Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης Μητσοτάκη - Προέδρου...

Το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης Μητσοτάκη – Προέδρου Μάλτας

Ο Τζορτζ Βέλλα το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ενώ είχε συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο προεδρικό μέγαρο, πραγματοποιώντας διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των ιδίων αλλά και των αντιπροσωπειών τους.

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χτες Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζορτζ Βέλλα, μετά από πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη διαχείριση του μεταναστευτικού να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών με την Ελληνίδα Πρόεδρο αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη έρχεται σε απάντηση της κοινής δέσμευσης των δύο Προέδρων της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 17ης Άτυπης Συνόδου των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos στη Βαλέτα τον Οκτώβριο του 2022, για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων Ελλάδας και Μάλτας.

Ο κ. Βέλλα το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ενώ είχε συνάντηση με την κυρία Σακελλαροπούλου στο προεδρικό μέγαρο, πραγματοποιώντας διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των ιδίων αλλά και των αντιπροσωπειών τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας, στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Η κα Σακελλαροπούλου επεσήμανε στον κ. Βέλλα τη δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και ζήτησε περισσότερη σύσφιξη και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η ναυτιλία.

Επίσης, αναφερόμενη στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε ότι η προστασία των συνόρων αποτελεί μεν προτεραιότητα των κρατών-μελών αλλά πρέπει να διασφαλιστεί κυρίως την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υπενθύμισε ότι είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο πρέπει να σκύψει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο τα κράτη τα οποία βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Μάλτας συμφώνησε με τη διαχείριση του μεταναστευτικού λέγοντας δεν έχουν δείξει όλα τα κράτη μέλη την υποστήριξή τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση είναι μια ευκαιρία να τεθούν και άλλα ζητήματα στο τραπέζι, όπως η κλιματική κρίση και η ναυτιλία. 

Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μάλτας Τζορτζ Βέλλα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας