Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑποκαλύψεις Μαρινάκη για νέες «αποχωρήσεις» υπουργών και «καλάθι» παροχών της ΔΕΘ

Αποκαλύψεις Μαρινάκη για νέες «αποχωρήσεις» υπουργών και «καλάθι» παροχών της ΔΕΘ

Σαφής υπήρξε η στήριξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας που κάποιοι «θέλουν» να αποχωρεί οσονούπω από το κυβερνητικό team.

Σε όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας έλαβε ξεκάθαρη θέση στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Από την πιθανότητα νέων αποχωρήσεων από το κυβερνητικό σχήμα, μέχρι τη στήριξη στον Κώστα Αγοραστό αλλά και την «αποδυνάμωση» του καλαθιού της ΔΕΘ από τις αποζημιώσεις των πληγέντων σε Έβρο και Θεσσαλία ο κ.Μαρινάκης δεν «μάσησε» τα λόγια του.

«Όπως είχα πει όλοι κρίνονται συνεχώς. Μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας αυτή η απόφαση ήταν αναπόφευκτη», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ερωτηθείς για τα κριτήρια της επιλογής του νέου υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, ανέφερε πως πρόκειται για άνθρωπο με κυβερνητική εμπειρία που ήταν πολιτικός προϊστάμενος ενός υπουργείου που μετέχει στο ΚΥΣΕΑ, με ευρωπαϊκή και επιχειρησιακή εμπειρία.

Περί νέων παραιτήσεων – αποχωρήσεων από το κυβερνητικό σχήμα

Σε αναπόφευκτη εξέλιξη ενός δυναμικού κυβερνητικού σχήματος ανήγαγε την πιθανότητα νέων αποχωρήσεων, έστω και υπό τη μορφή παραίτησης,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η λέξη παραίτηση δεν είναι άγνωστη όπως άλλα χρόνια. Το όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία», ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο άλλων απομακρύνσεων από την κυβέρνηση.

«Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά και αυτή η διαδικασία είναι διαρκής», απάντησε σε επόμενη ερώτηση αν αυτή η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα είναι η μόνη.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει κυβερνητικό στέλεχος που έχει πολιτική ευθύνη για τις καταστροφές στη Θεσσαλία και αν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την Πολιτική Προστασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ ξανά και δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως τώρα είμαστε στη φάση της άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων και βασική έγνοια του κράτους είναι να τρέξουν γρήγορα οι καταγραφές. «Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο πως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να διερευνηθούν όσα έγιναν, όσα δεν έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν υπολογίζοντας και τη διάσταση του φαινομένου. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχουν γίνει έργα. Έχουν γίνει σημαντικά έργα αλλά ήταν τέτοια η σφοδρότητα του φαινομένου που ενδεχομένως και κανένα από αυτά να μη μπορούσε να σταματήσει την ένταση αυτή», πρόσθεσε.

Τίθεται θέμα άρσης της στήριξης σε Αγοραστό;

Σε ερώτηση αν ισχύει η στήριξη της ΝΔ στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, απάντησε πως το κυβερνών κόμμα έχει εκδώσει απόφαση στήριξης και πως αυτή τη στιγμή είμαστε στη διάρκεια της μάχης, με όλα τα κυβερνητικά στελέχη και την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Είναι συνολική η μάχη. Θα δούμε τι έγινε. Τελικοί κριτές είναι οι πολίτες», πρόσθεσε.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μετά από σχετική ερώτηση σημείωσε ότι εκδόθηκε απόφαση παράτασης της ανακήρυξης των συνδυασμών στη Θεσσαλία, κάτι που δεν επηρεάζει το χρόνο των εκλογών και δεν υπάρχει θέμα αναβολής τους.

Η χρηματοδότηση για τη Θεσσαλία έχει ξεπεράσει τα 140 εκάτ. ευρώ για πάνω από 60 έργα και έχουν γίνει εργασίες πχ καθαρισμού σε ακτίνα 400 χλμ.

 

Αποκατάσταση πληγέντων Vs «καλάθι παροχών»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής στη Θεσσαλία και για το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των πληγέντων απάντησε πως στόχος είναι το συντομότερο δυνατό.

Επίσης απαντώντας σε ερώτηση αν επηρεάζεται το καλάθι που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται την ομιλία του στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει καλάθι αλλά το πρόγραμμά του και πως θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο και σε ορίζοντα τετραετίας. Σημείωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει προεκλογικά έχει εφαρμοστεί κατά 50%. «Όσα είπαμε θα γίνουν πράξη. Η κυβέρνηση θα βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει και έκτακτες καταστάσεις», υπογράμμισε.

Για την κόντρα ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες

Σε ερώτηση αν η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει για την επικαιροποίηση των χαρτών για την επικινδυνότητα πλημμύρας και αν κινείται νομική διαδικασία, είπε πως ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης στοχοποιούν τη χώρα και δεν είναι μια διαδικασία κατ΄ εξαίρεση για την Ελλάδα αλλά για συστάσεις και σε άλλες χώρες.

Κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας και καταλληλόλητας των Σινούκ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν ελικόπτερα το στρατού και αν συμμετείχαν με καθυστέρηση. Ο κ. Μαρινάκης επ’ αυτού αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του υπουργείου άμυνας και τόνισε πως δεν τίθεται θέμα ως προς την ασφάλεια και την καταλληλότητα των ελικοπτέρων. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα μεταξύ υπουργών και εξαιρώντας τους ανθρώπους που αγωνιούν, μίλησε για «κριτές του καναπέ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως με το που δόθηκε άδεια για να επιχειρήσουν πτητικά μέσα, αμέσως ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις διάσωσης και δεν ισχύει ο ισχυρισμός της καθυστέρησης. Πρόσθεσε πως υπάρχουν φωνές που επιτίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες υιοθέτησε υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ άλλος υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για νεκρούς που κρύβονται. «Τραγικό. Πρόκειται για τα πιο χυδαία fake news», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη διαθεσιμότητα των Σινούκ, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ούτε για την καταλληλότητα ούτε για τη χρήση τους.

Παγκόσμιο πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που μιλούν για ελλείψεις φαρμάκων, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως πρόκειται για παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με βασική αιτία την έλλειψη πρώτων υλών. Σημείωσε ότι στη χώρα μας είμαστε σε καλύτερη κατάσταση λόγω της παραγωγής γενόσημων και πως ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι εξαγωγές των εμπόρων. Γι’ αυτό, είπε, ο αρμόδιος υπουργός έχει εκδώσει τρεις αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύει την εξαγωγή σημαντικών φαρμάκων και έχει καταρτιστεί σχετικός πίνακας. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», συμπλήρωσε.

Περί εκλογιμότητας Κασιδιάρη

Για το συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές δήλωσε πως αν εκλεγεί τίθεται αυτοδικαίως σε αργία καθώς υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας