Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΧειρδάρης στο GOV NEWS: Περί νομοθετικών ακροβασιών για το «μπλόκο» υποψηφιότητας Κασιδιάρη

Χειρδάρης στο GOV NEWS: Περί νομοθετικών ακροβασιών για το «μπλόκο» υποψηφιότητας Κασιδιάρη

«Η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει» προειδοποιεί ο κ.Χειρδάρης για τα όσα αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν του εκδηλωμένου ενδιαφέροντος Κασιδιάρη να παραμείνει ενεργός στα Κοινά της ώρας.

Την είδηση των τελευταίων ημερών, περί εκδηλωμένου ενδιαφέροντος του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής και νυν φυλακισθέντα ναοναζί, Ηλία Κασιδιάρη, να συμμετέχει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προς διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, βάζει στο «μικροσκόπιο» ο γνωστός ποινικολόγος και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλης Χειρδάρης, ξεκαθαρίζοντας εκ προοιμίου «Ο κ. Κασιδιάρης σύμφωνα με την νομοθεσία δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αθηναίων».

Ανατρέχοντας στις δαιδαλώδεις νομοθετικές διατάξεις, χρήση πολλών εξ’ αυτών, φαίνεται προετοιμασμένος να κάνει ο φυλακισθέντας, ο κ.Χειρδάρης αναδεικνύει τον προβληματικό χαρακτήρα της νομοθετικής επιλογής κατά την οποία επιτρέπεται μεν η συμμετοχή ενός πρωτόδικα καταδικασθέντος στις εκλογές, αλλά στη συνέχεια τίθεται σε αργία.. προβλέποντας ότι επί του θέματος «ίσως κληθούν τα δικαστήρια να επιλύσουν το θέμα».

Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης στο παρελθόν είχε διατελέσει εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή και μετέπειτα πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος – Έλληνες. Για τη δράση του με την Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης… ενώ εσχάτως φέρεται να είναι ο ιθύνουν νους πίσω από νέο κοινοβουλευτικό μόρφωμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.

Το ενδεχόμενο μαζί με το Δήμο Αθηναίων να διεκδικήσει και την «πατρότητα» των Σπαρτιατών, δεδομένων των ισχυρών αναταράξεων που υφίσταται το κόμμα, επιχειρεί απρόθυμα να αποκωδικοποιήσει ο γνωστός ποινικολόγος στο GOV NEWS, δεδομένου ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερεύοντος νομικό. Όπως διευκρινίζει

«Από άποψη νομική δεν μπορεί να απαγορευτεί η οποιαδήποτε

πολιτική διεκδίκηση οιουδήποτε κόμματος ή παράταξης,

ούτε βεβαίως και η αρχηγία κόμματος».

 

κ.Χειρδάρη εξέπληξε και τον νομικό κόσμο η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη για το Δήμο Αθήνας; Πέραν δηλαδή της νομικής ορθότητας της απόφασης, είναι αυτή η εξέλιξη ένδειξη μιας δίκης με μηδενικά αποτελέσματα, ως προς τις ελευθερίες που μπορεί να απολαμβάνει ένας καταδικασμένος νεοναζί;

Ο κ. Κασιδιάρης σύμφωνα με την νομοθεσία δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αθηναίων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απαγορευτική διάταξη που να αποκλείει την υποψηφιότητα των μη αμετακλήτως καταδικασθέντων. Να επισημάνω εδώ ότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε πολίτη μέχρι να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη σε βάρος του.

Μπορεί ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά και την ενδεχόμενη αποδοχή της αίτησης αποφυλάκισής του με το πέρας του τρέχοντος 10μήνου, να διεκδικήσει και την «πατρότητα» των Σπαρτιατών; Ήδη το κόμμα βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την ηγεσία του. Ή ίσως ακόμα να διεκδικήσει και μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο;

Η ερώτηση είναι πολιτική και εγώ είμαι νομικός. Από άποψη νομική δεν μπορεί να απαγορευτεί η οποιαδήποτε πολιτική διεκδίκηση οιουδήποτε κόμματος ή παράταξης, ούτε βεβαίως και η αρχηγία κόμματος.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκτέλεση των ποινών των στελεχών της Χρυσής Αυγής; Θα εκτίσουν δηλαδή στο σύνολό τους, σε κλειστή φυλακή, το 1/3 τις ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν, ή τα 2/5 του νέου Ποινικού που προβλέπει και τα σχετικά θέματα απόλυσης υφ’ όρον;

Σύμφωνα με το άρθρο 465 του νέου ΠΚ για πράξεις που φέρονται ότι τελέστηκαν πριν την έναρξη του νέου ΠΚ, όπως εν προκειμένω των κατηγορουμένων, ισχύουν για την απόλυση υφ΄όρον οι διατάξεις του προϊσχύσαντος ΠΚ, που περιέχει ευνοϊκότερες διατάξεις για την απόλυση από τις φυλακές. Έτσι ισχύει για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ως ελάχιστη πραγματική έκτιση των ποινών που εκτίονται το 1/3 του προγενέστερου ΠΚ και όχι τα 2/5.

«για τις δημοτικές εκλογές η διάταξη που προβλέπει την θέση σε αργία του δημάρχου, εφόσον υπάρχει πρωτόδικη καταδίκη για κακούργημα, δημιουργεί πρόβλημα συμβατότητας με το τεκμήριο της αθωότητας»

 

Ακούσαμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να λέει ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο με τον οποίο τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί δήμαρχος, και έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για κακουργήματα, όπως η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ποια η διαφορά με τις Βουλευτικές εκλογές, δεδομένου, ότι απλά του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές;

Κατ΄αρχήν υπάρχει ουσιώδης διαφορά των δημοτικών με τις βουλευτικές εκλογές γιατί στις βουλευτικές δεν ισχύει ότι η πρωτόδικη καταδίκη θέτει σε αργία τον εκλεγέντα και καταδικασθέντα βουλευτή. Αυτό εδράζεται στο τεκμήριο της αθωότητας, που ακολουθεί τον κάθε κατηγορούμενο μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του. Θεωρώ ότι η νομοθετική αυτή επιλογή είναι ορθή αφού ευθυγραμμίζεται με το ανωτέρω τεκμήριο, τις θεωρήσεις του σύγχρονου κράτους δικαίου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Για τις δημοτικές εκλογές η διάταξη που προβλέπει την θέση σε αργία του δημάρχου εφόσον υπάρχει πρωτόδικη καταδίκη για κακούργημα, δημιουργεί πρόβλημα συμβατότητας με το τεκμήριο της αθωότητας αφού επιβάλει πριν την αμετάκλητη καταδίκη μια σοβαρή προ-ποινή που προεξοφλεί την ενοχή του πρωτόδικα καταδικασθέντος. Πέραν αυτού υπάρχει και ο αντίλογος, του γιατί ο νομοθέτης αφού επιτρέπει την συμμετοχή στις εκλογές του πρωτόδικα καταδικασθέντος γιατί στη συνέχεια να τον θέτει σε αργία. Η νομοθετική αυτή επιλογή έχει προβληματικό χαρακτήρα και ίσως κληθούν τα δικαστήρια να επιλύσουν το θέμα.

Τώρα όσον αφορά την απαγόρευση του κ. Κασιδιάρη από τις εθνικές εκλογές εκεί προβλέπεται νομοθετικά κάτι τέτοιο, αν και αυτή η ρύθμιση έχει ερμηνευτικά και συνταγματικά προβλήματα καθώς και θέματα συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συνολικά θα έλεγα ότι οι απαγορεύσεις συμμετοχής στις εκλογές πρέπει να είναι αιτιολογημένες, νομοθετικά προβλεπόμενες, να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας και να είναι ξεκάθαρες για όλους. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει στη χώρα μας. Η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει.

 

«Κανένας δεν δικαιούται να παίζει ούτε με τους θεσμούς ούτε με την λαϊκή βούληση.

Ο σεβασμός της δημοκρατίας δεν είναι δικαίωμα.

Είναι υποχρέωση όλων μας.»

 

Εξηγήστε μας παρακαλώ τι θα συμβεί αν οι κοινοβουλευτικές διεργασίες στους κόλπους των Σπαρτιατών οδηγήσουν σε οριστική ρήξη ηγεσίας – εκλεγμένων Βουλευτών; Τι ακολουθεί; Το κόμμα προχωρά στην διαγραφή και αντικατάσταση των Βουλευτών με τους επόμενους σε ψήφους ή τίθεται θέμα ηγεσίας και εκεί θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάποιο άλλο «κενό» ο Ηλίας Κασιδιάρης;

Κατά αρχήν δεν γνωρίζω το καταστατικό του κόμματος των Σπαρτιατών. Όμως αν επέλθει ρήξη η πιο πρακτική επίλυση του θέματος είναι η αποχώρηση από το κόμμα των διαφωνούντων, οι οποίοι εάν μεν είναι από 9 και επάνω δημιουργούν κοινοβουλευτική ομάδα και αν είναι λιγότεροι των 9 αυτονομούνται ως ανεξάρτητοι.

Η διαγραφή των μελών μιας κοινοβουλευτικής ομάδας είναι θέμα του καταστατικού του κόμματος. Η διαγραφή όμως δεν σημαίνει έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Τον εκλεγέντα βουλευτή δεν μπορεί να τον καταργήσει και να τον διαγράψει από βουλευτή το κόμμα του ή ο αρχηγός του κόμματος. Και αυτό συμβαίνει γιατί αυτός αντλεί την εξουσία του κατευθείαν από το λαό που τον εξέλεξε.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω την αξία της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, καθώς και τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο που έχουν στη ζωή μας. Κανένας δεν δικαιούται να παίζει ούτε με τους θεσμούς ούτε με την λαϊκή βούληση. Ο σεβασμός της δημοκρατίας δεν είναι δικαίωμα. Είναι υποχρέωση όλων μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας