Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣκυλακάκης: Ελληνικές πρώτες ύλες μπορούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αυτονομία

Σκυλακάκης: Ελληνικές πρώτες ύλες μπορούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αυτονομία

Τι δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας

«Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία και μπορεί να συμβάλλει, με την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφός της, σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προσερχόμενος στο ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην ΕΕ, ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, καθώς και σε στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών (νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο) και ότι η εξόρυξη σπάνιων γαιών και κρισίμων-στρατηγικών μετάλλων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από το Σχέδιο REPowerEU, το οποίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να συμβάλλει και σε πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η συνειδητοποίηση από την κοινή γνώμη της σημασίας της εξόρυξης σπάνιων γαιών στην πράσινη μετάβαση, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, όπως και η τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση στον τομέα της αποθήκευσης. Επίσης, αναφέρθηκε στις αυξημένες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών στην Ελλάδα, μέσω των εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης, που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία σημαντικών νέων καινοτόμων εργοστασίων κατασκευής μπαταριών.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν η συμβολή του ενεργειακού τομέα στους στόχους της COP28, οι προσδοκίες από αυτήν, καθώς και ζητήματα, όπως η ενδυνάμωση των αλυσίδων αξίας κρίσιμων πρώτων υλών και η επίτευξη ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού ενεργειακού συστήματος.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν, πλέον, φθηνότερη λύση από τις συμβατικές πηγές ενέργειες, μήνυμα που πρέπει η ΕΕ να περάσει στις τρίτες χώρες, και μάλιστα όχι μόνο στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στους Υπουργούς Οικονομικών, εξηγώντας ότι συμφέρει και από οικονομικής απόψεως.

Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε, ότι πρόβλημα αποτελεί η αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου των χωρών αυτών, οι οποίες δεν μπορούν λόγω του υψηλού πιστωτικού κινδύνου να προσελκύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Όπως ανέφερε: «Θα πρέπει να βρεθούν εργαλεία να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ σε αυτές τις χώρες, έτσι ώστε να υιοθετήσουν την πράσινη μετάβαση ως θεμελιώδη πολιτική για την οικονομική τους ανάπτυξη».

Στην ελληνική αποστολή μετείχαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας