Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝ. Γιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να προσαρμόσει το κράτος στις νέες...

Ν. Γιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να προσαρμόσει το κράτος στις νέες συνθήκες

Ας μην συνεχίζει να μας κάνει η Κυβέρνηση μαθήματα περί κλιματικής κρίσης και ακραίων φαινομένων. Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Με αφορμή την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για την κατ’ άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα την επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας, τοποθετήθηκε η Ειδική Αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η κα. Γιαννακοπούλου στην εισαγωγή της τοποθέτηση αναφέρθηκε στις τεράστιες καταστροφές που επέφεραν οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις κρίσεις. Χαρακτηριστικά η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι:

«Βιώνουμε μια τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία, όπου χιλιάδες άνθρωποι της περιοχής ζουν μια προσωπική και συλλογική περιπέτεια. Οι πολίτες της Θεσσαλίας βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία. Θρηνούμε νεκρούς. Οι ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες είναι τεράστιες. Μετά τις καταστροφές περιοχών όλο το καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών ήρθε η καταστροφή από τις πλημμύρες.

Ας μην συνεχίζει να μας κάνει η Κυβέρνηση μαθήματα περί κλιματικής κρίσης και ακραίων φαινομένων. Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το μεγάλο θέμα είναι τι κάνουμε. Επενδύουμε στην πρόληψη, αλλάζουμε την αντίληψη πολιτικής προστασίας, κατασκευής των αναγκαίων υποδομών ή θα πρέπει να δεχτούμε πως ό, τι γίνεται είναι μοιραίο;

Ε δεν είναι όλα αναπόφευκτα, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την καταστροφή περιοχών όπως του Έβρου και τώρα της Θεσσαλίας. Είδαμε πολύ χαρακτηριστικά την αδυναμία, την απουσία απαραίτητων αντανακλαστικών σε κρίσιμες στιγμές, την έλλειψη συντονισμού, την καθυστέρηση παρέμβασης του στρατού. Μάθαμε ότι η ίδια η Κομισιόν εδώ και χρόνια επισημαίνει τον κίνδυνο έντονων πλημμυρικών φαινομένων και ταυτόχρονα την απουσία αναγκαίων μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων. Ας μη κρύβεται λοιπόν η Κυβέρνηση, ας αναλάβει με στοιχειώδη γενναιότητα τις ευθύνες της».

Στην συνέχεια η κα. Γιαννακοπούλου τόνισε ότι: «Οι συνεχείς βιβλικές καταστροφές αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να προσαρμόσει το κράτος σε αυτές τις νέες συνθήκες. Και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Στη Θεσσαλία, κατέρρευσαν το δίκτυο και τα έργα υδραυλικής θωράκισης πολλών περιοχών. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Έχουμε χρέος να κάνουμε πολύ περισσότερα. Δυστυχώς κι εδώ στη Θεσσαλία απεδείχθη περίτρανα ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να προστατευτούν οι πολίτες από ακραία καιρικά φαινόμενα. Και το ξαναλέω, όλοι κατανοούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά έχουμε χρέος ως κράτος να προσαρμοστούμε σε αυτές τις νέες συνθήκες και όχι συνεχώς να αντιμετωπίζουμε βιβλικές καταστροφές».

Στην συνέχεια η Ειδική Αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έκανε τις παρατηρήσεις της επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, όπου και ανέδειξε την ανάγκη υγιούς διαλόγου και συναίνεσης για την επίτευξη των ουσιωδών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα η κα. Γιαννακοπούλου στην τοποθέτηση της ανέφερε: «Κανείς δεν μπορεί, πραγματικά, να αντικρούσει την ανάγκη για την λειτουργία, επιτέλους, της Δικαστικής Αστυνομίας, που αφενός θα επικουρήσει σε επιστημονικό επίπεδο, το έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών και σε επίπεδο αστυνόμευσης θ’ αναλάβει μεγάλο κομμάτι της φύλαξης και των λοιπών ευθυνών, που αυτή τη στιγμή υλοποιείται από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έχουμε τονίσει κατ’ εξακολούθηση την ανάγκη να γίνεται ένας ευρύτατος διάλογος για αυτά τα ζητήματα και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υπάρχουν στο χώρο της δικαιοσύνης. Έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση και συνεννόηση, για να γίνουν πράξη οι βαθιές και ουσιαστικές τομές που είναι αναγκαίες, μέσα σε σύντομο, μάλιστα, χρονικό διάστημα. Και βεβαίως, σ’ αυτή τη συνεννόηση, πρέπει εξέχοντα και πρωταρχικό ρόλο, να έχει και ο νομικός κόσμος της χώρας, οι άμεσα εμπλεκόμενοι προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Στην συνέχεια της τοποθέτησης της η κα. Γιαννακοπούλου, είπε: «Πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι για κάποια ζητήματα που επιτέλους πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές τομές, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση και να αφουγκραστούμε τους φορείς της Δικαιοσύνης, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους και να βρούμε επιτέλους μια λύση σε αυτό το ζήτημα. Λύση τελέσφορη γι’ αυτά τα ζητήματα.

Σας τόνισα και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, κάθε αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας, όσον αφορά τον πολύπαθο χώρο της δικαιοσύνης, αποτελεί προτεραιότητα ώστε η ελληνική κοινωνία ν’ απολαμβάνει μία ισχυρή, λειτουργική, ταχεία και αποτελεσματική δικαιοσύνη, που τα τελευταία χρόνια αιμορραγεί σε πολλούς τομείς ».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας