Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήCovid: Η Ελλάδα παρέλαβε τα τελευταίου τύπου εμβόλια που καλύπτουν τις μεταλλάξεις

Covid: Η Ελλάδα παρέλαβε τα τελευταίου τύπου εμβόλια που καλύπτουν τις μεταλλάξεις

Στην Βουλή συζειτείται επί της Αρχής νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Το κοινοβουλευτικό σώμα ενημέρωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, για την παραλαβή των τελευταίου τύπου εμβολίων που κυκλοφορούν για τον covid και τα οποία καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επί της Αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ στην κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του Covid που καλύπτουν και τις υπάρχουσες μεταλλάξεις.

«Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που περιμέναμε».

Σχετικά με την πανδημία και την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» ανά έτος, ο υφυπουργός ανέφερε πως «η χώρα μας είναι περίπου στην μέση των χωρών-μελών της ΕΕ και των χωρών του δυτικού κόσμου».

Ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων

Για την θέσπιση της ενιαίας ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Δεν αλλάζει τίποτα. Στην λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε και όχι κανένας νοσηλευτής. Δεν είμαστε εδώ για να ξηλώσουμε, αλλά πατάμε στην υπάρχουσα διάταξη και την αποκτηθείσα εμπειρία όλων αυτών των χρόνων. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό. Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά. Η λίστα είναι στο όνομα του χειρουργού, στην κλινική, στο νοσοκομείο, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι σχετικό». Με την ψηφιοποίηση και την τήρηση της κεντρικής πλατφόρμας, εξήγησε ο υφυπουργός ότι «αυτό που θα επιτευχθεί είναι να γίνεται εκκαθάριση της λίστας από ασθενείς που στο μεταξύ ήδη έχουν χειρουργηθεί και παραμένουν για την ίδια επέμβαση από τις λίστες άλλων νοσοκομείων που παράλληλα είχαν εγγραφεί.

Επίσης, η ενιαία λίστα θα ενημερώνεται και για τα επείγοντα χειρουργεία. Σήμερα έχουμε περιστατικά εγγραφής εδώ και τέσσερα χρόνια σε λίστες νοσοκομείων γιατί κανείς δεν πήγε να τα εκκαθαρίσει. Η φιλοσοφία είναι ότι αποκτάμε ψηφιακά δεδομένα στην Υγεία, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Επάρκεια υγειονομικού προσωπικού

Σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό, ο υφυπουργός ανέφερε ότι στο ΕΣΥ έχουμε 107.726 άτομα προσωπικό και είναι προσβολή προς το επικουρικό προσωπικό, κάποιοι να μην το προσμετρούν όταν μιλούν για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την εργασία και την προσφορά του επικουρικού προσωπικού. Έχουμε, είπε ο υφυπουργός, από τα υψηλότερα ποσοστά σε προσωπικό με τις προσλήψεις που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «η προκήρυξη 2Κ μόνιμου προσωπικού έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και των ιατρών εξελίσσεται κανονικά. Έχουμε γύρω στους 130 συντονιστές διευθυντές και 826 επιμελητές Α΄και Β’ που λογικά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ίσως κάποιες λίγο παραπάνω».

Στο επίκεντρο η πλέον σύγχρονη παροχή υπηρεσιών

Ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Ακτύπης, ζήτησε την υπερψήφιση του σχεδίου, τονίζοντας ότι «έρχεται να λύσει προβλήματα και κενά στην δημόσια υγεία, επιλύει προβλήματα και συμπληρώνει τα υφιστάμενα στην δημόσια υγεία, προλαμβάνει καταστάσεις, στηρίζει το ΕΣΥ και την εύρυθμη λειτουργία των δομών και υπηρεσιών, ενώ έχει και διατάξεις που επιλύουν επείγοντα θέματα και άλλων υπουργείων». Υπογράμμισε επίσης πως «ο καιρός της μικροπολιτικής και της αναίτιας σύγκρουσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οι πολίτες έδειξαν σε όλους μας τον δρόμο».

Ο κ. Ακτύπης ανέφερε ότι «στο επίκεντρο του νομοσχεδίου τίθεται η καλύτερη και πιο σύγχρονη παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών. Παρέχεται η δυνατότητα διαρκούς κάλυψη των ανελαστικών αναγκών των προνοιακών φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση των λειτουργιών της “Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ”, όσο και της ΗΔΙΚΑ».

ΣΥΡΙΖΑ περί νομοθέτησης «εξπρές»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, άσκησε κριτική για την συνέχιση της νομοθέτησης «εξπρές» από την κυβέρνηση, καθώς χθες κατατέθηκε και σήμερα μπαίνει στην Επιτροπή.

Υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου έρχεται με «μπαλώματα» να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ. Δεν είναι μεταρρυθμιστικό, δεν δημιουργεί τομές, αντίθετα αναλώνεται και πάλι στην εύκολη λύση των παρατάσεων συμβάσεων εργασίας και των μετακινήσεων, σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε στην παράταση της 48ωρης εργασίας στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι αυτή η εξουθένωση των ιατρών δεν μπορεί να συνεχίζεται και θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Αναφερόμενες στις διατάξεις που αφορούν την ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι με το μέτρο αυτό «ανοίγεται διάπλατα η πόρτα στην ιδιωτική Υγεία».

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Δεν ανταποκρίνεται στα σημαντικά προβλήματα του ΕΣΥ

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης, ανέφερε ότι εκτός από τους θελκτικούς και επικοινωνιακούς τίτλους του νομοσχεδίου, αυτό δεν ανταποκρίνεται στα σημαντικά προβλήματα του ΕΣΥ, στον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο Οργανισμό με καινοτόμες πρακτικές.

Ο βουλευτής αμφισβήτησε ότι «το ΕΣΥ είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ», υποστηρίζοντας ότι η δημόσια υγεία «βρίσκεται στην χειρότερη κατάστασή της». Παρατήρησε πως και με αυτό το σχέδιο νόμου «αντί να καλυφθούν τα κενά προσωπικού συνεχίζεται η πολιτική του “εντέλλεστε”, των μετακινήσεων προσωπικού αποδυναμώνοντας τμήματα υγείας που ήδη αιμορραγούν». Απαιτείται, είπε ο κ. Τσίμαρης «γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ, επαρκείς και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και ψηφιοποίηση υπηρεσιών».

Το νομοσχέδιο ανέφερε ο βουλευτής, «ακολουθεί την συνέχιση της εξουθένωσης του προσωπικού και της απαξίωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων» με την παράταση του 48ωρου. Ενώ, ο κ. Τσίμαρης εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ενιαίας λίστας χειρουργείων, ζητώντας να πληροφορηθεί «εάν υπήρξε κάποια επιστημονική μελέτη και στοιχεία για ένα τέτοιο μοντέλο».

ΚΚΕ: Βασίζεται στην αποτυχημένη πολιτική του κόστους-οφέλους

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, υποστήριξε πως και αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας βασίζεται στην «δοκιμασμένη και αποτυχημένη πολιτική του κόστους-οφέλους και όχι στις πραγματικές ανάγκες του λαού».

Τα μέτρα που προτείνονται, ανέφερε ο βουλευτής, «οδηγούν στην ενίσχυση της ατομικής ευθύνης των ασθενών και στην πιστή υλοποίηση των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων που τροφοδοτεί με πελάτες το ιδιωτικό κεφάλαιο». Χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «ψευδεπίγραφο».

 «Οι χρονικές παρατάσεις προηγούμενων ρυθμίσεων περιορίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, χωρίς κανένα άλλο μέτρο.

Για την ενιαία λίστα χειρουργείου, σημείωσε ότι «με τέτοιες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζονται οι σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται σε αναισθησιολόγους, γιατρούς, κλίνες ΜΕΘ, εξαιτίας των οποίων αναβάλλονται ή καθυστερούν τα χειρουργεία σε διάφορα νοσοκομεία».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας