Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΧριστοδουλίδης: «Συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας» η επίσκεψη Κασσελάκη

Χριστοδουλίδης: «Συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας» η επίσκεψη Κασσελάκη

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να τον συγχαρεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Έχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις και κοινές προκλήσεις και η συνεργασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

«Θέλω να σε συγχαρώ για την εκλογή σου και προσδοκώ να συνεχιστεί η συνεργασία που υπήρχε πάντα με την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με όλους τους αρχηγούς» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Χαιρέτισε παράλληλα το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε η πρώτη επίσκεψή του εκτός Ελλάδος να είναι στην Κύπρο, κάτι που – όπως παρατήρησε – είναι συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας.

 

«Προσβλέπω στη συζήτησή μας και στη μελλοντική συνεργασία μας» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν ο πρώτος ηγέτης που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κασσελάκης: «Εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση»

Για «εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση», όπου συζήτησαν «πάρα πολλά θέματα ενδελεχώς», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεώρησε καθήκον του η πρώτη επίσκεψή του εκτός Ελλάδας, «να είναι εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία». Τόνισε από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί όπου διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

Επίσης τόνισε «τη στήριξη που προσφέρουμε στον Πρόεδρο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της ΕΕ προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». «Όσον αφορά στην ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις «και τόνισα, από πλευράς μας, τη σημασία που αποδίδουμε στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας». Σημείωσε ότι «αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα 3+1 αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Επίσης, στο θέμα του συντονισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω σε επικείμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ», είπε ο κ. Κασσελάκης.

Όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία, ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

Το πρόγραμμα του κ. Κασσελάκη στην Κύπρο ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ενώ ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας