Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔιευκρινήσεις Τριαντόπουλου για την υλοποίηση των μέτρων κρατικής αρωγής - «Όλοι μαζί...

Διευκρινήσεις Τριαντόπουλου για την υλοποίηση των μέτρων κρατικής αρωγής – «Όλοι μαζί θα πετύχουμε»

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος υπενθύμισε ότι δεν απαιτείται αυτοψία για να καταβληθεί η αποζημίωση για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες και ότι δρομολογείται αυτοματοποιημένη διαδικασία για να καταβληθεί η αποζημίωση άμεσα, τις επόμενες ημέρες, χωρίς να απαιτείται η αίτηση στην πλατφόρμα.

Στον εντατικό ρυθμό υλοποίησης των μέτρων της κρατικής αρωγής αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Από τη Δευτέρα που έχει ανοίξει η πλατφόρμα και μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 3.000 προσωρινές αιτήσεις.

Όπως έχουμε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή, από σήμερα η πλατφόρμα άνοιξε και για τη Λάρισα και τη Φθιώτιδα.

Είναι χρήσιμο να σημειώσουμε ξανά, ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί οι νομοί Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Δηλαδή, μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα όλοι οι πληγέντες από αυτούς τους νομούς.

Δεν αφορά συγκεκριμένες περιοχές.

Αφορά τους πληγέντες σε όλο το εύρος του κάθε νομού» ανάφερε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι ειδική μέριμνα υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την ΑΑΔΕ.

Ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε ακόμα ότι δεν απαιτείται αυτοψία για να καταβληθεί η αποζημίωση για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες και ότι δρομολογείται αυτοματοποιημένη διαδικασία για να καταβληθεί η αποζημίωση άμεσα, τις επόμενες ημέρες, χωρίς να απαιτείται η αίτηση στην πλατφόρμα.

«Η μέριμνα δεν αφορά το ποσό που καταβάλλεται. Δηλαδή, 6.600 ευρώ θα καταβληθούν σε έναν δικαιούχο ενός χωριού που επλήγη ολικώς. Και 6.600 ευρώ θα καταβληθούν και σε έναν δικαιούχο που έχει πληγεί σημαντικά σε μία άλλη περιοχή, πέρα των συγκεκριμένων χωριών. Απλώς, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η αυτοψία από τα αρμόδια κλιμάκια. Κλιμάκια που βρίσκονται συνεχώς στο πεδίο, έχοντας πραγματοποιήσει, με το σημερινό έργο, περισσότερες από 5.000 αυτοψίες και καταγραφές ζημιών σε σπίτια και κτίρια.

Και προχωρά η διαδικασία αυτοψιών με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς», εξήγησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία δεν προϋποθέτει τη διατήρηση της οικοσκευής του εντός της πλημμυρισμένης οικίας. Δηλαδή, όπως είπε, για τις περιοχές που θα γίνουν αυτοψίες οι πληγέντες μπορούν να προχωρήσουν στους καθαρισμούς, τηρώντας φωτογραφικό αρχείο από το εσωτερικό του πληγέντος κτιρίου.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι καταγραφές, αλλά και οι αυτοψίες, που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 3.330 αιτήσεις στην Περιφέρεια και τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, ενώ έχουν γίνει ήδη 707 αυτοψίες.

«Συνεχίζονται και οι καταγραφές των ζημιών στον πρωτογενή τομέα, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνεχίζονται οι υποβολές δηλώσεων ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, τόσο για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όσο και για όλα τα υπόλοιπα που καλύπτονται από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής. Πλαίσιο που καλύπτει, τόσο ό,τι περιλαμβάνονταν στα ΚΟΕ, ό,τι και εκτός αυτών, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.

Μέριμνα, υπάρχει, επίσης, από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των καταναλωτών στη Θεσσαλία που επλήγη από την κακοκαιρία και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι με τα κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ στη Θεσσαλία γίνονται έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, καθώς και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

«Τέλος, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις υπεραγορές τροφίμων και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων, δρομολογούνται εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία.

Όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όλοι οι φορείς, μεριμνούν για να στηριχθεί η Θεσσαλία που δοκιμάζεται.

Μεριμνούν και εργάζονται για να ορθοποδήσει η περιοχή και οι κάτοικοί της, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Και όλοι μαζί θα το πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας