Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤσουχτερά πρόστιμα για παράνομη διακίνηση φρέον «μοιράζει» το Υπουργείο Ανάπτυξης

Τσουχτερά πρόστιμα για παράνομη διακίνηση φρέον «μοιράζει» το Υπουργείο Ανάπτυξης

Πρόστιμα ύψους άνω των 200 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκαν σε εταιρείες Πελοποννήσου και Θεσσαλίας για την παράνομη διακίνησης15,6 τόνων παράνομων υδροφθορανθράκων.

Μεγάλες ποσότητες προϊόντων απομίμησης φρέον (υδροφθορανθράκων) που δεν είχαν λάβει την απαιτούμενη άδεια, και διακινούνταν παράνομα μέσω εταιρειών στην ελληνική αγορά, εντόπισαν και κατάσχεσαν σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο ελεγκτές μεικτών κλιμακίων ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα.ι

Όπως γίνεται γνωστό από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και επιβλήθηκαν τα παρακάτω πρόστιμα:

  • Σε αποθήκες στην περιοχή της Πελοποννήσου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 8.247 κιλά απομιμητικών υδροφθορανθράκων. Στις επιχειρήσεις πού διακινούσαν τις ανωτέρω ποσότητες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 106.500 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης των εταιριών συνελήφθη από την ΕΛΑΣ και θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
  • Σε αποθήκες στην περιοχή της Θεσσαλίας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 6.270 κιλά παράνομων υδροφθορανθράκων, τα οποία δεν είχαν την απαραίτητη άδεια, όπως επίσης και 1.046 κιλά προϊόν απομίμησης. Στην επιχείρηση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.
Τα κατασχεθέντα προϊόντα απομιμητικών υδροφθορανθράκων (φρέον) είναι απαγορευμένα καθώς αποτελούν επικίνδυνα για το περιβάλλον προϊόντα σύμφωνα με τον 517/14 Κανονισμό του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τής Ευρώπης.

Τα κατασχεθέντα 15.609 κιλά θα μεταφερθούν με ειδικά οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων σε ειδική μονάδα ανακύκλωσης στην Ολλανδία.

Αυστηρό μήνυμα υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα

«Η Κυβέρνησή μας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε κανένα φαινόμενο παραβατικότητας. Η προστασία των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και η ορθή λειτουργία της αγοράς στο πλαίσιο της νομιμότητας, αποτελεί κεντρική μας δέσμευση που θα υλοποιηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, με κάθε τρόπο», δήλωσε ο υπουργός.

Οι ελεγκτές ήταν της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής της ΕΛΑΣ, την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής (ΕΛΥΤ) και την Κινητή Ομάδα Ελέγχου (ΚΟΕ) Ηγουμενίτσας του υπουργείου Οικονομικών και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης (OLAF).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας