Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜαρία Ναδάλη: «Η Σίφνος στο επίκεντρο της γαστρονομίας, ξεκινά το 14ο Φεστιβάλ...

Μαρία Ναδάλη: «Η Σίφνος στο επίκεντρο της γαστρονομίας, ξεκινά το 14ο Φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές»

«Οι επισκέπτες μας συχνά μάς αποκαλύπτουν ότι “ερωτεύονται” τη Σίφνο», με αυτή την φράση η δήμαρχος του νησιού Μαρία Ναδάλη αποτυπώνει το μεγαλείο ομορφιάς και παράδοσης, «ζεστασιάς», γαστρονομικών απολαύσεων και φιλοξενίας που θα «συναντήσουν» όσοι τυχεροί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκεφθούν το κυκλαδίτικο νησί. Όπως τόνισε, η κ. Ναδάλη, ιδιαίτερο χρώμα θα δώσει στη φετινή διοργάνωση, η συμμετοχή αντιπροσωπειών από ξένες χώρες, καθώς θα συμμετάσχουν αντιπροσωπίες από την Γαλλία, το Βέλγιο, την Κίνα το Μαρόκο και το Περού.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Σίφνου αναφέρθηκε και στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, με σημαντικότερα την έλλειψη γιατρών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αθήνα.

Μετά από δύο χρόνια η Σίφνος θα αποτελέσει και πάλι το επίκεντρο της γαστρονομίας για το Αιγαίο, και ολόκληρη τη χώρα, καθώς θα πραγματοποιηθεί το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας. Ποιες είναι οι εκπλήξεις που επιφυλάσσετε στους χιλιάδες επισκέπτες που θα κατακλύσουν το νησί;

Μαρία Ναδάλη: Ύστερα από δυο χρόνια αναγκαστικής απουσίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και οι συνεργαζόμενοι φορείς -Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Σίφνου και, για πρώτη φορά φέτος, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής- διοργανώνουν το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», ένα από τα πλέον γνωστά γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας μας. Το κύριο «βάρος» της διοργάνωσης έχει, όπως πάντα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Στο πλάι του, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί τοπικοί σύλλογοι, εθελοντές και εθελόντριες, που όλοι μαζί ανυπομονούν να «ανοίξουν την αγκαλιά τους» για να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους καλεσμένους μας. Ένα μεγάλο «τραπέζι» θα στηθεί και πάλι στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα με εκπλήξεις, που φυσικά …δε μου επιτρέπεται να αποκαλύψω. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι οι επισκέπτες θα απολαύσουν όχι μόνον τις ξεχωριστές κυκλαδίτικες γεύσεις αλλά και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και θα γνωρίσουν στοιχεία της παράδοσης των Κυκλαδιτών. Ιδιαίτερο χρώμα δίνει στη φετινή διοργάνωση η συμμετοχή αντιπροσωπειών από ξένες χώρες, που τιμούν με τη συμμετοχή τους τη μεγάλη αυτή κυκλαδίτικη γιορτή γεύσεων και πολιτισμού, φέρνοντας …άλλον αέρα με τη δυναμική παρουσία τους.

Οι συμμετοχές είναι πάρα πολλές, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Ποιοι θα συμμετάσχουν από το Αιγαίο, την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό;

Μαρία Ναδάλη: Είκοσι τρεις αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων, άλλων περιοχών της Ελλάδας και ξένων χωρών θα «συναντηθούν» στη Σίφνο στις 22, 23 & 24 Σεπτεμβρίου. Πολλοί περισσότεροι, βέβαια, είναι οι φορείς που εκπροσωπούνται στη φετινή διοργάνωση, η οποία, καθώς έχει μετατεθεί χρονικά προς το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, συμβάλλει καθοριστικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Από τα κυκλαδονήσια μας συμμετέχουν αντιπροσωπείες από την Άνδρο, την Αντίπαρο, την Ανάφη, την Ίο, την Κέα, την Κύθνο, τη Μήλο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Σέριφο, τη Σύρο, τη Σχοινούσα και τη Φολέγανδρο!

Από την υπόλοιπη Ελλάδα συμμετέχουν η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (ΙΛΕΑ), το Λύκειο Ελληνίδων Π.Τ. Αχαρνών και ο Όμιλος Λαογραφικής Παράδοσης «Αλκάθους και Καρία»  Μεγάρων, ενώ αντιπροσωπείες από το εξωτερικό, όπως της Γαλλίας, του Βελγίου, της Κίνας, του Μαρόκου και του Περού, θα δώσουν ένα διεθνή χαρακτήρα στο φετινό, 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Ποιο είναι το «συστατικό» που έχει καταστήσει την Σίφνο «το νησί της γαστρονομίας και της παράδοσης» στην Ελλάδα;

Μαρία Ναδάλη: Δεν είναι ένα. Είναι πολλά! Η πλούσια ιστορία, η σπουδαία πολιτιστική και πνευματική παράδοση, οι πάντα φροντισμένες εκκλησίες και τα ξωκλήσια, που συντηρούνται συστηματικά από την …αγάπη των Σιφνιών, τα ήθη και έθιμα της θρησκευτικής ζωής, όπως τα αυθεντικά πανηγύρια και οι «Τράπεζες Αγάπης», οι φυσικές ομορφιές και τα μονοπάτια που οδηγούν τον επισκέπτη σε υπέροχα τοπία και σε μνημεία του λαϊκού πολιτισμού, η ξεχωριστή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, η αγγειοπλαστική και φυσικά οι σιφναίικες γεύσεις, που «μαγεύουν» τον ουρανίσκο, είναι μερικά μόνον από τα συστατικά που συνθέτουν τη μοναδική ταυτότητα της Σίφνου και την αναδεικνύουν ως το νησί της γαστρονομίας, του πολιτισμού και της παράδοσης! Οι επισκέπτες μας συχνά μάς αποκαλύπτουν ότι «ερωτεύονται» τη Σίφνο, νιώθουν την αρμονία και τη θετική ενέργεια του νησιού και των κατοίκων του, που δεν τους λείπει το χαμόγελο και η φιλόξενη διάθεση ακόμα και στις πιο απαιτητικές περιόδους της σαιζόν.

Εκτός, όμως, από γαστρονομικές απολαύσεις, η Σίφνος μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της ένα συνολικό «πακέτο» φιλοξενίας και απόλαυσης. Μπορείτε επιγραμματικά να μας αναφέρετε κάποια από τα πλεονεκτήματα του νησιού;

Μαρία Ναδάλη: Την απάντηση τη δίνουν κάθε καλοκαίρι οι επισκέπτες μας που αποκαλούν τη Σίφνο, “το νησί της αρμονίας”. Ο προορισμός συνδυάζει μια σειρά από εμπειρίες που συμπυκνώνουν την ουσία των Κυκλάδων! Η κουλτούρα του Σιφνιού συνδέεται αρμονικά με τη γνήσια φιλοξενία, τις σαγηνευτικές παραλίες, τις περιπατητικές διαδρομές στη φύση,  τις θαλάσσιες εξορμήσεις, την αναλλοίωτη αρχιτεκτονική, τους γραφικούς οικισμούς, τα αρχαία έθιμα και μνημεία, την τέχνη της αγγειοπλαστικής και τις αναρίθμητες εκκλησίες μας! Η γαστρονομία λοιπόν είναι ένα μόνο “κομμάτι” του καλύτερου «εαυτού» μας, που δίνουμε σε φίλους και ταξιδιώτες!   

Είναι γεγονός πως, κατά τη διάρκεια της θητείας σας έχουν πραγματοποιηθεί πολλά έργα υποδομής και όχι μόνο, στο νησί. Ποια σημαντικά έργα έχουν υλοποιηθεί και ποια βρίσκονται στη «φάση» της υλοποίησης το επόμενο χρονικό διάστημα;

Μαρία Ναδάλη: Τα περισσότερα έργα συνδέονται με τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων, που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, με την πολύτιμη και συστηματική αρωγή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε για την ωρίμανση και τη χρηματοδότηση έργου αγροτικής οδοποιίας, το οποίο εντάχθηκε με το συνολικό ποσό των 1.014.731,46€ στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά μας, θέσαμε από την αρχή ως βασικό στόχο τη βελτίωση των χώρων άθλησης, με παρεμβάσεις -δρομολογημένες εν μέρει από πριν- που πραγματοποιούνται ήδη σε δύο γήπεδα, αλλά και με νέες μέσω προγραμμάτων και συνεργασιών που διασφαλίσαμε. Συγκεκριμένα εντάξαμε στο πρόγραμμα CLLD/LEADER Κυκλάδων την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 στον Αρτεμώνα και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προχωράμε τις διαδικασίες για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων & υποδομών στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Απολλωνίας. Ενισχύσαμε τον τομέα καθαριότητας και περιβάλλοντος με την προμήθεια βυθιζόμενων κάδων και δυο σαρώθρων, ενώ ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια ενός φορτηγού με αρπάγη και παράλληλα βρίσκονται σε στάδιο εγκρίσεων οι μελέτες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ. Σε εξέλιξη είναι, επίσης, η διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για την αποκατάσταση δημοτικού κτηρίου και την επανάχρησή του ως εκθεσιακού χώρου στην Απολλωνία, έργο που εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Π.Ι. 2021 – Άξονας Προτεραιότητας 2: «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου»). Παράλληλα υλοποιούνται δράσεις για την ανάδειξη των μεταλλείων της Σίφνου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, με τίτλο: «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ – ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ». Η παραπάνω αναφορά είναι απλώς ενδεικτική και εξαιρετικά συνοπτική σε σχέση με τον αριθμό των υπό εξέλιξη δράσεων, έργων και ενεργειών, και στοχεύει να αναδείξει την προσπάθεια του Δήμου μας ως προς δυο κατευθύνσεις: αφενός ως προς την προώθηση έργων ενίσχυσης των υποδομών της Σίφνου και αφετέρου ως προς τη δημιουργία νέων που συνδέονται με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας.

Ποια είναι το βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο νησί και σε ποιο κομμάτι θα θέλατε την βοήθεια των αρμοδίων της κυβέρνησης προκειμένου να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα;

Μαρία Ναδάλη: Το βασικότερο πρόβλημα συνδέεται με τη διαχείριση των λυμάτων ειδικά σε μικρούς παραθαλάσσιους οικισμούς και, σε επίπεδο οργάνωσης του Δήμου, με την ελλιπή στελέχωση των Υπηρεσιών του προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας κατά τη χειμερινή περίοδο πρέπει να τεθεί στο «τραπέζι» των συζητήσεων (συχνότερα δρομολόγια, μείωση της χρονικής διάρκεια του ταξιδιού), όπως και η οικονομική ενίσχυση, με μέριμνα του κράτους, των εκπαιδευτικών και άλλων δημόσιων λειτουργών που υπηρετούν στα νησιά μας και δε διαθέτουν δική τους οικία. Στην πρώτη γραμμή φυσικά είναι τα θέματα που συνδέονται με την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και την άμεση διακομιδή των ιατρικών περιστατικών από το νησί μας απευθείας σε νοσοκομείο της Αθήνας, αφού το Νοσοκομείο της Σύρου στο οποίο διακομίζονται, δεν έχει πάντα τη δυνατότητα, ελλείψει ιατρικών ειδικοτήτων ή ιατρικών μέσων, να ανταποκριθεί σε αυτά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.