Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤράφικινγκ: 4.000 ανήλικοι σώθηκαν μέσω της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής

Τράφικινγκ: 4.000 ανήλικοι σώθηκαν μέσω της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη που συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ και την πρέσβειρά μας στην Ιταλία Ελένη Σουρανή.

Στο ιστορικό «μπούνκερ» του Παλέρμο, στο κτίριο σύμβολο που φέρει το όνομα των ηρωικών δικαστών Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, εκεί όπου είχε διεξαχθεί η Μεγάλη Δίκη της Μαφίας, πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Υπουργική Διάσκεψη για την 20ή επέτειο από τη Σύμβαση του Παλέρμο κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (τράφικινγκ) και της διακίνησης μεταναστών.

Με οικοδεσπότες τους Ιταλούς υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Ματτέο Πιαντεντόζι και Κάρλο Νόρντιο και τη συμμετοχή υπουργών από τριάντα χώρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την Ασία και από την Αφρική ως τη Μέση Ανατολή και βέβαια την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα να παταχθούν τα εγκληματικά δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο και να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες από τα κράτη που ενισχύουν το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη.

Με τις μορφές των ηρωικών δικαστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος να κυριαρχούν, με τα κελιά όπου κάθονταν οι σχεδόν πεντακόσιοι κατηγορούμενοι να κρατούν ζωντανές τις μνήμες από μια πολύ σκληρή εποχή για την Ιταλία, με τη σκέψη όλων στις άγριες δολοφονίες των Φαλκόνε και Μπορσελλίνο, το κυρίαρχο σύνθημα «Δεν τους σκοτώσατε, είμαστε εδώ», πήρε σάρκα και οστά.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη που συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ και την πρέσβη μας στην Ιταλία Ελένη Σουρανή. Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Ζεράλντ Νταρμανέν και Νάνσι Φέζερ, καθώς και η Κύπρια υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκίδη-Προκοπίου.

Η Ελλάδα έλαβε τον λόγο και στις τρεις θεματικές ενότητες (Νομικά και Δικαστικά Εργαλεία, καλές πρακτικές στον αγώνα κατά των εγκληματικών οργανώσεων και προτεραιότητες και στόχοι για το μέλλον), προκαλώντας το ενδιαφέρον των υψηλού επιπέδου συνέδρων με τις καλές πρακτικές της: Το πολύ ενισχυμένο νομικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων και, κυρίως, τον εξαιρετικά πρωτοποριακό Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης.

Σημειώνεται πως μέσω της συγκεκριμένης τηλεφωνικής γραμμής έχουν μέχρι σήμερα σωθεί και προστατευτεί από το οργανωμένο έγκλημα περισσότεροι από 4.000 ανήλικοι και σχεδόν 7.500 ευάλωτοι.

Η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε πως η καλύτερη πρακτική είναι να δώσουμε στα θύματα την ευκαιρία να καταγγείλουν και να συμβάλλουν στην εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων. «Χρειαζόμαστε περισσότερη προβολή. Έχουμε νόμους, έχουμε καλούς αστυνομικούς και δικαστές, αλλά πρέπει να έχουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα διευκολύνουν το έργο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης».

Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Μοσκώφ εξήγησε πως το «κλειδί» στον αγώνα κατά του τράφικινγκ είναι η πρόληψη. Προαναγγέλλοντας ότι στη νεοϊδρυθείσα Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας θα δημιουργηθεί ειδική διεύθυνση κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Στο τέλος της Διεθνούς Υπουργικής Διάσκεψης υιοθετήθηκε ομόφωνα κείμενο για την κοινή μελλοντική δράση και αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής για εκείνους τους γενναίους δικαστές, που μεγάλωσαν και έγιναν φίλοι στις φτωχογειτονιές του Παλέρμο, ως δικαστές συνεργάστηκαν για να μπει ένα τέλος στον κύκλο της βίας και το 1992 δολοφονήθηκαν με απόσταση δύο μηνών, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας