Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗχηρό μήνυμα Βορίδη στα «ορεινά» της Βουλής: «Εγκληματικές οργανώσεις δεν θα χειραγωγούν...

Ηχηρό μήνυμα Βορίδη στα «ορεινά» της Βουλής: «Εγκληματικές οργανώσεις δεν θα χειραγωγούν το κοινοβούλιο»

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «Ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Στις εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά την χθεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης,  ξεκαθαρίζοντας ότι « Θέση της κυβέρνησης είναι οι εγκληματικές οργανώσεις ούτε θα χειραγωγούν ούτε θα ελέγχουν το Κοινοβούλιο ή κοινοβουλευτικές ομάδες»

Διεξοδικώς, «ειπώθηκε κάτι βαρύ, από βήματος της Βουλής, από έναν πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδος: ότι οι υπολειπόμενοι, δηλαδή οι βουλευτές που δεν ήταν εκεί, χειραγωγούνται και καθοδηγούνται από κέντρα εκτός Βουλής, και μάλιστα αυτά τα κέντρα είναι “Don Corleone” και “Greek Mafia”. Δηλαδή παραπομπή σε εγκληματική οργάνωση».

Η κουβέντα αυτή είναι «εις επήκοον του έθνους δεν είναι “μου ξέφυγε”, ήταν γραπτό κείμενο», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας

 

«Αυτές οι κουβέντες εάν ισχύουν, προφανώς ισχύει ταυτοχρόνως και αυτό που είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός. Είπε, δηλαδή, ότι θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές συνέπειες. Γιατί δεν γίνεται να μην υπάρχουν κοινοβουλευτικές συνέπειες, εάν τα πράγματα είναι έτσι. Εάν ξαφνικά μια ομάδα βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου χειραγωγείται και καθοδηγείται από μια εγκληματική οργάνωση». Και, εν κατακλείδι,

«η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, προκειμένου να μην δρουν εντός του Κοινοβουλίου τέτοιου είδους κυκλώματα και να μην υπάρχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες».

 

Ταυτοχρόνως, όμως, ο Μ. Βορίδης έθεσε δύο ακόμη διαστάσεις του ζητήματος: Πρώτον, ότι, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να κληθεί να δώσει αρμοδίως εξηγήσεις στην Εισαγγελία ο Βασίλης Στίγκας. Και δεύτερον, «πρέπει και ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εξέλεξαν, υποτίθεται, τον κ. Στίγκα ως πρόεδρο μιας κοινοβουλευτικής ομάδος και αρχηγό ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Και, σήμερα, χωρίς να περάσει πολύς καιρός, δύο μήνες μετά, ο ίδιος έρχεται και λέει, “εμένα με εκβιάζουν, βουλευτές χειραγωγούνται και καθοδηγούνται από εγκληματικές οργανώσεις”». Συμπερασματικώς, «από τη συζήτηση αυτή δεν πρέπει να αφήνουμε έξω τους συμπολίτες μας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υπογράμμισε δε, ότι «αυτά που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας της διατάξεως (της κυβέρνησης)». Με άλλα λόγια, «υπάρχει μια καθαρή πολιτική θέση από την πλευρά της κυβερνήσεως ότι εγκληματικές οργανώσεις ούτε θα χειραγωγούν ούτε θα ελέγχουν το Κοινοβούλιο ή κοινοβουλευτικές ομάδες».

Επιπλέον, «η υφισταμένη διάταξη είναι που δημιουργεί την ένταση. Διότι λέει ότι δεν γίνονται ανεκτές εγκληματικές οργανώσεις εντός του Κοινοβουλίου και καταδικασμένοι να παριστάνουν και να υποδύονται τους πραγματικούς ή φαινομενικούς προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτή η διάταξη είναι που οδήγησε στην προεδρία Στίγκα, αυτή η διάταξη είναι, η οποία στην πραγματικότητα, σήμερα, δημιουργεί όλη αυτήν την εσωτερική αντάρα και αντινομία στο εσωτερικού του συγκεκριμένου κόμματος».

«Ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο»

 

Επαναλαμβάνοντας, εξάλλου, την ισχύουσα διάταξη για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την οποία «ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο», διευκρίνισε ότι ούτε η διάταξη ούτε και οποιαδήποτε άλλη δεν αποσκοπεί στο να παρεμποδίσει την κάθοδο στις εκλογές κάποιου κόμματος βάσει της ιδεολογίας του. Αυτό θα σήμαινε ότι «κάποιος θα αποφασίζει ότι κάποιο κόμμα μπορεί να κατεβαίνει και κάποιο άλλο όχι στη βάση των ιδεολογικών του αρχών. Ισχύει σε ορισμένες έννομες τάξεις, στη Γερμανία, την Πολωνία, τις βαλτικές χώρες. Όμως, στην Ελλάδα η γενικότερη κατεύθυνση και επιλογή που έχουμε κάνει, είναι να μην κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις», εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού παρατήρησε ότι οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί έκλεισαν χθες, κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «φέρνουν προσχηματικά μια διάταξη». Και διερωτήθηκε: «Πώς γίνεται να αλλάξω το εκλογικό τοπίο πέντε ημέρες προ των εκλογών; Δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον, αυτό γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού», απεφάνθη προσθέτοντας: «Εάν υπήρχε σοβαρό ενδιαφέρον, γιατί δεν ήλθε αυτή η διάταξη δύο μήνες πριν όταν ήταν ανοικτή η Βουλή; […] Γιατί αυτή η ευαισθησία δεν εκδηλώθηκε κάπως έγκαιρα μέσα στο καλοκαίρι και ερχόμαστε τώρα, τέσσερις ημέρες πριν κλείσουν οι συνδυασμοί;».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας