Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚαλπάκης: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

Καλπάκης: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

«Η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με προχειρότητα, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεγαλοστομίες»

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μόλις στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης μάς διαβεβαίωνε ότι υπάρχει ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιπυρική περίοδο. Αυτό που βλέπουμε, όμως, για πάνω από δέκα ημέρες, είναι να καίγεται η χώρα από άκρη σε άκρη, σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να έχουν κινδυνεύσει χιλιάδες άνθρωποι», τονίζει, στην κυριακάτικη Kontra News, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης.

Ο κ. Καλπάκης προσθέτει ότι «εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι ένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματική κρίσης. Ένα σχέδιο με διακομματική συνεννόηση και ορίζοντα δεκαετίας. Με τη συμμετοχή των κορυφαίων επιστημόνων, των ερευνητικών ινστιτούτων, των τοπικών κοινωνιών. Το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία που προέβλεπε το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, τον συντονισμό των φορέων και τη δημιουργία αυτοτελών τμημάτων πολιτικής προστασίας στους δήμους». «Τον Φεβρουάριο του 2020 η ΝΔ έφερε έναν νέο νόμο για την πολιτική προστασία, τον οποίο έναν μήνα μετά τον έθεσε σε αναστολή γιατί αποδείχτηκε αναποτελεσματικός και ανεφάρμοστος. Και έφτιαξε στη συνέχεια το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον νόμο σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα», επισημαίνει ο ίδιος.

«Η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με προχειρότητα, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεγαλοστομίες. Χρειάζεται σχέδιο και σοβαρότητα. Λιγότερα λόγια, λοιπόν, και περισσότερη δουλειά», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Και μόνο το γεγονός ότι την ημέρα που η Μαγνησία βίωνε τον τρόμο των εκρήξεων, στη Βουλή γινόταν συζήτηση πώς οι πυροσβέστες θα καλύπτουν τα κενά στο ΕΚΑΒ, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε προσλήψεις, δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας και της προχειρότητας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας