Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤην «κατάργηση ποινικής ασυλίας τραπεζιτών για εγκλήματα απιστίας» ζητά με τροπολογία ο...

Την «κατάργηση ποινικής ασυλίας τραπεζιτών για εγκλήματα απιστίας» ζητά με τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Έτσι «πλέον θα είναι δυνατή η δίωξη και τιμωρία σοβαρών εγκλημάτων διασπάθισης χρήματος, χωρίς αυτή να εξαρτάται από τους ίδιους του δράστες».

Τροπολογία-προσθήκη κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας για την κατάργηση της ποινικής ασυλίας τραπεζιτών για εγκλήματα απιστίας. Με τη ρύθμιση προτείνεται η παύση της προϋπόθεσης της έγκλησης για τη δίωξη του εγκλήματος της απιστίας κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι υπογράφοντες βουλευτές, επισημαίνουν στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσαν ότι έτσι «πλέον θα είναι δυνατή η δίωξη και τιμωρία σοβαρών εγκλημάτων διασπάθισης χρήματος, χωρίς αυτή να εξαρτάται από τους ίδιους του δράστες». Σημειώνουν πως «η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης δικαιολογείται από λόγους ισότητας στη μεταχείριση των προσώπων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ανάγκης προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και διάλυσης υπονοιών για ευνοϊκή αντιμετώπιση συγκεκριμένων υποθέσεων, που αφορούν τις τράπεζες».

Μάλιστα επισημάνουν πως «τις θέσεις αυτές ενστερνίζεται άλλωστε και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος ενώπιον του Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 7 Ιουλίου 2023, είπε

«Η απιστία δεν μπορεί να διώκεται κατ’ έγκληση, δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτά θα τα επαναφέρω. Μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα το κάνουμε  γιατί ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται».

Την τροπολογία συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιώργος Παπαηλιού, Θεοδώρα Τζάκρ ηκαι Γιώργος Ψυχογιός.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας