Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΑτελείωτο τούνελ το Κυπριακό - Υπάρχει ενδιάμεση λύση με την Τουρκία;

Ατελείωτο τούνελ το Κυπριακό – Υπάρχει ενδιάμεση λύση με την Τουρκία;

Η Αθήνα προσπαθεί για μία άμεση συζήτηση για το Κυπριακό, ώστε να δημιουργηθεί μία ευκαιρία επανεκκίνησης των συνομιλιών με στόχο το σπάσιμο του αδιέξοδου προβλήματος.

Η συγκυρία των δύο πολέμων στην Ουκρανία και στη Γάζα, η οποία απειλεί να ταρακουνήσει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δημιουργεί την ανάγκη για μια σταθερότητα, η οποία θα μπορούσε να δώσει την αφορμή για άσκηση πιέσεων και στην τουρκική πλευρά ώστε να αποδεχθεί το ότι θα πρέπει να ανοίξουν οι δίαυλοι για επανέναρξη του διαλόγου

Ο ορισμός της Ειδικής Απεσταλμένης, προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, χαρακτηρίζεται ως μία θετική εξέλιξη για την Αθήνα.

Το πιο σημαντικό για την ελληνική διπλωματία αυτή τη στιγμή είναι να συζητήσουν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι για το μέλλον της Κύπρου και να παρθούν αποφάσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά κρατάει αντίσταση.

Η επιστολή του Σεντάτ Ονάλ

Ενδεικτική είναι και η επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, στην οποία υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με την επιστολή του Σεντάντ από το 1963 «υπάρχουν δύο ανεξάρτητα, αυτοδιοικούμενα κράτη, καθένα από τα οποία ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός της αντίστοιχης επικράτειάς του» και όπως υποστηρίζει «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στο νησί, εφόσον τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που αποκτήθηκαν το 1960, δηλαδή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, επιβεβαιωθούν εκ νέου».

Η Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών, με πολύτιμο όργανο της στην προσπάθεια της διχοτόμησης τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είναι και οπαδός αυτών των σχεδιασμών.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη και τα όσα δήλωσε στην Αττάλεια όπου βρέθηκε για το ετήσιο διπλωματικό φόρουμ: «Μετά από τόσα χρόνια και όλες αυτές τις μοιραίες διαπραγματεύσεις που δεν κατάφεραν τίποτα, μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μόνο εάν επιβεβαιωθεί ή αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς».

Για τον Ερσίν Τατάρ, σε περίπτωση που δεν πέσει στο τραπέζι η λύση δύο κρατών «δεν πρόκειται να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί δεν έχει νόημα» και εάν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχία του ψευδοκράτους «δεν θα εμπλακούμε σε καμία διαπραγμάτευση».

Η απόσταση που χωρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά από την ηγεσία του ψευδοκράτους δείχνει να μεγαλώνει διαρκώς και να καθίσταται ένα ατελείωτο τούνελ που δεν έχει έξοδο. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία με τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα.

Πρωτοστατώντας στην πρωτοβουλία για το σχέδιο Αμάλθεια δήλωσε «παρούσα» στις εξελίξεις ως μέρος της δημιουργίας λύσεων. Αναζητώντας στήριξη στο σπάσιμο του αδιεξόδου.

Ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας