Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Μη ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε χώρα της...

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Μη ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε χώρα της ΕΕ

Θεσμοθετείται ένα όργανο κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Ενώ, η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος των αναδασώσεων των καμένων εκτάσεων στη Ρόδο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, επιλέγοντας μετά το πέρας αυτής να στείλει σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά για την ανάγκη άμεση και ουσιαστικής επίλυσης του κυπριακού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», καθώς η ΕΕ, έχει αναφέρει ότι είναι «απόλυτα δεσμευμένη για να συνδράμει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας», με τον κ.Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι

Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα της ΕΕ

 

Η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνεργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις εξελίξεις που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ώστε να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο.

«Όσο κι αν κάποιοι σε Αθήνα και Λευκωσία “βλέπουν” για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι μας είναι κοινοί, οι τρόποι και τα μέσα είναι κοινά. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις για την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο ευρωπαϊκό συμβούλιο» προσέθεσε, επισημαίνοντας πως «τυχόν πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι συνυφασμένη με θετικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας».

Ενέργεια και το Μεταναστευτικό

Ο Κύπριος πρόεδρος αποκάλυψε ότι συζήτησαν εκτενώς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και το μεταναστευτικό.

«Οι δυο χώρες μπορούμε να συνδράμουμε καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε, λέγοντας ότι στόχος παραμένει η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

«Για το μεταναστευτικό είναι σημαντικό να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις αφού τα μεσογειακά κράτη δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωμίζονται την ευθύνη. Απαιτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Το μεταναστευτικό δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των παράκτιων κρατών» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθύνοντας ένα θερμό καλωσόρισμα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης: Η Κύπρος στέκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδα και το ίδιο κάναμε και θα κάνουμε και εμείς

Παίρνοντας τον λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα μπορούσε παρά να είναι η Κύπρος η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός συνόρων μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά την κυπριακή πλευρά για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει με τις αναδασώσεις στη Ρόδο και υπογράμμισε ότι «η Κύπρους υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας. Στέκεστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν αντιμετωπίζει τέτοιες δοκιμασίες και το ίδιο κάναμε και θα κάνουμε και εμείς στο μέλλον».

Πλέον θεσμοθετείται ένα όργανο κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Πρόκειται για ένα διακυβερνητικό όργανο, που θα ονομαστεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου. Η πρώτη συνάντηση του οργάνου θα γίνει στις 11 και 12 Οκτωβρίου στη Ρόδο, όπου η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος των αναδασώσεων των καμένων εκτάσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτή η πολύ στενή επιχειρησιακή και κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δυο θα έρθει να επιστεγαστεί μέσα από το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, ώστε να συναντιόμαστε με πολλά μέλη των υπουργικών μας συμβουλίων».

Όπως εξήγησε, ένα από τα ζητήματα στα οποία απαιτείται πιο στενή συνεργασία είναι αυτά της πολιτικής προστασίας καθώς «η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής».

«Στόχος μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού»

«Μέλημά μας ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο, μια βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. […] Όπως είπες αγαπητέ μου Νίκο, Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό, είτε σε επίπεδο ΕΕ, είτε σε επίπεδο ΟΗΕ, είτε σε επίπεδο διμερών επαφών να διεκδικούν μια δίκαιη, αμοιβαία λύση» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια είπε ότι «στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα της ΕΕ», προσθέτοντας ότι κάθε διχοτομική σκέψη είναι και θα παραμείνει εκτός ατζέντας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ΕΕ είναι σε ετοιμότητα να αναλάβει ενεργό ρόλο στηρίζοντας τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια.

 

Συνάντηση με Ερντογάν και ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την τελευταία του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στο Βίλνιους, επιδιώξαμε και εγώ και ο πρόεδρος Ερντογάν την εκ νέου έναρξη μιας περιόδου καλών σχέσεων, τη σταδιακή προώθηση μιας θετικής ατζέντας, την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας» τόνισε αρχικά.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει ουσιαστικά την πολιτική της, όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για βελτίωση των διμερών σχέσεων» προσέθεσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και για το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι πρέπει «να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι το μεταναστευτικό αφορά ολόκληρη την ΕΕ», και για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου.

«Σε αυτή τη πολύ δύσκολη εποχή που διανύουμε είμαστε παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, να ενισχύουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα προς όφελος των δυο λαών μας. Νίκο σε ευχαριστώ για την πολύ θερμή υποδοχή στη Λευκωσία, προσβλέπω να ανταποδώσω τη φιλοξενία στη Ρόδο» είπε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας