Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΝ. Ανδρουλάκης για την 3η Σεπτέμβρη: Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη,...

Ν. Ανδρουλάκης για την 3η Σεπτέμβρη: Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη, ισχυρή Κεντροαριστερά

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είμαστε το μόνο κόμμα του οποίου τα γενέθλια τα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.

Βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος με την ομιλία του απόψε στο Ζάππειο επέμεινε στην ανάγκη της ανανέωσης και της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή την γιορτή για τα 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στα στελέχη και τα μέλη προβλέποντας ανοδική πορεία του κόμματος που θα αποτυπωθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών, έκανε άνοιγμα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ήττα του και επέμεινε στη σφοδρή επίθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου αναφερόμενος στα πεπραγμένα του πρώτου διμήνου της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να περιγράψει τη διαδρομή που προτείνει για την οικοδόμηση της σύγχρονης ισχυρής κεντροαριστεράς εκτιμώντας ότι η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να παίξει τον κρίσιμο και αναγκαίο ρόλο.

«Οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη για μία ισχυρή αντιπολίτευση, για μία αξιόπιστη προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις με τη συντήρηση, τον ανορθολογισμό και την αναποτελεσματικότητα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η πρόκληση», ξεκίνησε να λέει ο κ. Ανδρουλάκης για να τονίσει αμέσως μετά σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δύναμη να αντιπαρατεθεί και να νικήσει τη ΝΔ: «Δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο ένα κόμμα που ηττήθηκε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση από τη Νέα Δημοκρατία. Όμως τίποτα δεν θα μας χαριστεί». Μάλιστα συνέχισε διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει και να ηγηθεί της σύγχρονης και ισχυρής κεντροαριστεράς δεν μπορεί να βασιστεί «σε παλιές λογικές». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η σύγχρονη κεντροαριστερά που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να συγκροτηθεί με παλιές λογικές  και ξεπερασμένες νοοτροπίες. Χρειάζεται σοβαρότητα, σχέδιο, αξιοπιστία, όραμα και αποτελεσματική δράση».

Η ομιλία Ανδρουλάκη είχε στον «πρόλογό» της εικόνες από την πετυχημένη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ από την ημέρα της ίδρυσής της από τον Ανδρέα Παπανδρέου και στον «επίλογό» της τις νέες προκλήσεις με στόχο την ολική επαναφορά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έδωσε βάρος στις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, διαμηνύοντας στο εσωτερικό ότι χρέος τους είναι η στήριξη των 13 «πράσινων υποψήφιων περιφερειαρχών και των Δημάρχων με κοινές ρίζες και αξίες, ενώ υπογράμμισε ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή των ευρωεκλογών. «Κατοχυρώνουμε την πολιτική μας αυτονομία», είπε με νόημα, θέλοντας προφανώς να απαντήσει και σε όσους προβλέπουν συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία κοινού πόλου. «Θυμάστε καλά ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήλπιζαν το ΠΑΣΟΚ να συνθλιβεί και να υποχρεωθεί να διαλέξει ταπεινωμένο κυβερνητικό εταίρο. Αλλά έμειναν με την ελπίδα! Είμαστε το μόνο κόμμα που αύξησε καθαρά τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019. Με τη σφραγίδα της λαϊκής ετυμηγορίας το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μία νέα πορεία. Αυτό που για πολλούς πέρυσι φάνταζε ακατόρθωτο, έχει αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά», συμπλήρωσε με αναφορές στη διπλή αναμέτρηση του Μάη και του Ιούνη.

Για τον κ. Ανδρουλάκη η άσκηση της αντιπολίτευσης δεν αποκλείει τη συνεννόηση για τα μείζονα ζητήματα. Ωστόσο με τη σημερινή παρέμβασή του μίλησε με σκληρά λόγια για τη δίμηνη κυβερνητική αποτελεσματικότητα και επεσήμανε ειδικά για τα ελληνοτουρκικά: «Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι μετά το Βίλνιους οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπήκαν σε μία νέα πορεία. Προτιμά να κάνει τα στραβά μάτια, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ακόμα και με την ανοχή του ΝΑΤΟ». Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έψεξε την κυβέρνηση χρεώνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου αλαζονεία και απευθύνθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.  Στην εκδήλωση στο Ζάππειο άλλωστε έγινε ειδική συζήτηση – πριν από την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη- για την κλιματική κρίση και το σχέδιο θωράκισης από τις πυρκαγιές, με ομιλητές τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και άλλα στελέχη του κόμματος.

Με την ομιλία του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

«Φίλες και φίλοι,

Σήμερα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα συμπληρώνει 49 δημιουργικά χρόνια ζωής. 49 χρόνια όπου το νήμα της Ιστορίας του ξετυλίγεται με απρόβλεπτο και συναρπαστικό τρόπο. Σχεδόν μισό αιώνα πριν, ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε ένα πατριωτικό προοδευτικό Κίνημα, που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του τόπου.

Ένα Κίνημα που εξέφρασε τις ελπίδες και τις αγωνίες του Ελληνικού λαού μετά από μια μακρά περίοδο διχασμού, πολιτικών διώξεων ανισοτήτων, και του εθνικού τραύματος της Κυπριακής τραγωδίας. Στα χρόνια που ακολούθησε, το Κίνημά μας συμφιλίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, πραγματοποίησε τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, συνέβαλε σε μια πατρίδα ευημερίας, δημοκρατίας, ασφάλειας, και ανεξαρτησίας. Έθεσε τις βάσεις για την Ελλάδα πρωταγωνιστή στον πυρήνα των ισχυρών Ευρωπαϊκών χωρών.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που είχε ισχυρή παρέμβαση και παρουσία στα μεγάλα διεθνή κινήματα για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Η παράταξή μας κατάφερε να γίνει το σπίτι κάθε δημοκράτη προοδευτικού πολίτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είμαστε το μόνο κόμμα του οποίου τα γενέθλια τα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.

Φίλες και φίλοι,

Πέρυσι τέτοια μέρα, δίναμε το έναυσμα για τη διπλή μάχη των εθνικών εκλογών. Η προσπάθειά μας έγινε με το τρίπτυχο Ενότητα- Ανανέωση-Πολιτική Αυτονομία. Και το πετύχαμε. Μεγαλώσαμε την παράταξή μας και ανανεώσαμε την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Ήρθαν ξανά κοντά μας μετά από δέκα και πλέον χρόνια οι νέες γενιές της πατρίδας μας. Δεν είμαστε ένα κόμμα που επαναπαύεται στις δάφνες του χθες. Αλλά έχουμε και μνήμη και μέλλον. Σφυρηλατούμε την ενότητα με σεβασμό στη συλλογική προσπάθεια. Θυμάστε καλά ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήλπιζαν το ΠΑΣΟΚ να συνθλιβεί και να υποχρεωθεί να διαλέξει ταπεινωμένο κυβερνητικό εταίρο.

Αλλά έμειναν με την ελπίδα! Είμαστε το μόνο κόμμα που αύξησε καθαρά τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019. Με τη σφραγίδα της λαϊκής ετυμηγορίας το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μία νέα πορεία. Αυτό που για πολλούς πέρυσι φάνταζε ακατόρθωτο, έχει αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα με καθημερινό αγώνα δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. Κατοχυρώσαμε την πολιτική μας αυτονομία, όχι μόνο με προγραμματικούς όρους αλλά και με μία πιο ισχυρή παρουσία στο πολιτικό σύστημα.

Όμως, έχουμε μπροστά μας Και άλλες μεγαλύτερες προκλήσεις. Πριν την κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών ένα ακόμα βήμα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχουμε δώσει το προοδευτικό πολιτικό μας στίγμα με τις επιλογές μας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας

και θέλω να ευχηθώ και από αυτό το βήμα καλή επιτυχία στους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες μας. Θέλω επίσης να ευχηθώ καλή επιτυχία και στους υποψήφιους Δημάρχους και συμβούλους,με τους οποίους μας συνδέουν κοινοί αγώνες για μια αυτοδιοίκηση όπως τη σχεδίασε η δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αυτοδιοίκησης. Αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη, που υπηρετεί τον πολίτη και όχι ένα σύστημα εξουσίας, που κάνει τα χατίρια του Μεγάρου Μαξίμου, ως προέκταση της εξουσίας του επιτελικού κράτους.

Εμείς οραματιστήκαμε το θεσμό αυτό, αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης. Που σχεδιάζει από κοινού με το κεντρικό κράτος και όχι όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης να ακολουθεί τις αποφάσεις των λίγων και εκλεκτών. Δεν ρωτήθηκαν οι περιφερειάρχες, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φίλες και φίλοι

Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα και να σηκώσουμε την ευθύνη που μας ανέθεσε ο Ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές: να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη, ισχυρή κεντροαριστεράπου έχει ανάγκη η χώρα. Με τη διαχρονικότητα των αξιών μας με ουσιαστική ανανέωση, στον προγραμματικό μας λόγο, στο πολιτικό προσωπικό, στον τρόπο επικοινωνίας, στο πολιτικό ήθος. Πυξίδα μας η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η πλήρης αυτονομία από ισχυρά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την παρακμή του κομματικού φαινόμενου για να επηρεάσουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων προς όφελός τους. Απέναντι σε αυτά το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα ισχυρό εμπόδιο,

Στόχος μας είναι μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο. αγκαλιάζοντας τα κινήματα προόδου στην εποχή μας. Δεν είναι δίκαιο κάθε καλοκαίρι τα δάση μας θα γίνονται στάχτη. Να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών να χάνονται μοναδικά οικοσυστήματα, που είχαμε χρέος να προστατεύσουμε για να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Να μην προετοιμάζεται η χώρα και να αφήνεται έρμαιο ακραίων φαινομένων, ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι θα κλιμακώνονται λόγω της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι δίκαιο το «ξήλωμα» του κοινωνικού κράτους, οι λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο. Οι ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που έχουν σαν αποτέλεσμα νοσοκομεία, κέντρα υγείας ακόμη και το ΕΚΑΒ να υπολειτουργούν θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια η ισχυρή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η ειδική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες, και ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα πρωτοπορεί σε καινοτομία και έρευνα.

Δεν είναι δίκαιο ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και κάθε παραγωγός  να μένουν απροστάτευτοι μπροστά στη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι δίκαιο  οι αγορές να λειτουργούν χωρίς κανόνες και ελέγχους που θα προστατεύουν τον καταναλωτή από το κύμα ακρίβειας. Μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν υπερκέρδη επιχορηγούμενα από το κράτος, ενώ οι πολίτες δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα γιατί η αγοραστική τους δύναμη συνεχώς μειώνεται.

Δεν είναι δίκαιο, οι φοιτητές, οι νέοι που ξεκινούν τη ζωή τους, οι οικογένειες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κατοικία με προσιτή τιμή για να στεγάσουν τα όνειρά τους. Δεν είναι δίκαιο όσοι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών να μην έχουν μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Δεν είναι δίκαιο το κράτος να κλείνει τα μάτια και να μην εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων στο δημόσιο χώρο όπως είδαμε φέτος το καλοκαίρι. Για όλα αυτούς του λόγους θα είμαστε δίπλα σας με καθημερινό αγώνα. Με ασφάλεια και προοπτική για όλους. Δεν συμβιβαζόμαστε με μία Ελλάδα υψηλού κόστους διαβίωσης και χαμηλής ποιότητας ζωής.

Φίλες και φίλοι

Οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη για μία ισχυρή αντιπολίτευση, για μία αξιόπιστη προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις με τη συντήρηση, τον ανορθολογισμό και την αναποτελεσματικότητα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση των επόμενων μηνών. Δεν μπορεί να τον παίξει αυτόν τον ρόλο ένα κόμμα που ηττήθηκε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση από τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς πρέπει να παίξουμε αυτό το ρόλο. Μπορούμε. Όμως τίποτα δεν θα μας χαριστεί

Η σύγχρονη κεντροαριστερά που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να συγκροτηθεί με παλιές λογικές και ξεπερασμένες νοοτροπίες. Χρειάζεται σοβαρότητα, σχέδιο, αξιοπιστία, όραμα και αποτελεσματική δράση. Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη θα δίνει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

Είχα πει μετά τις εκλογές του Μαΐου πως «Μία κυβέρνηση, που δεν ελέγχεται και κάνει του κεφαλιού της στα μεγάλα διακυβεύματα της χώρας, φοβάται μία θεσμική προγραμματική αντιπολίτευση». Γιατί αποκαλύπτει την αλαζονεία και την αναποτελεσματικότητα της κάθε φορά που θα μετριέται και θα συγκρίνεται μαζί της.

Τα πεπραγμένα της δίμηνης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν ότι σε μια σειρά από γεγονότα το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε αδύναμο να εγγυηθεί το αίτημα των πολιτών για ασφάλεια στη ζωή τους, αλλά και να προτείνει στέρεες πολιτικές για το μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός προχθές στη Βουλή εμφανίστηκε ενώπιον του ελληνικού λαού και δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου. Κι ας έχουμε λιγότερες αριθμητικά φωτιές, λιγότερες αριθμητικά εστίες αλλά τετραπλάσιες καμένες εκτάσεις από τον ετήσιο μέσο όρο. Η φωτιά στον Έβρο, μέσα στο μοναδικό αυτό στολίδι βιοποικιλότητας για όλη την Ευρώπη, το δάσος της Δαδιάς, συνεχίζεται  για 16η μέρα Η καταστροφή είναι βιβλική. Πάνω από 930.000 στρέμματα έχουν καεί, με τη φωτιά να έχει καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού, ακόμα και στον πυρήνα του. Η Ρόδος καιγόταν για 10 μέρες. Η Πάρνηθα, ο ζωοδότης της Αττικής, κάηκε και φέτος, επιβαρύνοντας ακόμα παραπάνω τις κλιματικές συνθήκες στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 και μετά έχει καεί το 23% των περιαστικών δασών της Αττικής. Αστοχίες με καίριες υποδομές του κράτους όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης να κινδυνεύει από τις φλόγες, Εκρήξεις πυρομαχικών σε νευραλγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μηδένισε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναδιάταξη των σχεδίων πρόληψης και δασοπροστασίας, με σενάρια συνωμοσίας και ρίχνοντας δηλητήριο στα καμένα. Τον καλώ έστω και τώρα, εφόσον όπως λέει βαδίζει τον δρόμο της ευθύνης, να σταθεί με περίσκεψη και να υιοθετήσει τις προτάσεις μας. -Είναι επείγον να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των δασών. Αλλά και να καταρτιστούν διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές Natura 2000 στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο των δασών μας. Με διαχείριση της βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

-Οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να στελεχωθούν επαρκώς.

-Η πρόληψη πρέπει να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής στη χρηματοδότηση. Οι φωτιές σβήνουν τον χειμώνα.

Ας αξιοποιήσουμε την εμπειρία των εποχικών πυροσβεστών, που ενώ το καλοκαίρι είναι στην πρώτη γραμμή, τον χειμώνα είναι άνεργοι.

-Να εντάξουμε τις εθελοντικές ομάδες στον κορμό της πολιτικής προστασίας και να καλυφθούν τα κενά στο πυροσβεστικό σώμα.

-Δεν νοείται ενιαίο συντονιστικό κέντρο χωρίς τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού.

Φίλες και φίλοι

Το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Είναι το περιτύλιγμα μίας συγκεντρωτικής μορφής εξουσίας γύρω από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και διάχυσης ευθυνών. Στην πραγματικότητα βλέπουμε καθημερινά την αναποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του Ελληνικού λαού. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν γέμισε τη Νέα Δημοκρατία με ευθύνη, αλλά με αλαζονεία. Αυτάρεσκα υποστηρίζουν ότι είναι η δύναμη της ευθύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως που καταγγέλλει τα κόμματα της άκρας δεξιάς, όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση ακολουθεί ακριβώς τις ίδιες πρακτικές και τα ψεκασμένα σενάρια, όπως έκανε πέρυσι με τις υποκλοπές. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα, Που στάθηκε πάντα απέναντι στον ανορθολογισμό και τη συνωμοσιολογία από τα αριστερά αλλά και από τα δεξιά.

Εμείς δεν εργαλειοποιούμε τη δυσαρέσκεια τη θλίψη και την απογοήτευση, όμως έχουμε χρέος ακόμα και ως αντιπολίτευση να δώσουμε καθαρές απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία για να δείξουμε το δρόμο για μία σύγχρονη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς. Δεν γυρνάμε την πλάτη στην αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά, που προκύπτει από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, αλλά με το σύγχρονο πολιτικό μας ήθος, με τη συνέπεια λόγων και πράξεων οικοδομούμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες.

Φίλες και φίλοι,

Η στάση μας απέναντι στα πράγματα εξαρτάται από την αξία που τους αποδίδουμε. Όπως και οι δράσεις μας καθορίζονται από τις ανάγκες μας και τις αντιλήψεις που έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνική και πολιτική μας συνείδηση.

Αυτή η αξιολόγηση είναι που ιεραρχεί τις προτεραιότητές μας και οδηγεί σε πράξεις, αναδεικνύοντας τί πρέπει να κάνουμε και τί όχι. Η βιώσιμη και περιφερειακή ανάπτυξη, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ισχυρή δημόσια παιδεία, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι ταυτοτικά ζητήματα για εμάς.

Σε όλη αυτή τη νέα πορεία έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τη διάχυση της παραγωγής από ΑΠΕ στους πολίτες με ενεργειακές κοινότητες, ώστε να πάψει η παραγωγή να είναι μονοπώλιο των λίγων και οι καταναλωτές να είναι θωρακισμένοι απέναντι στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών.

Πρέπει να σχεδιάσουμε πως η πράσινη συμφωνία για το κλίμα θα εφαρμοστεί και στα αστικά κέντρα. Οι πόλεις μας έχουν γίνει αβίωτες Η Αθήνα για παράδειγμα μαζί με τη Ρώμη και τη Λισαβόνα, καταγράφουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω κλιματικής αλλαγής. Και αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική τους θέση. Υπάρχει ο τρόπος, να μειώσουμε τη θερμοκρασία και την ηχορύπανση, αυξάνοντας το πράσινο και ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες.

Προεκλογικά καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακατεύθυνση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της Υγείας, υποδομών σε όλη τη χώρα και τη δημιουργία μιας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών. Η κυβέρνηση όμως έκλεινε τα αυτιά της Η υποκρισία της Νέας  Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απίστευτη.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί και μας λοιδορούσε για παντελή ασχετοσύνη, αλλά όπως μάθαμε προχθές όχι μόνο αναθεωρήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά φαίνεται να υιοθετεί την ιδέα μας να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες ώστε να εντάξουν τα σπίτια τους στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης. Φαίνεται είχαν συνηθίσει σε άλλου είδους αντιπολίτευση. Η δική μας αντιπολίτευση θα τους βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι.

Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, ξεκαθαρίζω από τώρα ότι οφείλει να είναι μια διαδικασία εμβάθυνσης των θεσμών, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη χώρα μας. Και δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία στον βωμό των πρόσκαιρων επικοινωνιακών εντυπώσεων

που πάντα επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Γι αυτό θα ξεκινήσουμε διάλογο για τα μεγάλα θέματα μέσα από το Ινστιτούτο μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας