Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑ. Γεωργιάδης: Kοσμογονία επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη

Α. Γεωργιάδης: Kοσμογονία επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη

Για «κοσμογονία επενδύσεων που συντελούνται στη Θεσσαλονίκη και την αλλάζουν» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στο ανοιχτό μέρος της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει φροντίσει η κυβέρνηση περισσότερο από κάθε άλλη στην Ελλάδα. Το πάρκο καινοτομίας Thess INTEC θα αλλάξει τα δεδομένα για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη (…) Στη Θεσσαλονίκη συντελείται επενδυτική κοσμογονία, μία επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας. Στρατηγικά επιλέξαμε σαν κυβέρνηση τη Θεσσαλονίκη για να την κάνουμε Silicon Valley της Ελλάδας», διαβεβαίωσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις αμερικανικές επενδύσεις των Pfizer και Deloitte και της ασφαλιστικής Chubb.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ακόμα ότι, στο πλαίσιο του master plan που καταρτίστηκε, ενσωματώνοντας και τις προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας, στόχος είναι σε βάθος τριετίας η συμμετοχή της βιομηχανίας να αγγίξει το 12% του ΑΕΠ, αυξάνοντας κατά 50% τη συμμετοχή της. Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα γίνει σημαντική βιομηχανική δύναμη και θα αντιστραφεί η αποβιομηχάνιση.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, επισήμανε ότι η Ελλάδα δαπανά ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπισή της, ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι με τα προγράμματα που θα βγάλουμε τώρα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, για να δοθούν (κεφάλαια) σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες να παράγουν ρεύμα για κατανάλωση ή net metering από ΑΠΕ και κυρίως ήλιο, μπορεί έχουμε σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας για τις βιομηχανικές μονάδες, κάτι που στο μέλλον μπορεί να γίνει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

O Α.Γεωργιάδης εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία πάει καλά και θα έχει ανάπτυξη κοντά στο 6% φέτος. Ωστόσο, στο κακό σενάριο, στην περίπτωση δηλαδή που διακοπεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η ευρωζώνη θα περάσει σε ύφεση το 2023, και η Ελλάδα θα φρενάρει και αυτή, «αλλά θα είναι καλύτερα από τους άλλους».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πάει για νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2023 και υπενθύμισε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούλιο, ενώ μέσω ενεργειακής κρίσης και επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος δεν ήταν ένα παροδικό φαινόμενο, όπως αρχικά αναμενόταν.

Ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΒΕ

Ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και τολμηρές αποφάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας απαιτεί, εν μέσω των απόνερων της πανδημίας, αλλά και μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, η τρέχουσα χρονική συγκυρία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, στην τελευταία του ομιλία προς τα μέλη του φορέα με αυτή την ιδιότητα, αφού αποχωρεί από τη συγκεκριμένη θέση, μετά από διαδοχικές θητείες, σχεδόν δεκαετούς διάρκειας.

Όπως είπε, «πλέον, δεν γίνεται να μην αντιμετωπισθεί, εννοείται απ’ όλους, χωρίς εξαίρεση, το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής μεταποίησης: η παραγωγή δηλαδή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά μόνον το κράτος. Είναι ζήτημα πρωτίστως των δικών μας επιχειρήσεων».

Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι εφικτή η ανατροπή αυτής της κατάστασης, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Τον Ιούλιο η χώρα μας, ίσως και μετά από 40 χρόνια, απέκτησε τη δική της Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία. Η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, που συστήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, και στην οποία ενεργό συμμετοχή είχε ο ΣΒΕ, δημιούργησε το σχετικό κείμενο στρατηγικής. Μετά από αυτό η επόμενη σημαντική πρόκληση για όλους μας είναι αυτό το κείμενο να μετουσιωθεί σε πολιτικές και σε δράσεις που θα στηρίξουν έμπρακτα την εγχώρια μεταποίηση. Ιδέες και δράσεις που θα τη βγάλουν από το τέλμα του 8 – 9% συνεισφοράς στο ΑΕΠ και θα την οδηγήσουν στο 12% σε πέντε χρόνια και σε 15% σε βάθος δεκαετίας» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι την τελευταία τριετία ιδίως, έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, όπως οι μειώσεις φορολογικών συντελετσών και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ επισήμανε ότι «η εποχή που διανύουμε είναι φανερό ότι δεν προσφέρεται για μάχες χαρακωμάτων. Εμείς οι επιχειρηματίες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κάθε προσαρμογή έχει κόστος. Όπως γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά, ότι η υλοποίηση των προσαρμογών αποφέρει πολλαπλά οφέλη: τόσο μακροπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και στην κοινωνία. Γι’ αυτό, κράτος και επιχειρήσεις, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να μοχθήσουμε για να μειώσουμε την ανασφάλεια της κοινωνίας για το αύριο».

Υπενθυμίζεται ότι κατά το κλειστό τμήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΕ οι βιομηχανίες μέλη του ψήφισαν για το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη. Νέα πρόεδρος του ΣΒΕ θεωρείται βέβαιο πως θα είναι η Λουκία Σαράντη (AKRITAS SA).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας