Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΘ. Σκυλακάκης: Θα είναι μία δύσκολη περίοδος, αλλά η Ελλάδα δεν θα...

Θ. Σκυλακάκης: Θα είναι μία δύσκολη περίοδος, αλλά η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση

Για πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ενεργειακή κρίση, αλλά  και τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να γλυτώσει από μια επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι: «Είναι ακραία η αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολη περίοδος η διεθνής οικονομία έχει μεγάλη πιθανότητα, τουλάχιστον η Ευρώπη να μπει σε ύφεση. Εμείς θα αντισταθούμε, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να μην μπούμε σε ύφεση αλλά θα είναι μια δύσκολη περίοδος».

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, ο Θ.  Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι: «Όλα όσα είχαμε πει  ήταν πολύ καλά υπολογισμένα πριν από τη Θεσσαλονίκη, ένα κομμάτι της επιδότησης αυτής θα προέλθει από τη ΔΕΠΑ και ένα άλλο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όλα είχαν προϋπολογιστεί από την αρχή, πολύ πριν από τη Θεσσαλονίκη».

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών

Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τους οίκους αξιολόγησης οι εκλογές;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το ’23 θα υπάρξουν εκλογές και οι εκλογές είναι ένα καθοριστικό γεγονός σ’ αυτές τις περιπτώσεις που επηρεάζει πολύ και τους οίκους αξιολόγησης. Η εκτίμηση μου είναι ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά διότι θα υπάρχει πλέον πολιτική σταθερότητα. Οι οίκοι αξιολόγησης είναι επιφυλακτικοί σε προεκλογικές περιόδους. Η οικονομία μπορεί να αντέξει ένα-δύο μήνες όσο κρατήσει μια ή και δυο προεκλογικές περίοδοι πολυ σύντομοι.

Αντέχουμε μέχρι τον Ιούλιο;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα αν αντέχουμε, το θέμα είναι τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει μια περίοδος ακυβερνησίας αλλιώς υπό κανονικές συνθήκες δεν έχουμε πρόβλημα αντοχής. Το πρόβλημα μας θα είναι αν υπάρξει μια περίοδος ακυβερνησίας ή ακόμη χειρότερα αν υπάρξει μια περίοδος ανεύθυνης διακυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα προφανώς θα πάρουνε άλλον δρόμο αλλά δεν το πιστεύω ότι θα συμβεί.

Ποια κυβέρνηση εκτιμάτε ότι θα ήταν ανεύθυνη;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Μια κυβέρνηση που θα αυξήσει κατά 10 δισ. σε μόνιμα μέτρα τις δαπάνες τους κράτους και θα μας οδηγήσει ευθέως σε μνημόνιο, 

Δείχνετε το ΣΥΡΙΖΑ

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση

Ναι αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τα δικά του μέτρα είναι 5,6  δηλαδή κατά 100 χιλιάδες παραπάνω από τα δικά σας τελικά πως θα πειστούμε ποιος έχει δίκιο; 

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Μην μπερδευόμαστε, μιλάμε για μόνιμα μέτρα. Τα μόνιμα μέτρα είναι συγκεκριμένου ύψους, τα ποσοτικοποιήσαμε, είναι αυτό το οποίο κουβεντιάζουμε χωρίς να βάζω τα 13 δις τα οποία έχει βάλει από το παράθυρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος στη στήριξη των νοικοκυριών για τις τιμές φυσικού αεριού και του ηλεκτρισμού. Συνεπώς είναι πολύ μεγαλύτερες αυτές οι δαπάνες. Ρωτήστε τους πως ακριβώς θα έχουμε χαμηλή τιμή στο αέριο και στο ρεύμα χωρίς να πληρώνουμε το πανάκριβο φυσικό αέριο;

Τι κινήσεις θα χρειαζόντουσαν για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ:  Πρώτον πρέπει να βάλεις κάνα δισεκατομμύριο ζεστό χρήμα. Στη συνέχεια της κρατικοποίησης το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι ότι κανείς δεν θα δανείζει στη ΔΕΗ διότι το πρόβλημα της ΔΕΗ  με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι είχε πάει φούντο, είχε κοντά 1 δισ. ζημιές και η μετοχή της ήταν στα 2 ευρώ. Η ΔΕΗ  έχει μπροστά της να κανει τεράστιες επενδύσεις, τις επενδύσεις αυτές πως θα τις κανει; Χωρίς να μιλάμε για το φυσικό αέριο κι όλα τα υπόλοιπα έτσι, μιλάμε τώρα μόνο για τις επενδύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το γεγονός ότι και άλλες χώρες κρατικοποιούν επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα η Γερμανία θα κρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική  εταιρεία φυσικού αερίου

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Επειδή έπεσε έξω διότι προφανώς είχε συμβόλαια αλλά νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι γίναμε Γερμανία και δεν το ξερω; Είναι μη σοβαρά πράγματα αυτά. Τι προσπαθεί να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βάλει τα λεφτά του κράτους από το παράθυρο και οι θεσμοί, οι οίκοι και οι αγορές δεν θα το καταλάβουν ότι μπαίνουν τα λεφτά από το παράθυρο κι ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα τους κοροϊδέψουμε. Οι πονηροί Έλληνες που θα κοροϊδέψουν τους υπολοίπους.

Ο κ. Τσίπρας είπε  ότι στους επενδυτές λαμόγια δεν θα άρεσε αυτό γιατί οι σοβαροί δεν θα επηρεαζόντουσαν 

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν υπήρχε κανένας σοβαρός επενδυτής που να επενδύει εύκολα στην περίοδο Τσίπρα. Το είδαμε η Ελλάδα είχε τις λιγότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, τώρα έχουμε μια αύξηση 30% των πραγματικών επενδύσεων  κι αυτό θα σταματήσει από την επόμενη μέρα. Αλλά εδώ δεν κουβεντιάζουμε για επενδυτές, εδώ κουβεντιάζουμε για τεράστιες δαπάνες οι οποίες ο κος Τσίπρας ισχυρίζεται ότι μπορεί να γίνονται και να τις κρύβουμε. Δεν μπορεί…

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Έχουμε γυρίσει πίσω στη συζήτηση του ’14 ’15 της οποίας την κατάληξη την είδαμε. Δεν είναι ότι δεν έχουμε εμπειρία. Μας λεει ο κος Τσίπρας θα βρει τα λεφτά από κάποιο μαγικό τρόπο, δεν υπάρχει μαγικός τρόπος! Τι θα κανει, θα δανειστεί; Για να δανειστεί τέτοιου είδους ποσά θα παραβιάσει πλήρως τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για μια χώρα χωρίς επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι δεν βρίσκεις δανεικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις επενδυτική βαθμίδα. Αρχίσαμε τη συζήτηση λέγοντας ότι δεν έχουμε πάρει ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Δεν έχουμε, έχουμε κάνει μεγάλη διαδρομή και έρχεται τώρα ο κ.Τσίπρας και μας λέει  ότι  και να μην έχουμε επενδυτική βαθμίδα εγώ θα βρω να δανειστώ . Δεν είναι σοβαρή υπόθεση αυτή, δεν πρόκειται να βρει να δανειστεί τέτοιου είδους ποσά για να κανει 10 δις μόνιμες δαπάνες συν άλλα 13 δις που κοστίζει όλη αυτή η ιστορία του ρεύματος έτσι όπως την περιγράφει. Ο λόγος που τα λέει όλα αυτά είναι ότι είναι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να αναλάβει τη διακυβέρνηση οπότε είτε υποσχεθεί 10 δις είτε υποσχεθεί 100 δις το ίδιο κάνει.

Αναφορικά με την Εθνική τράπεζα

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ:  Θέλει να κάνει ακριβώς το ίδιο (με τη ΔΕΗ), λεει μια κρατική τράπεζα για να δίνει δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Και δεν μιλάει για δάνεια 50 και 100 χιλιάδες ευρώ, μιλάει για δάνεια μεγάλα τα οποία όταν δίνονται χωρίς τραπεζικά κριτήρια αυτός που τα παίρνει  είναι πάρα πολύ χαρούμενος.

Αναφορικά με τα 500 εκατομμύρια τα οποία δίνονται για την ενίσχυση για το φυσικό αέριο 

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Όλα όσα είχαμε πει  ήταν πολύ καλά υπολογισμένα πριν από τη Θεσσαλονίκη, ένα κομμάτι της επιδότησης αυτής θα προέλθει από τη ΔΕΠΑ και ένα άλλο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όλα είχαν προϋπολογιστεί από την αρχή, πολύ πριν από τη Θεσσαλονίκη.

 Θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες η λογική της κλιμακωτής  επιδότηση του ρεύματος;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ναι.

Οι εξελίξεις στη Ρωσία μπορεί να προκαλέσουν νέα ανατιμήση στην τιμή του φυσικού αερίου;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να προβλέψω τι θα γίνει με το φυσικό αέριο γιατί το φυσικό αέριο έχει κυμανθεί μέσα στον τελευταίο μήνα από τα 330 τα 180 ευρώ.  Για αυτό έχω πει ότι κινούμεθα όσο γίνεται με σύνεση και δεν παίρνουμε αποφάσεις πιο πριν από ότι είναι τελείως αναγκαίο και δεν παίρνουμε και μακροχρόνιες αποφάσεις. Πάμε όσο πιο συντηρητικά γίνεται διότι είναι τεράστια η αβεβαιότητα και σε περιόδους αβεβαιότητας πρέπει να είσαι συντηρητικός για να μην την πατήσεις. Είναι ακραία η αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολη περίοδος η διεθνής οικονομία έχει μεγάλη πιθανότητα, τουλάχιστον η Ευρώπη να μπει σε ύφεση. Εμείς θα αντισταθούμε, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να μην μπούμε σε ύφεση αλλά θα είναι μια δύσκολη περίοδος.

Πως είναι δυνατόν εμείς να γλιτώσουμε την ύφεση;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δυο λόγοι υπάρχουν πρώτον είναι ότι η Ελλάδα έχει μια επενδυτική δυναμική και οι επενδύσεις μπορούν να μας προστατεύσουν  από την είσοδο στην ύφεση, και δεύτερον έχουμε και πολύ μεγάλα ποσά στο ταμείο Ανάκαμψης που θα μπούνε στην οικονομία, έχουμε τα περισσότερα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε  άλλη ευρωπαϊκή χώρα συν ότι  υπάρχει μια καλή πορεία της οικονομίας. Ερχόμαστε από υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από άλλες χώρες συνεπώς αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μας κρατήσουν εκτός.

Αναφορικά με την κριτική της ΑΥΓΗΣ ότι η κυβέρνηση επιδοτεί τους καταναλωτές στο ρεύμα με χρήματα που τους παίρνει από την ακρίβεια 

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αν η ΑΥΓΗ έκανε τον κόπο να διαβάζει τι λεει η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακάλυπτε ότι έχουμε 7,8% ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο. Δηλαδή πέραν της ακρίβειας έχουμε και 7,8 που είναι τεράστιο νούμερο, αν υποθέσουμε ότι ήμασταν 0 στο δεύτερο εξάμηνο αυτό θα σήμαινε 3,7 ανάπτυξη, θα πάμε στην πραγματικότητα πάνω από 5% ανάπτυξη. Αυτό το 5%  ανάπτυξη είναι με το οποίο επιδοτείται, είναι αυτό το οποίο έχει μια δυσκολία να παραδεχτεί η κα  Αχτσιόγλου και ο κ. Τσίπρας. Εχουμε επιπλέον φορολογικά έσοδα διότι πέραν του πληθωρισμού έχουμε και πάνω από 5% ανάπτυξη φέτος και αυτό το 5% επιστρέφει στην κοινωνία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας