Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΆκης Σκέρτσος: Οι μεταρρυθμίσεις όπλο μας κατά της αδράνειας

Άκης Σκέρτσος: Οι μεταρρυθμίσεις όπλο μας κατά της αδράνειας

Συγκρουόμαστε με τους αναχρονισμούς, τις ιδεοληψίες, τα συμφέροντα που κρατούν καθηλωμένους τους ίδιους τους εργαζόμενους, και εξοργίζουν τους πολίτες.

Στις 10 απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα του 2027 αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος με άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Μιλάει για τις αναγκαίες και ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στο κράτος, στην αγορά εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, στην ασφάλεια, ακόμη και στο θεσμικό πλαίσιο ενόψει των νέων προκλήσεων, όπως είναι η βιογενετική ή η τεχνητή νοημοσύνη.

«Η μεταρρύθμιση, δηλαδή η διαρκής προσαρμογή μας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, οδηγεί σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και συνοχή. Για την Ελλάδα που δίνει συνεχώς μάχες με την αδράνεια, μεταρρύθμιση είναι πολλές φορές η επανάσταση του αυτονόητου, η εισαγωγή μιας κρίσιμης καινοτομίας -οργανωτικής, ψηφιακής, διοικητικής- που απλοποιεί διαδικασίες, απελευθερώνει ανθρώπινους και υλικούς πόρους, μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών» σημειώνει.

Ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνοδεύονται πάντα από πόνο, αίμα, δάκρυα και ιδρώτα και δεν σημαίνουν περικοπές. «Όλοι μπορούμε να κερδίσουμε από τις μεταρρυθμίσεις. Αρκεί να είναι καλά μελετημένες κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή τους και να συνοδεύονται από επαρκή τεκμηρίωση και μέτρηση» τονίζει.

«Έχουμε απόλυτη συνείδηση πως το κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία των αλλαγών, για τη μετατροπή τους σε μεταρρυθμίσεις είναι η συμμετοχή των εμπλεκομένων και η αποδοχή των πολιτών. Συγκρουόμαστε με τους αναχρονισμούς, τις ιδεοληψίες, τα συμφέροντα που κρατούν καθηλωμένους τους ίδιους τους εργαζόμενους, και εξοργίζουν τους πολίτες» προσθέτει.

Εστιάζει σε 10, τις πιο σημαντικές, που μπορούν να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο τη χώρα μας στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας.

1) Γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ψηφιακών ελέγχων και διασταυρώσεων, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και τιμολόγιο. Στόχος η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω μείωση συντελεστών στους φόρους, άμεσους και έμμεσους.

2) Ανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας με αιχμή την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Ψηφιοποίηση υπηρεσιών, ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των χειρουργείων. Σύνδεση των προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτών με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομέα χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και δημιουργία δομών ψυχικής συμβουλευτικής και περίθαλψης σε όλη την επικράτεια.

3) Νέος Δικαστικός Χάρτης με ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Στόχος η επιτάχυνση απονομής του δικαίου ώστε να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό χρόνο έκδοσης αποφάσεων έως το 2027.

4) Αξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών και αποτελεσμάτων στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστημιο, σύνδεση χρηματοδότησης με ερευνητικά αποτελέσματα, εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία για την αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους μη κρατικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

5) Αξιολόγηση, στοχοθεσία, επιβράβευση με χρηματικά bonus και κατάρτιση 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, με αυστηροποίηση και επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο με αναδιοργάνωση ΑΣΕΠ. Η επαγγελματική συνάφεια και η εμπειρία μπαίνουν στην κορυφή των κριτηρίων για την επιλογή των διοικήσεων στους οργανισμούς του δημοσίου.

6) Καθολική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για έλεγχο της αδήλωτης και ημιδηλωμενης εργασίας. Ψηφιακή Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Εργάνης, του eΕφκα, του ΟΠΕΚΑ, της ΗΔΙΚΑ, της ΔΥΠΑ και της ΑΑΔΕ για καλύτερους διασταυρωτικούς ελέγχους ως προς την αδήλωτη απασχόληση.

7) Ολοκλήρωση κτηματολογίου και ειδικών πολεοδομικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα.

8) Αναμόρφωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων με στόχο την επιτάχυνση στους διαγωνισμούς, μείωση των απευθείας αναθέσεων και την εξοικονόμηση πόρων από συμφωνίες πλαίσιο.

9) Σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς με ψηφιακή διαχείριση στόλου, ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο και αξιόπιστες αστικές συγκοινωνίες εντός της επόμενης τετραετίας με νέες γραμμές, συμπράξεις με ιδιώτες στην παροχή συγκοινωνιακού έργου και πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας. Ανανέωση στόλου λεωφορείων με 650 νέα οχήματα μηδενικών ρύπων έως αρχές 2024 και άλλα 650 αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

10) Εθνική στρατηγική για την στήριξη των νέων, της ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων. Με Επέκταση του ωραρίου σχολείων και παιδικών σταθμών. Με αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για κοινωνική πολιτική και προσιτή στέγη κυρίως για νέους και τα νέα ζευγάρια, για την κάλυψη αναγκών δημοσίων υπαλλήλων σε νησιά και ημιαστικές περιοχές. Επέκταση δικαιωμάτων μέσω της Στρατηγικής μας για την κοινότητα λοατκι+ και συνέχιση της στρατηγικής για αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.

«Έχουμε την πολιτική βούληση, το σχέδιο, τα εργαλεία και την αποφασιστικότητα να δουλέψουμε συντονισμένα και σκληρά για να κάνουμε πράξη τον πολυδιάστατο, ριζοσπαστικό και συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας, που αποτελεί το κοινό εθνικό πρόταγμα. Με τους πολίτες, για τους πολίτες, χωρίς να μένει κανείς πίσω σ’αυτήν τη νέα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ισχυρή Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει» καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας