Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤάσος Τζήκας: «Φέτος η διοργάνωση της ΔΕΘ θα θυμίσει παλιές καλές εποχές»

Τάσος Τζήκας: «Φέτος η διοργάνωση της ΔΕΘ θα θυμίσει παλιές καλές εποχές»

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO τόνισε με έμφαση ότι «η 86η ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, ένα ελπιδοφόρο come back στα προ της πανδημίας επίπεδα, με περισσότερους από 1.000 εκθέτες, με Τιμώμενη Χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με μια πολυθεματική “βεντάλια”  που καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας -από την ηλεκτροκίνηση-αυτοκίνηση, την εκπαίδευση, τη γαστρονομία και την κυκλική οικονομία, μέχρι τις διεθνείς συμμετοχές, την Ψηφιακή Ελλάδα και την επιχειρηματικότητα». 

«Η ισχυρή παρουσία των Αράβων σηματοδοτεί τη δυνατότητα αξιοποίησης μιας νέας επενδυτικής δεξαμενής», πρόσθεσε ο κ. Τζήκας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζήκας, «οι χώροι μας είναι sold out, καθώς το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και φορέων ήταν το καλοκαίρι πολύ μεγάλο, προοιωνίζοντας και μια μεγάλη έκθεση. Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές, η γιορτή της πόλης επιστρέφει».  

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να δώσουμε και πάλι ένα βήμα αξιώσεων στις επιχειρήσεις, που δοκιμάστηκαν αυτά τα δυόμισι χρόνια, και να δημιουργήσουμε ένα πεδίο ανάπτυξης επαφών, συνεργασιών και συνεργειών. Επίσης, πέραν του επιχειρηματικού σκέλους, φέτος επιστρέφει και το στοιχείο της αναψυχής στην 86η ΔΕΘ, με καθημερινές συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών».

Μάλιστα, φέτος η ΔΕΘ φιλοξενεί ένα ξεχωριστό θεματικό αφιέρωμα στην Κυκλική Οικονομία, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και το οποίο στη συνέχεια θα αυτονομηθεί ως ξεχωριστή έκθεση.  

«Με επίκεντρο τα προϊόντα θέρμανσης-ψύξης, τους παρόχους ενέργειας, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων, τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, το αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας θα καλύψει λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου τις ανάγκες των επισκεπτών της ΔΕΘ για διερεύνηση των επιλογών τους στο ενεργειακό πεδίο», τόνισε ο κ. Τζήκας.

 

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, ανοίγει και πάλι φέτος τις «πύλες» της, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τι να περιμένουν οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ποιες καινοτομίες και εκπλήξεις τους επιφυλάσσετε; 

Τάσος Τζήκας: Η ΔΕΘ επανέρχεται δυναμική και με μια διάθεση επιστροφής στην κανονικότητα. Η αλήθεια είναι πως, αν και πέρυσι κάναμε την επίσημη επανεκκίνηση μετά την επιβεβλημένη διακοπή εξαιτίας της πανδημίας, φέτος είναι που η διοργάνωση θα θυμίσει παλιές καλές εποχές. Άλλωστε, με περισσότερους από 1.000 εκθέτες, με Τιμώμενη Χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με μια πολυθεματική «βεντάλια» που καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας -από την ηλεκτροκίνηση-αυτοκίνηση, την εκπαίδευση, τη γαστρονομία και την κυκλική οικονομία μέχρι τις διεθνείς συμμετοχές, την ψηφιακή Ελλάδα και την επιχειρηματικότητα- η 86η ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, ένα ελπιδοφόρο come back στα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι χώροι μας είναι sold out, καθώς το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και φορέων ήταν το καλοκαίρι πολύ μεγάλο, προοιωνίζοντας και μια μεγάλη έκθεση. Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές, η γιορτή της πόλης επιστρέφει.  

Ποιο είναι το φετινό διακύβευμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ποιοι είναι οι στόχοι σας για εφέτος; 

Τάσος Τζήκας: Το διακύβευμά μας είναι να διοργανώσουμε την 86η ΔΕΘ σε ένα ασφαλές περιβάλλον, παρουσιάζοντας την αναπτυξιακή προοπτική της επόμενης ημέρας και προσελκύοντας ξανά τον κόσμο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώστε να δημιουργήσει νέες αναμνήσεις από τη ΔΕΘ. Στόχος μας είναι να δώσουμε και πάλι ένα βήμα αξιώσεων στις επιχειρήσεις, που δοκιμάστηκαν αυτά τα δυόμισι χρόνια, και να δημιουργήσουμε ένα πεδίο ανάπτυξης επαφών, συνεργασιών και συνεργειών. Επίσης, πέραν του επιχειρηματικού σκέλους, φέτος επιστρέφει και το στοιχείο της αναψυχής στην 86η ΔΕΘ, με καθημερινές συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών που θα καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και θα δώσουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να μοιραστούν αυτό το συναίσθημα της γιορτής με το οποίο είναι ταυτισμένη η ΔΕΘ.    

Φέτος τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία θα συμμετάσχουν στην ΔΕΘ με επιχειρήσεις παγκοσμίου βεληνεκούς. Μάλιστα, θα παραστούν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες των ΗΑΕ. Τι σηματοδοτεί για την ΔΕΘ, την Θεσσαλονίκη και γενικότερα την χώρα μας, η ισχυρή παρουσία των Αράβων; 

Τάσος Τζήκας: Πράγματι η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τιμά τη διοργάνωση. Επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, από αερομεταφορείς και εταιρείες τροφίμων μέχρι μεταλλευτικές και επενδυτικά funds, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και ένα ευρύ πρόγραμμα επιχειρηματικών επαφών που θα ανοίξει διαύλους συνεργασίας συνθέτουν τη συμμετοχή της Τιμώμενης Χώρας.  Η ισχυρή παρουσία των Αράβων σηματοδοτεί τη δυνατότητα αξιοποίησης μιας νέας επενδυτικής δεξαμενής. Θέλω να σας υπενθυμίσω πως ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας της ΔΕΘ έχει και στο παρελθόν λειτουργήσει ως θρυαλλίδα επενδυτικών κινήσεων που αποκρυσταλλώθηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν. Για παράδειγμα ήταν το 2018 στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και της συμμετοχής των ΗΠΑ ως Τιμώμενης Χώρας που έγιναν οι πρώτες επαφές για τις μετέπειτα επενδυτικές κινήσεις της Pfizer και της Cisco στη Θεσσαλονίκη. 

Θα δοθεί φέτος έμφαση στις νεοφυείς – καινοτόμες επιχειρήσεις, στην «πράσινη ανάπτυξη» και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εν μέσω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη;  

Τάσος Τζήκας: Η ΔΕΘ  έδινε ανέκαθεν έμφαση στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω του θεματικού αφιερώματος Ψηφιακή Ελλάδα, το οποίο συνδιοργανώνεται τα τελευταία χρόνια με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο θεματικό αυτό αφιέρωμα παρουσιάζονται startup επιχειρήσεις, νέες καινοτόμες ιδέες, νέοι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να «επιχειρήσουν» στην Ελλάδα.

Το ίδιο κάνει και με την «πράσινη» ανάπτυξη. Μάλιστα, φέτος φιλοξενεί ένα ξεχωριστό θεματικό αφιέρωμα στην Κυκλική Οικονομία, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και το οποίο στη συνέχεια θα αυτονομηθεί ως ξεχωριστή έκθεση.  Με επίκεντρο τα προϊόντα θέρμανσης-ψύξης, τους παρόχους ενέργειας, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων, τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, το αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας θα καλύψει λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου τις ανάγκες των επισκεπτών της ΔΕΘ για διερεύνηση των επιλογών τους στο ενεργειακό πεδίο.

Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει η ηλεκτροκίνηση, που είναι το μέλλον στις μετακινήσεις με προφανή τα περιβαλλοντικά της οφέλη. Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, η ΔΕΘ φιλοξενεί τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, ΙΧ και επαγγελματικά, καθώς και τα τελευταία μοντέλα μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε δημόσιες δηλώσεις σας έχετε επισημάνει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί κέντρο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης των Βαλκανίων και πύλη εισόδου της Ε.Ε. Ποια βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;    

Τάσος Τζήκας: Πράγματι είναι κάτι που πιστεύω κι αυτό για δύο λόγους: ο πρώτος είναι η δρομολογούμενη ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, ενός εμβληματικού έργου για την πόλη, που θα ανεβάσει τον εκθεσιακό πήχη και θα συμβάλλει στην ανάδειξή της σε επιχειρηματικό κόμβο, δικαιώνοντας το ιστορικό της παρελθόν. Το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα παίξει τον ρόλο ενός ζωτικού αναπτυξιακού μοχλού για τη Θεσσαλονίκη και θα ενισχύσει τόσο τον τοπικό όσο και τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρόκειται άλλωστε για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στο κέντρο μιας πόλης στην Ευρώπη, προϊόν της οποίας θα είναι το πλέον σύγχρονο βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο.

Ο δεύτερος λόγος είναι το οικοσύστημα καινοτομίας που έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα. Αυτό το οικοσύστημα καινοτομίας (Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, ΕΚΕΤΑ, Thess INTEC, θερμοκοιτίδες και οι τοπικές Startups), οι νέες επενδύσεις από μεγάλες ξένες τεχνολογικές και καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως η Deloitte, η Pfizer, η Cisco και η Deutsche Telekom, το αυξανόμενο ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών να δημιουργήσουν εδώ θυγατρικές, η εκτίμηση των ξένων για το καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, αλλά και η εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα είναι όλες παράμετροι που ανοίγουν τον δρόμο για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κόμβο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.

Είστε ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΔΕΘ, καθώς βρίσκεστε στο «τιμόνι» της Έκθεσης περίπου 11 χρόνια. Ποιο είναι το όνειρό σας για την ΔΕΘ και την Θεσσαλονίκη;

Τάσος Τζήκας: Αυτή τη στιγμή το όνειρό μου για τη ΔΕΘ ταυτίζεται με την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Ζούμε μια πραγματικά ευτυχή συγκυρία, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε ένα πρότζεκτ που όμοιό του δεν έχει δει η πόλη μετά την μεταπολίτευση. Μαζί με τις υπόλοιπες υποδομές, το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το Μετρό, αλλά και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μιας δυναμικής επιχειρηματικής κοινότητας νέων τεχνολογιών στην πόλη πιστεύω πως η Θεσσαλονίκη θα ζήσει ένα μέλλον διαφορετικό και θα μπει σε μια τροχιά άνευ προηγουμένου ανάπτυξης. Εύχομαι ως πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo να ζήσω την εκθεσιακή εμπειρία στο νέο εκθεσιακό κέντρο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.