Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟ δείκτης βιοκλιματικής δυσφορίας της ΕΜΥ ορίζει ποιοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν στον...

Ο δείκτης βιοκλιματικής δυσφορίας της ΕΜΥ ορίζει ποιοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν στον καύσωνα

Η απόφαση ορίζει, τι πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση και ο κάθε εργαζόμενος αναλόγως το επίπεδο του καύσωνα που ισχύει στην περιοχή του.

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, απέναντι στο νέο κύμα καύσωνα, που έχει επεξεργαστεί και θέτει σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Εργασίας, παρουσίασε σε συνέντευξή του ο νέος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας μάλιστα τις επιχειρήσεις για τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται.

«Έχει βγάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μία υπουργική απόφαση που ισχύει από την περασμένη εβδομάδα» εξήγησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδης.

Η απόφαση ορίζει, τι πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση και ο κάθε εργαζόμενος αναλόγως το επίπεδο του καύσωνα που ισχύει στην περιοχή του.

Από σήμερα ξεκινάει πάλι καύσωνας και φαίνεται ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες. Μέλημα του Υπουργείου Εργασίας είναι να μην κινδυνεύσει καμία ζωή εργαζόμενου και να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια στην εργασία του.

Θα γίνονται και έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεωρήσεως Εργασίας και θα μπαίνουν και τα ανάλογα πρόστιμα. Καλούμε τις επιχειρήσεις να είναι πολύ προσεκτικές.

Εκεί που ο δείκτης βιοκλιματικής δυσφορίας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι στο μαύρο, δηλαδή στο χειρότερο σημείο, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πραγματοποιεί εξωτερική χειρωνακτική εργασία. Εκεί που η κλίμακα είναι λίγο χαμηλότερη, μπορεί να υπάρχουν τέτοιου τύπου εργασίες, βεβαίως τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας όπως το να φοράνε καπέλο, να πίνουν συχνά νερό, και να κάνουν διαλείμματα ώστε ο εργαζόμενος να μπαίνει σε κλιματιζόμενο χώρο και να συνέρχεται».

Οι Δείκτες Δυσφορίας ή θερμικής καταπόνησης εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (χωρικά και χρονικά). Ο βιοκλιματικός δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) έχει επιλεγεί ως χαρακτηριστικός δείκτης θερμικής καταπόνησης. H χρήση του συνιστάται στο πρότυπο ISO 7243 (Ergonomics of the thermal environment), και χρησιμοποιείται συμβουλευτικά στην Οδηγία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας