Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟι προτεραιότητες της πολιτικής υγείας που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα

Οι προτεραιότητες της πολιτικής υγείας που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα

Απόλυτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η διαχείριση των χρονίων νοσημάτων στην κοινότητα και η αξιοποίηση της τηλεϊατρικής.

Στους άξονες της πολιτικής υγείας για ένα νέο ΕΣΥ στο οποίο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με πολιτικές και διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν ανεμπόδιστη πρόσβαση με όρους ισότητας, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο 22nd HEALTHWORLD CONFERENCE.

Η κυρία Αγαπηδάκη ανέλυσε τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος αλλά και τις προτεραιότητες της πολιτικής υγείας που θα εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα.

«Σας καλώ να σκεφτείτε πώς θέλετε να είστε σε δέκα χρόνια. Πώς θέλετε να ξυπνάτε, να κινείστε, να αισθάνεστε. Πώς θέλετε να είναι το σώμα σας, πώς θέλετε να είναι η καθημερινή σας λειτουργικότητα. Φαντάζομαι θέλετε να ξυπνάτε καλά, να μπορείτε να κάνετε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες. Και το πως θέλουμε να είμαστε το χτίζουμε σήμερα». ξεκίνησε την τοποθέτησή της η υφυπουργός δίνοντας το στίγμα των μεταρρυθμιστικών πολιτικών που θα εφαρμοστούν στον τομέα της υγείας.

Η κ.Αγαπηδάκη σημείωσε ότι η χώρα μας συζητάει αέναα, επί χρόνια «ένα συγκεκριμένο θέμα που παίζει στις ειδήσεις: Πότε έφτασε το ασθενοφόρο, αν προλάβαμε τον εμφραγματία. Δεν συζητάμε ποτέ πόσες φορές έχει χάσει το ΕΣΥ αυτόν τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της ζωής του, πριν πάθει έμφραγμα. Λες και αυτό δεν είναι σημαντικό. Και όμως, είναι το πιο σημαντικό. Η συζήτηση που δεν κάνουμε είναι η πιο σημαντική και είναι αυτή που συνιστά ειδικά τη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτόν».

Όπως είπε όταν έχεις «παρατημένο πληθυσμό σε όλο το προηγούμενο φάσμα, ειλικρινά αναρωτιέμαι, είναι πάρα πολύ σημαντικό να σώζουμε ζωές, συνειδητοποιούμε όμως ότι από την ώρα που έρχεται το ΕΚΑΒ, έχεις πάθει το έμφραγμα πας στο νοσοκομείο, ξεκινάς να ζεις μια ζωή με αρκετούς περιορισμούς. Μιλάμε για την περίπτωση που πάνε όλα καλά. Άρα, τι θέλω να πω με αυτό; Όση επένδυση και αν κάνουμε στον νοσοκομικοκεντρικό τομέα, στην τεχνολογία, ακόμα και αν είχαμε ιδανικά ένα νοσοκομείο σε κάθε σπίτι, μια μαγική κατάσταση στην οποία θα μπορούσαμε να έχουμε φάρμακα, επεμβάσεις παντού, αυτό στο τέλος της ημέρας θα μας οδηγούσε στο να έχουμε μια ζωή με περιορισμούς. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε; Αυτό που δεν έχουμε κάνει ποτέ σε αυτή τη χώρα: πρόληψη, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δημόσια υγείας».

Γιατί άραγε δεν το έχουμε καταφέρει ποτέ, αναρωτήθηκε η κυρία Αγαπηδάκη. «Η δική μου προσωπική άποψη σε αυτό το ερώτημα είναι γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε τι είναι αυτό το πράγμα. Υπάρχουν αρκετές προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και δεν θέλω να μηδενίσω καμία, γιατί καθεμία ήταν η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα».

Κάθε κυβέρνηση, πρόσθεσε, επιχείρησε να δώσει μια απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. «Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε, δεν έχουμε συναντίληψη για το ποιο είναι το ζήτημα εδώ. Το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε μια τεχνική αλλαγή στο σύστημα. Δεν θα πηγαίνεις κατευθείαν στην ειδικότητα, θα πηγαίνεις πρώτα από το Κέντρο Υγείας.

Έχουμε μια προσέγγιση στο σύστημα Υγείας και ειδικά στα θέματα αυτά της πρόληψης σαν να είναι τεχνικά θέματα, το οποίο είναι λάθος. Νομίζω ότι αν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση με τους κορυφαίους καθηγητές στον χώρο διεθνώς, θα συμφωνούσαν ότι η πρόληψη είναι ένα πολύ ουσιαστικό θέμα, η μετατόπιση προς τη δημόσια υγεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας , συνιστά μια αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, του συστήματος, των γιατρών, των επαγγελματιών υγείας, του τρόπου που σκεφτόμαστε εν τέλει».

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας( ΠΦΥ) θέλουμε να πετύχουμε τη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων στην κοινότητα, την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής και την αλλαγή κουλτούρας, συνιστώντας μια μεγάλη γραμμή διαφοροποίησης που είναι ότι σταματάμε να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης σε εμάς, είπε και συμπλήρωσε

«Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σημαίνει ότι πάμε εμείς στον πολίτη, αυτό κάνουμε στη Θεσσαλία».

 

«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα πάντα, όποιος έχει φαντασιώσεις παντοδυναμίας ειδικά στον χώρο της υγείας φοβάμαι ότι όχι μόνο θα απογοητευτεί, θα τραυματιστεί κιόλας, εγώ επιμένω στο εξής: πάμε να δώσουμε με την ενσωμάτωση της δημόσιας υγείας με την πρωτοβάθμια κάτι στον κόσμο που είναι πολύ συγκεκριμένο και είναι σταθερό. Ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι οι ΤΟΜΥ και οι ΚΟΜΥ κάθε Δευτέρα, κάθε βδομάδα θα παρέχουν αυτό και αυτό. Αυτό πρέπει να γίνει βίωμα, αυτή η σταθερή φροντίδα που παρέχει το υπουργείο Υγείας στον πολίτη.

Και νομίζω ότι όταν κλείσουμε μια διετία με αυτό το μοντέλο, πολλά θα έχουν αλλάξει και στον δημόσιο διάλογο και δεν θα συζητάμε πια πότε έφτασε το ΕΚΑΒ και ποιος έπαθε έμφραγμα, αλλά επιτέλους, πόσα χρόνια περισσότερα μπορούμε να ζήσουμε με υγεία», κατέληξε.

«Κάνουμε τομές, όχι μικροδιορθώσεις»

Στη συζήτηση συμμετείχε η Θεανώ Καρποδίνη Διοικήτρια Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνουμε, να αντιμετωπίσουμε κάτι που θα μπορούσαμε επιτυχημένα να το είχαμε προλάβει, είπε.

«Υπάρχει μια αισιοδοξία, μια συναντίληψη ότι δεν μιλάμε για τα μικρά, καθημερινά προβλήματα, αλλά κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε να κάνουμε τομές, όχι μικροδιορθώσεις, για να αντιμετωπίσουμε πυροσβεστικά κάτι, μέχρι να προκύψει κάτι άλλο». Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια αναδιοργάνωση, λέγοντας ότι «το δικό μας όραμα έχει πάντα στο επίκεντρο τον ασθενή. Διαχειριζόμαστε τα χρήματα των ασφαλισμένων. Επομένως, η διαφάνεια που ανέφερε και ο υπουργός αφορά πρωτίστως τους ασθενείς και τους συνεργαζόμενους μαζί μας».

Όπως είπε τρεις άξονες, προσβασιμότητα, διαρκής βελτίωση της υγείας με ποιότητα και εξορθολογισμός των δαπανών, όχι με την έννοια του πώς θα μοιράσουμε καλύτερα μια πίτα, αλλά να υιοθετήσουμε βέλτιστες πρακτικές και μηχανισμούς είναι τα βασικά στοιχεία.

Οι λέξεις κλειδιά της καλής Υγείας

Ο Δημήτρης Φιλίππου Πρόεδρος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανέφερε ότι το φάρμακο είναι το πολυτιμότερο και πιο διαδεδομένο μέσο για να επιτύχουμε αυτό που ονομάζεται υγεία. Οι δράσεις και δραστηριότητες πρέπει να κυμαίνονται σε δύο επίπεδα: στο ευρωπαϊκό και το εθνικό με τις ιδιαιτερότητές του. Προσβασιμότητα, διαφάνεια, δυνατότητα αυτοσυντήρησης, επάρκεια, είναι οι λέξεις κλειδιά.

Η Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου, ανέφερε ότι η πανδημία ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι πρέπει να συνεργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην υγεία.

«Επαναθεμελίωση» του ΕΣΥ

Ο Christian Rodseth Διευθύνων Σύμβουλος Janssen Greece, Poland and Romania, μίλησε για αποτελεσματική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των πολιτών και των ασθενών και ο Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής, Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι το ΕΣΥ, «ένα ΕΣΥ που καταρρέει, που είναι προβληματικό που πρέπει να επανιδρυθεί».

Όπως είπε, δεν αρκούν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται επαναθεμελίωση του ΕΣΥ, μακριά από τις αξίες του πελατειακού κράτους και τον κρατισμό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας