Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒορίδης: «Προτεραιότητά μας είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών»

Βορίδης: «Προτεραιότητά μας είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών»

Αναφορικά με το Ολυμπιακό Στάδιο και το στέγαστρο Καλατράβα, ο κ.Βορίδης διευκρίνισε ότι «δεν είχε ληφθεί καμία πρόνοια από το 2003 μέχρι και το 2020».

Με ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατά των χωρίς πολιτική ουσία, επικοινωνιακών επιλογών του νέου προέδρου του, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιχείρησε να ανανεώσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στο ελληνικό λαό και τις παρεμβάσεις ουσίας που επιχειρεί προκειμένου να δώσει λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας και άλλα.

Ο κ.Βορίδης εστίασε στην κεντρική κυβερνητική πολιτική για αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, ταυτόχρονα με τα μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας, ενώ, έκανε λόγο για «overdose» Κασσελάκη. Αναφορικά με το στέγαστρο Καλατράβα, επεσήμανε ότι «η διαπίστωση της επικινδυνότητας γίνεται με την παραλαβή της μελέτης».

Οverdose Κασσελάκη

Ξεκινώντας, από τη μεγάλη προβολή, από τα ΜΜΕ, καθημερινών, μη πολιτικών ενίοτε, δραστηριοτήτων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο, επί λέξει, για «overdose». Κατά την άποψή του, «σε μεγάλο βαθμό είναι στρατηγική του ιδίου (σ.σ. του κ. Κασσελάκη). Όταν θες να αθληθείς, αν δεν το γνωστοποιήσεις, μη νομίζεις πως το μαθαίνει κάποιος […] έχει επενδύσει σε αυτό προφανώς γιατί δεν έχει κάτι άλλο», σχολίασε.

Στέγαστρο Καλατράβα: «Καμία πρόνοια από το 2003 μέχρι και το 2020»

Αναφορικώς με το Ολυμπιακό Στάδιο και το στέγαστρο Καλατράβα, παρατήρησε εισαγωγικώς πως «δεν είχε ληφθεί καμία πρόνοια από το 2003 μέχρι και το 2020». Από εκεί και πέρα, το 2021 δηλαδή, δεσμεύονται ποσά για τη συντήρηση και «πλέον γίνεται η μελέτη, η οποία έχει τα συγκεκριμένα ευρήματα. Υπήρξε ένας πρώτος διαγωνισμός, ο οποίος εξαιτίας της πολυπλοκότητας του τεχνικού έργου δεν είχε ανάδοχο […] αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση είναι το σωστό», ανέφερε επίσης. Και, πιο συγκεκριμένα στη συνέχεια, «η διαπίστωση της επικινδυνότητας γίνεται με την παραλαβή της μελέτης, όλα τα υπόλοιπα μπορεί να είναι εκτιμήσεις, κρίσεις, σκέψεις […] η μελέτη έχει παραγγελθεί και έχει υλοποιηθεί από αυτήν την κυβέρνηση».

Υπερβατικές πολιτικές για την ακρίβεια

Στο θέμα της ακρίβειας, η εισαγωγική διαπίστωση του Μ. Βορίδη ήταν ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις κρίσης είναι χρήσιμο να υπάρχουν παρεμβατικές πολιτικές […] εμείς δεν πιστεύουμε ότι τα επιδόματα είναι μόνιμες πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τη φτώχεια». Ενώ στη μομφή ότι η κυβέρνηση έχει προσχωρήσει σε επιδοματικές πολιτικές, απάντησε θέτοντας τα ερωτήματα όπως: «Όταν είχαμε κλείσει την οικονομία, δεν έπρεπε να στηρίξουμε τους ανθρώπους; Δεν θα δίναμε επιδόματα;». Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, «οι επιδοματικές πολιτικές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και δεν είναι οι σωστές πολιτικές ως προς αυτό, αλλά σε περιόδους κρίσης είναι εργαλεία, τα οποία παροδικά μπορεί να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα θέματα».

Στο «δια ταύτα», «προτεραιότητά μας είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, αυτό μας ενδιαφέρει», επεσήμανε εξηγώντας πως «η αύξηση των εισοδημάτων είναι σημαντική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και έχει ένα πλεονέκτημα η αύξηση των εισοδημάτων: είναι μόνιμη. Η ακρίβεια, κάποια στιγμή, θα περάσει» και όταν φύγει, «το εισόδημα θα μείνει».

«Αντιμετώπιση της αισχοκέρδειας»

Παραλλήλως διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει, όπως είπε, το κλειδί στα χέρια της για το διεθνή πληθωρισμό, παρέθεσε, ωστόσο, σειρά μέτρων που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της αισχοκέρδειας. «Έχουμε βάλει πλαφόν του κέρδους, κάνουμε συστηματικά ελέγχους στην αγορά και επιβάλλονται πρόστιμα εκεί όπου διαπιστώνονται αυτά τα πράγματα, και σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες», σημείωσε.

Στήριξη «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών

Σε άλλο θέμα, αυτό της συμπεριφοράς του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση ότι η ΝΔ έχει δώσει στήριξη σε τρεις δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά) και στις περιφέρειες. Πάντως, συνέχισε, «δεν θα ήταν η δική μου συμπεριφορά, από εκεί και πέρα ο κ. Μπέος έχει αυτό το ύφος διαχρονικά, δεν το ανακαλύψαμε προχθές, δεν είναι το δικό μου ύφος, αυτό αξιολογείται και κρίνεται από τους δημότες».

Η συνέντευξη έκλεισε με μια πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, την παροχή, στο εξής, εκλογικής αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Αυτό γίνεται, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, «πρώτον, γιατί υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να γίνει και δεύτερον, γιατί έχει παρατηρηθεί πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να διεξάγουν τις εκλογές συνήθως ο δικαστικός αντιπρόσωπος με ένα γραμματέα». Κλείνοντας, επεσήμανε δε, ότι «ετούτες οι εκλογές έχουν αυξημένες απαιτήσεις γιατί είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι, πάρα πολλά τα ψηφοδέλτια».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας