Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΤα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά δικαιώματα από τη...

Τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά δικαιώματα από τη δικηγόρο Μ. Κάρδαρη

«Ουσιαστικά ενσωματώνεται μια ευρωπαϊκή οδηγία, η 1152 από το 2019, που αναφέρεται σε διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας», «είναι υποχρεωτικό να γίνεται εσωτερικό δίκαιο μια ευρωπαϊκή οδηγία», επισήμανε η κ. Κάρδαρη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τα σημαντικότερα σημεία του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά δικαιώματα, του υπουργείου Εργασίας, παρουσίασε μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Μαργαρίτα Κάρδαρη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαβούλευση, οπότε οι πληροφορίες που υπάρχουν προέρχονται από επίσημες αναφορές αλλά και από σχετικά δημοσιεύματα.

«Ουσιαστικά ενσωματώνεται μια ευρωπαϊκή οδηγία, η 1152 από το 2019, που αναφέρεται σε διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας», ανέφερε και ενημέρωσε πως «είναι υποχρεωτικό να γίνεται εσωτερικό δίκαιο μια ευρωπαϊκή οδηγία».

Τα κυριότερα σημεία του νέου νομοσχεδίου

• Η ενημέρωση θα παρέχεται είτε γραπτά είτε σε ηλεκτρονική μορφή από τον εργοδότη.

• Μέγιστη διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου εργασίας οι 6 μήνες (έως τώρα ήταν 12 μήνες)

• Δυνατότητα παροχής εργασίας σε άλλον εργοδότη με εξαίρεση ύπαρξη αντικρουόμενων συμφερόντων ή προστασία επιχειρηματικού απορρήτου.

• Δωρεάν κατάρτιση σε θέματα σχετικά με την εργασία, ο χρόνος της οποίας θα υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.

• Προστασία των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους από δυσμενή μεταχείριση (δυσμενή διάκριση).

• Προστασία από απόλυση στην περίπτωση που ο εργαζόμενος άσκησε τα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή οδηγία.

Όπως σημείωσε η κ. Κάρδαρη, στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας δεν θα περιλαμβάνεται διάταξη συνταξιούχων εργαζομένων, αυτό έπεται.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας