Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚωνσταντίνος Ζέρβας: «Η ΔΕΘ ανακάμπτει και η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε εμπορικό, επιχειρηματικό...

Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Η ΔΕΘ ανακάμπτει και η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε εμπορικό, επιχειρηματικό και τεχνολογικό κόμβο»

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε με έμφαση ότι «η ΔΕΘ είναι ένα πολυδιάστατο γεγονός και όχι αποκλειστικά ένα επιχειρηματικό δρώμενο», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η ​​συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην ελληνική οικονομία, στην ανάπτυξη της πόλης και γενικότερα  της Βόρειας Ελλάδας είναι αναμφισβήτητη, καθώς αποτελεί εκθεσιακό γεγονός αξιώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή».

Επίσης, υπογράμμισε με έμφαση ότι η Θεσσαλονίκη έχει γίνει φιλική πόλη για μεγάλες επενδύσεις, καθώς πολυεθνικές εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς επενδύουν στην συμπρωτεύουσα. 

«Οι προσπάθειές μας λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που επιλέγουν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό – Pfizer, Deloitte, Deutsche Telekom, Cisco», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε γιατί το σχέδιο το οποίο καταρτίσαμε και εφαρμόζουμε από το 2019 μας έχει αποδώσει καρπούς που είναι ήδη εμφανείς».

 

Τι σηματοδοτεί η φετινή ΔΕΘ για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας; 

Κ. Ζέρβας: Σε καιρούς αβεβαιότητας, δυσκολιών και ανακατατάξεων κάθε θεσμός με σταθερή πορεία και προσφορά στο χρόνο είναι σημείο αναφοράς. Η Δ.Ε.Θ είναι ένας τέτοιος θεσμός – ειδικά για τη Θεσσαλονίκη είναι ταυτισμένη τόσο με την οικονομική όσο και με την κοινωνική ζωή της πόλης διαχρονικά. Είναι ένα πολυδιάστατο γεγονός και όχι αποκλειστικά ένα επιχειρηματικό δρώμενο.  Η ​​συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην ελληνική οικονομία, στην ανάπτυξη της πόλης και γενικότερα  της Βόρειας Ελλάδας είναι αναμφισβήτητη. Βραχίονας εξωστρέφειας, γέφυρα για την ελληνική επιχειρηματικότητα, εκθεσιακό γεγονός αξιώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, πάντοτε σηματοδοτούσε την έναρξη της νέας οικονομικής και πολιτικής χρονιάς. Ο πρώτος λοιπόν και σημαντικός άξονας συνεισφοράς της Δ.Ε.Θ είναι η επίδρασή της στην τοπική οικονομία. Ο δεύτερος άξονας που καθορίζει τη συζήτηση για τη Δ.Ε.Θ και τη σχέση της με τη Θεσσαλονίκη κομβικό ρόλο κατέχει η υπόθεση της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου. Αυτό είναι project στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη της ίδιας της Θεσσαλονίκης, του δημοσίου χώρου αλλά και της λειτουργίας της. Το εμβληματικό αυτό έργο είναι μία από τις σημαντικότερες αστικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη με οραματικά στοιχεία και σε τέτοια κλίμακα που μπορεί πραγματικά να δώσει νέα προοπτική για το μέλλον.

Υπήρξαν ή υπάρχουν δυσκολίες κατά τη θητεία σας; Πως τις ξεπερνάτε;

Κ. Ζέρβας: Είναι γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια είναι γεμάτα προκλήσεις και αντιξοότητες που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ή να φανταστεί. Η πανδημία αρχικά, η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων και της παγκόσμιας παραγωγής, ο πόλεμος στην Ευρώπη και η ακόλουθη ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα είναι παράγοντες που έχουν επιπτώσεις σε κάθε κοινωνία. Παρόλα αυτά στη Θεσσαλονίκη έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε γιατί το σχέδιο το οποίο καταρτίσαμε και εφαρμόζουμε από το 2019 μας έχει αποδώσει καρπούς που είναι ήδη εμφανείς. Η επιλογή μας να θέσουμε στον πυρήνα των προσπαθειών μας το ζήτημα των υποδομών από την πρώτη στιγμή, δικαιώνεται. Η Θεσσαλονίκη για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα πρέπει να αποκτήσει αφενός τις υποδομές που χρειάζεται και τις αξίζουν και αφετέρου μέσα από ένα πλέγμα πολλών παρεμβάσεων να ενισχύσει την οικονομία της, να προσελκύσει επενδύσεις και να προσφέρει αυξημένο ποιοτικό επίπεδο σε δημότες και κατοίκους.

Είστε ικανοποιημένος από την επενδυτική κίνηση στη Θεσσαλονίκη; Μπαίνει η πόλη στα ραντάρ μεγάλων επιχειρήσεων και πως αυτό συνδυάζεται με τις προσπάθειες της ίδιας της πόλης; 

Κ. Ζέρβας: Στον 21ο αιώνα ο ρόλος των πόλεων φαίνεται πως θα είναι αυξημένος. Το 68% του πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικά κέντρα έως το 2050. Αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα παγκόσμια προβλήματα και προκλήσεις είναι επί της ουσίας αστικά ζητήματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η κυκλική οικονομία, οι μετακινήσεις, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κατά κύριο λόγο αστικά ζητήματα. Ακόμη και η προσέλκυση επενδύσεων, ο βαθμός θελκτικότητας μιας πόλης είναι πεδίο ανταγωνισμού. Φαίνεται πως οι προσπάθειές μας λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που επιλέγουν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό – Pfizer, Deloitte, Deutsche Telekom, Cisco. Το ίδιο συμβαίνει με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους που επενδύουν και αυτοί στη Θεσσαλονίκη βλέποντας τις πολύ καλές προοπτικές της στο πεδίο του τουρισμού, με το 2022 να μπορεί να μας εκπλήξει θετικά. Η ανάδειξη της πόλης σε γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας με τη σφραγίδα της Unesco μας δίνει ένα ακόμη όπλο στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας.

Φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη έχει μπει στον τουριστικό χάρτη. Τί είναι αυτό που συνέβαλε ώστε να θεωρείται ένας από τους 50 καλύτερους προορισμούς στον κόσμο;

Κ. Ζέρβας: Γιατί να μην είναι η Θεσσαλονίκη στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου; Έχουμε την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τα μουσεία, τα μνημεία, τη φιλοξενία, το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους. Έχουμε την διασκέδαση, την γαστρονομία, την εγγύτητα με τουριστικά θέρετρα, τη σχέση με τη θάλασσα – έχουμε δηλαδή όλα τα υλικά για ένα εξαιρετικό γεύμα. Θέλουμε τον μάγειρα, τον σεφ που τα βάζει σε μια σειρά και πετυχαίνει το καλύτερο. Η κρουαζιέρα εκτινάσσεται, νέα ξενοδοχεία ανοίγουν, οι πληρότητες των υπαρχόντων είναι ικανοποιητικές, η UNESCO μας αναγνωρίζει ως γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας, διεθνή περιοδικά ανακαλύπτουν την πόλη μας και την διαφημίζουν.

Εμείς γνωρίζοντας ότι πολλά από αυτά που κοιτά ο πολίτης και ο κάτοικος απασχολούν και τα παρατηρεί και ο επισκέπτης αναβαθμίζουμε την πόλη με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο. Δρόμοι, καθαριότητα, πράσινο, ευταξία, ασφάλεια – αυτά είναι τα στοιχήματα είτε στοχεύεις στον τουρισμό είτε στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κατά γενική ομολογία έχετε αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη τα τελευταία 3 χρόνια και επιτέλους, πότε αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του του Μετρό της Θεσσαλονίκης; 

Κ. Ζέρβας: Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις 160 εκ. ευρώ επειδή ακριβώς τα αιτήματά μας και οι προτάσεις μας ήταν ώριμες. Προχωράμε στην εκτέλεση εμφανώς αυξημένων Τεχνικών Προγραμμάτων με το του 2022 να είναι αυξημένο κατά 75% από αυτό του 2019. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τα εργοτάξια του δήμου βρίσκονται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα – βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο, προχωρούμε σε αναπλάσεις γειτονιών με νέα πεζοδρόμια, νέο αστικό εξοπλισμό, νέο φωτισμό, προχωράμε σε αναπλάσεις συγκεκριμένων περιοχών με ιδιαίτερη λειτουργική και κοινωνική σημασία και βέβαια έχουμε μπροστά μας τις ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν όχι μόνο αισθητικά τον δημόσιο χώρο αλλά θα οδηγήσουν σε αστική αναζωογόνηση και εμπορική ανάκαμψη. Αναφέρομαι στον άξονα της Αριστοτέλους, στο deck της παλιάς παραλίας, στους νέους Στάβλους Παπάφη, στις πλατείες του κέντρου, στο Καπάνι, στη Δημητρίου Γούναρη, σε 10 συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους – όλες παρεμβάσεις ώριμες με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το χρονοδιάγραμμα που ισχύει είναι τα τέλη του 2023 – αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό. 

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι αναφορικά με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Θεσσαλονίκη και ποια τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε; 

Κ. Ζέρβας: Δεν θα έμενα στο Δήμο αλλά στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης – είναι οι συγκοινωνίες, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, είτε για πράσινο είτε για άλλες χρήσεις με κοινωνικό πρόσημο και τέλος η υστέρηση σε βασικές υποδομές, πού όπως όμως προείπα αυτό είναι κάτι που αλλάζει. Για την επίλυση αυτών δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Δουλειά, σχέδιο, ορθολογική κατανομή των πόρων και αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα στοιχεία που φέρνουν τις λύσεις, φέρνουν τις νίκες και πάνε την πόλη μπροστά. Δευτερευόντως, υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως η ύπαρξή κοινωνικών συμμαχιών, η ωριμότητα των διεκδικήσεων, η συνοχή των αιτημάτων – αλλά ας μείνουμε στα πρώτα.

Ο μεγάλος στόχος μου είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να μην έχει τίποτε να ζηλέψει από ανάλογου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις. Να είναι πόλη πρότυπο, με υψηλό βιοτικό επίπεδο που θα δίνει ευκαιρίες εργασίας, δημιουργίας σε όσους την επιλέξουν. Θέλω μια πόλη κόμβο εμπορικό, επιχειρηματικό, τεχνολογικό. Πύλη εισόδου, τουριστικό προορισμό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Αυτή είναι μια μεγάλη συλλογική υπόθεση που είμαι σίγουρος ότι θα κερδηθεί. Θα κερδηθεί πρωτίστως από την ίδια την πόλη γιατί γίνεται κτήμα των περισσοτέρων ότι αυτός είναι ο στόχος και αυτός είναι ο δρόμος. Μια πλατιά κοινωνική συμμαχία μπορεί να το πετύχει. Εμείς έχουμε κάνει πολλή δουλειά – έχουμε όμως ακόμη πολλή μπροστά μας. Με την εμπιστοσύνη και την εντολή των συμπολιτών μου είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.