Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης - ΔΕΘ: Ενισχυμένο «πακέτο» μέτρων για την «θωράκιση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Ενισχυμένο «πακέτο» μέτρων για την «θωράκιση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μαξίμου μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» στο «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινωθεί. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει ένα «ενισχυμένο πακέτο μέτρων», που θα αφορά, κατά κύριο λόγο, την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν ενεργειακά στον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών. 

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ δεν θα ξεπερνούν τις «αντοχές» της ελληνικής οικονομίας, αλλά στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν με έμφαση ότι θα «δοθούν πολύ περισσότερα από αυτά που ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες». 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κορυφαίος στέλεχος της κυβέρνησης στο GOV NEWS «ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες τους επόμενους μήνες και ειδικά εκείνους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα». 

Στις βασικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού βρίσκονται τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της «εκτίναξης» των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι τιμές στο ρεύμα θα εκτοξευθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και επιβάλλεται οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προκειμένου να ενισχύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται να έχουν καταλήξει στην λήψη πρόσθετων μέτρων για χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και πολίτες με πολύ «χαμηλά» εισοδήματα. Τα μέτρα αυτά δεν θα περιλαμβάνονται στο γενικό «πακέτο» ενίσχυσης των οικογενειών και των επιχειρήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί με την μορφή επιδόματος λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. 

Το ύψος του επιδόματος και οι πολίτες που θα συμπεριληφθούν στα έκτακτα μέτρα θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει μετά την λήξη της θερινής σεζόν, όπου θα γίνει και το «ταμείο» από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν με έμφαση, ότι «καλό θα είναι να περιμένετε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργό, καθώς θα υπάρξουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις».   

Την ίδια ώρα η χώρα μας, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, αρχίζει σταδιακά να λαμβάνει μέτρα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την επερχόμενη ενεργειακή κρίση. 

Εκτός, από αυτά που ανακοινώθηκαν από τους κυρίους Βορίδη και Σκέρτσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προκειμένου η Ελλάδα να αντέξει την ενεργειακή «πίεση» που έρχεται. 

Μεταξύ άλλων, θα υπάρξει και «ενισχυμένη» επικοινωνιακή πολιτική, όπως έγινε και με την πανδημία, με την κυβέρνηση να καλεί τους πολίτες, μέσω μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, να περιορίσουν την ενεργειακή «σπατάλη».  

Την ίδια ώρα η Ελλάδα ετοιμάζεται ώστε να περιορίσει την χρήση φυσικού αερίου, θέτοντας σταδιακά σε λειτουργία όλες τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας. 

Ο λιγνίτης και το πετρέλαιο θα αποτελέσουν σημαντική λύση, ενώ και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες. 

Εξάλλου, η ενδυνάμωση της «πράσινης ανάπτυξης» αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.