Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒουλή: «Εξηγήσεις» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο...

Βουλή: «Εξηγήσεις» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλείται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε αφαίρεση έργων συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησης» τους.

Ερώτηση «για την απένταξη σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που υποβλήθηκε για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις λίγες μέρες πριν τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία» κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

Η ερώτηση συνυπογράφεται από 30 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «λίγες μέρες πριν την νέα εθνική τραγωδία και ενώ ακόμα η χώρα μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση της ΝΔ, για άλλη μια φορά προχώρησε με πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή ουσιαστική συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών, στην υποβολή πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης» χαρακτηρίζοντας προσχηματική την ολιγοήμερη ηλεκτρονική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο των θερινών διακοπών με κλειστή τη Βουλή και με ένα κείμενο μόλις 8 σελίδων με γενικόλογες κατευθύνσεις. Τονίζουν δε, ότι η μοναδική ενημέρωση προέρχεται από δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία με το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «η κυβέρνηση προχωρά σε αφαίρεση έργων συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησης» και μάλιστα «ότι μεταξύ των έργων που προτείνεται να απενταχθούν από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται οι διάδρομοι 5G, που προβλεπόταν να αναπτυχθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα ηλεκτρονικά διόδια, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, κάποια έργα ύδρευσης, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλήγουν επισημαίνοντας ότι «πέρα από το γεγονός ότι η αναθεώρηση, που υπέβαλε προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αφαίρεση σημαντικών έργων λόγω αδυναμίας υλοποίησής τους, αποδεικνύει τουλάχιστον προχειρότητα και ανεπαρκή σχεδιασμό καθόσον το στενό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απαιτούσε εξαρχής την ένταξη ώριμων έργων ή τουλάχιστον την επιτάχυνση ενεργειών ωρίμανσης, στην παρούσα συγκυρία οφείλουμε να εστιάσουμε στα αντιπλημμυρικά έργα και η κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις» και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Πόσα και ποια συγκεκριμένα από τα έργα αφαιρούνται από τη λίστα έργων του εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην πρόταση που υποβλήθηκε για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; (λίστα συγκεκριμένων έργων με προϋπολογισμούς).

2. Για ποιους λόγους αφαιρούνται τα έργα αυτά και κυρίως τυχόν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας; (αναλυτικά τους λόγους αδυναμίας υλοποίησης και αφαίρεσής τους).

3. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα έργα αυτά προκειμένου να υλοποιηθούν; Έχουν εξασφαλιστεί οι αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης (αναλυτικά) για κάθε έργο που αφαιρείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης;

4. Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (αναλυτικά για κάθε έργο) των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που είτε παραμένει προς υλοποίηση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είτε σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από άλλη πηγή;

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας