Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟ Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει επ’ ώμου την Πολιτική Προστασία και τις φωτιές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει επ’ ώμου την Πολιτική Προστασία και τις φωτιές

Πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας φαίνεται πως θα καταστεί ο καύσωνας Cleon που όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι θα διαρκέσει 16 με 17 ημέρες.

 

Πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας φαίνεται πως θα καταστεί ο καύσωνας Cleon που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 12 Ιουλίου. Όπως ήδη εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, πρόκειται να ξεπεράσει σε διάρκεια και τον 13 ημερών καύσωνα του 1987. Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, εκτίμησε ότι θα περάσουμε κατά πάσα πιθανότητα τις 16 -17 ημέρες καύσωνα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας.

Το χαρακτηριστικό ωστόσο του τελευταίου καύσωνα και των πολυμέτωπων πυρκαγιών, που μέχρι στιγμής έχουν απανθρακώσει περί τα 200.000 στρέμματα δασικής έκτασης σε όλη τη χώρα, είναι ότι βρήκε τον κρατικό μηχανισμό απόλυτα συντεταγμένο και καλοκουρδισμένο.

Από τηλεοπτικών δεκτών γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών και των τραγικών συνεπειών στο περιβάλλον… αλλά χωρίς δημόσιους διαπληκτισμούς κομματικών στελεχών και υπουργικά αλληλοκαρφώματα. Απόλυτος ρυθμιστής των εξελίξεων και βασικός συντονιστής των υπαρχουσών Δυνάμεων και Μέσων, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που παρίσταται σε όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας, με όλο το υπουργικό να εργάζεται σιωπηλά εξαγγέλοντας -μόνον αν χρειαστεί- νέα μέτρα και πρωτοβουλίες στήριξης των πυρόπληκτων.

Ο κ.Μητσοτάκης επισκέπτεται προσωπικά κάθε συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας και μόνον αυτός δικαιούται να ομιλεί, αν ομιλεί. Πάντα παρών ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ο οποίος επιλέγει «αρχηγού παρόντος», να αφήνει εκείνον να δώσει το στίγμα.

Πέρασαν οι εποχές που ο πρωθυπουργός έστεκε πίσω από τους ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε έκτακτες περιστάσεις. Είτε εμφανίζεται σε διεθνή φόρα, είτε πραγματοποιεί επισκέψεις εργασίας στους νεοφώτιστους της κυβερνητικής ομάδας… τον πρώτο και τελευταίο (προφορικό) λόγο τον έχει μόνον εκείνος.

Το πόσο συμπαγής είναι η κυβερνητική εικόνα αποδεικνύεται και από την απουσία «παρεμβολών» σκόρπιων δηλώσεων «υπευθύνων». Ακόμα κι ένας ελάχιστα «εκπαιδευμένος» τηλεθεατής  μπορεί να διαπιστώσει την απουσία δηλώσεων από υψηλόβαθμους του Πυροσβεστικού Σώματος. Μόνον οι εκπρόσωποι τύπου της Υπηρεσίας δύνανται να ομιλούν και μόνον για την εξέλιξη των ενεργών κατά περίπτωση μετώπων.

Πως μπορεί να μην παρατήρησε κανείς ότι δεν μεσολάβησε καμία δήλωση από πλευράς ΓΕΕΘΑ; Ούτε καν εκπροσώπου του Επιτελείου, έστω,  για την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών, που ήταν περισσότερο από σημαντική. Η όποια ενημέρωση ήρθε μέσα από ανακοινώσεις και infographics του Γενικού Επιτελείου Αμύνης.

Κατευθείαν από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ήρθε και η πλέον εμπεριστατωμένη κι ενδελεχής ενημέρωση για την επάρκεια Δυνάμεων και Μέσων του κρατικού μηχανισμού, που είχαν αρχικά σχεδιαστεί να αποτελέσουν την τρέχουσα αντιπυρική ασπίδα αλλά και έχουν ριχτεί από την πρώτη στη μάχη με τις φλόγες. Από την ίδια πηγή ενημερωθήκαμε και για την ευρωπαϊκή αρωγή, με πληρώματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Αλλά και από τις ευχαριστήριες ανακοινώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για το σύνολο των χωρών που συνδράμουν με ίδια μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Μοναδική «παραφωνία», το πρωί της Κυριακής, όταν  ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό, αποφάσισε να βάλει στο «κάδρο» των αιτιών πρόκλησης των πρόσφατων πυρκαγιών και τον ανθρώπινο παράγων. Όπως ανέφερε «Οι πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση. Βρίσκεται σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία, κατά την οποία συλλέγονται στοιχεία και έχουν κληθεί να καταθέσουν αρκετοί άνθρωποι.

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά, την δημόσια επί του θέματος προσέγγιση του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που αφανίζει τον κεντρικό δασικό πυρήνα της νήσου αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς τις τελευταίες μέρες εξαιτίας 5 ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων:

  • Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.
  • Οι υφιστάμενες μορφολογικέςσυνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου.
  • Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες
  • Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.
  • Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης

 

Εν κατακλείδι, ο κ.Λέκκας εστίασε στην τεράστια ανάγκη σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ειδικές περιοχές με σύνθετο γεωδυναμικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο,  προβλέποντας ότι «το νησί της Ρόδου μεσοπρόθεσμα θα ερημοποιηθεί και θα πάψει πλέον να είναι ελκυστικός τουριστικός προορισμός, συντελώντας στην οικονομική υποβάθμιση της περιοχής».

Με δύο μόνο τοποθετήσεις το τοπίο έγινε ακόμη πιο θολό απ’ότι ήταν. Τελικά φταίει η κλιματική αλλαγή ή το σύνθετο γεωδυναμικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο της συγκεκριμένης περιοχής; Υπήρξε ανθρώπινος δάκτυλος ή ελλειπής σχεδιασμός πρόληψης και διαχείρισης των συγκεκριμένων πολυμέτωπων πυρκαγιών όχι μόνο στο νησί της Ρόδου, αλλά και σε Αττική-Βοιωτία-Κορινθία-Αχαϊα;

Δεν είναι καλύτερο να έχει ένας τον λόγο και μάλιστα να μην λέει πολλά; Είναι η ώρα για αντιπολιτικές αψιμαχίες και ρητορικούς λεονταρισμούς, όταν πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι δυνάμεις πυρόσβεσης στα όρια των αντοχών τους;

Κι εν κατακλείδι, ποιος θέλει και μπορεί να τα βάλει με έναν παντοδύναμο νεοεκλεγμένο πρωθυπουργό που κρατά έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό στις χούφτες των χεριών του; Πρόεδροι κομμάτων και υποψήφιοι για το αξίωμα που επιδίδονται σε ασκήσεις αντιπολιτευτικής ρητορικής, καθώς ελάχιστοι εξ αυτών μπορούν να κομίσουν «ένσημα» πρότερης ηγετικής εμπειρίας;

Αντί επιλόγου παραθέτουμε την συνήθη αποφώνηση πολλών δελτίων ειδήσεων των ημερών… «Δηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας σε όλες τις οικογένειες των πληγέντων κι ενώνουμε τις ευχές μας για καλύτερες ειδήσεις από την αυριανή».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας