Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΒορίδης: Αντιπλημμυρικά έργα έγιναν με βάση το ακραίο σενάριο του «Ιανού»

Βορίδης: Αντιπλημμυρικά έργα έγιναν με βάση το ακραίο σενάριο του «Ιανού»

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, η τρέχουσα κακοκαιρία ήταν τέσσερις, πέντε φορές πάνω από τον «Ιανό».

Ο απεγκλωβισμός των πλημμυροπαθών είναι, ασφαλώς, η πρώτη προτεραιότητα του κράτους, για να ακολουθήσει το αποζημιωτικό σκέλος, επισήμανε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα το κεφάλαιο του ανασχεδιασμού διαχείρισης έκτακτων φαινομένων.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε δε, η τρέχουσα κακοκαιρία ήταν τέσσερις, πέντε φορές πάνω από τον «Ιανό».

Ξεκινώντας από τον άμεσο στόχο, τον απεγκλωβισμό «όπου υπάρχουν, εγκλωβισμένοι άνθρωποι -και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι συνεχές και γίνεται αυτή τη στιγμή», ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «το πιο κρίσιμο θέμα είναι η αγωνία που έχουμε όλοι μας για το θέμα των ανθρωπίνων ζωών».

Και, σε δεύτερη φάση, «καθώς θα υπάρχει ύφεση, ελπίζω, των καιρικών φαινομένων, να δούμε τις ζημιές…». Συνεπώς, συνέχισε, «η επόμενη ημέρα έχει όλο το αποζημιωτικό και αποκαταστατικό σύστημα, για το οποίο θα μιλήσει εκτενώς ο πρωθυπουργός. Έχουμε ήδη το μοντέλο “Ιανού”, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα εφαρμοσθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό αφορά τις οικοσκευές, τις οικίες, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες».

Αποκατάσταση υποδομών

Πέραν αυτού, όμως, «υπάρχει το πιο σύνθετο και απαιτητικό ζήτημα των υποδομών, της αποκατάστασης των υποδομών και δη των κρίσιμων, που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν και να γίνουν. Και εκεί θα υπάρξει μια εκτίμηση του τι μας κόστισε σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο η καταστροφή αυτή».

Αντιπλημμυρικά έργα

Επεκτείνοντας τη συζήτηση, ο Μ. Βορίδης εκτίμησε ότι «αυτό που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, είναι ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα. Αντιπλημμυρικά έργα έγιναν μετά τον “Ιανό”. Έγιναν, όμως, με βάση αυτό που ήδη θεωρούσαμε ακραίο σενάριο, το σενάριο του “Ιανού”. Τώρα γεννιέται ένα ερώτημα, το οποίο επηρεάζει συνολικά το σχεδιασμό. Με ποια βάση σχεδιάζεις; Σχεδιάζεις υποθέτοντας ότι θα έχεις ένα πλημμυρικό φαινόμενο σαν αυτό που είχαμε τώρα και το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά και είναι τέσσερις, πέντε φορές πάνω από τον “Ιανό”; Πώς θα σχεδιάσουμε;».

Ως εκ τούτου, συμπέρανε, «αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση και είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση, στην οποία προφανώς έχει σημασία η συνεισφορά και η υπεύθυνη συμβολή και όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση θα πει αυτά που θα πει, θα κάνει αυτά που θα κάνει και θα πάρει τις αποφάσεις της. Αλλά να ξέρουμε ότι αυτή είναι η συζήτηση του αύριο. Ποιο είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο σχεδιάζουμε τη στιγμή που βλέπουμε ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν τέτοια οξύτητα πια και, μάλιστα, αυξημένη συχνότητα στην έντασή τους;».

Οι πολιτικές ευθύνες

Ερωτηθείς, τέλος, για το σκέλος των ευθυνών, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως δεν βιάζεται να αποδώσει ευθύνες σε οποιονδήποτε. Και, εκείνο, εν τέλει, το οποίο απαιτείται, είναι «να σκέφτεται κανείς και να βελτιώνει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνεχώς. Αυτό αφορά και την τοπική αυτοδιοίκηση, και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, και το κεντρικό κράτος μας, αφορά όλους. Αυτή είναι η φιλοδοξία και αυτός πρέπει να είναι ο διαρκής στόχος», κατέληξε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας