέρει η λαϊκή ρήση και αυτό όπως όλα δείχνουν φαίνεται να πράττουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την μεγάλη ενεργειακή κρίση.

Πριν από περίπου επτά μήνες και μόλις οι τιμές στο φυσικό αέριο άρχισαν να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα, ο κ. Μητσοτάκης, κατέθεσε μια τεκμηριωμένη πρόταση στην Κομισιόν ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Βασικό στοιχείο της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν να μπει άμεσα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τότε δεν εισακούστηκε, καθώς, με πρωτεργάτη την Γερμανία, οι «δυσκίνητες» Βρυξέλλες αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική πολιτική, η οποία δεν απέδωσε στο ελάχιστο.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για «έλλειψη σοβαρότητας» από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι άφησαν το ενεργειακό ζήτημα να «κινηθεί» ανεξέλεγκτα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε στην σημερινή δύσκολη κατάσταση.

Σήμερα, μπροστά στο αδιέξοδο η Κομισιόν σπεύδει να λάβει μέτρα, όπως η επιβολή πλαφόν, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, με καθυστέρηση επτά μηνών.

Η αποδοχή της ελληνικής πρότασης θα θέσει την χώρα μας στο επίκεντρο της Έκτακτης Συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εκτός από την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα καταθέσει φάκελο με ολοκληρωμένες προτάσεις της ελληνικής πλευράς που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και την οικονομική ενίσχυση των κρατών – μελών από ένα κοινό ταμείο.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερο η Ε.Ε. και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με τις κινήσεις που θα πραγματοποιήσουν ώστε να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως επισημαίνουν, τα κοιτάσματα στην Κύπρο θα αποτελέσουν μια καλή αρχή για την αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και στην τροφοδοσία των χωρών – μελών με ενέργεια, από χώρες του Νότου.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ και η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσαν στις 22 Αυγούστου ότι το γεωτρύπανο εντόπισε στον στόχο Cronos – 1 και στο τεμάχιο 6 περισσότερα από 2,5 τρισ. κ.π.  φυσικού αερίου, γεγονός που αποτελεί σημαντική ανακάλυψη.

Μάλιστα και οι άλλες εταιρείες, όπως η Αμερικανική ExxonMobil, που πραγματοποιούν γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ έχουν ανακοινώσει ότι έχουν εντοπίσει φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με επιστήμονες είναι πλέον θέμα χρόνου να εντοπιστούν και άλλες σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έναρξη μια νέας εποχής για την Κύπρο και την δυναμική (οικονομική και γεωπολιτική) που θα αποκτήσει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει με δημόσιες δηλώσεις του, ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Να σημειωθεί, ότι στα κοιτάσματα της Κρήτης θα δραστηριοποιηθεί η Αμερικανική ExxonMobil, με ότι σημαίνει αυτό για τις όποιες αντιδράσεις της Τουρκίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.