Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΕλληνοτουρκικά: Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν στο Αιγαίο, η απάντηση Μητσοτάκη από την Γαύδο

Ελληνοτουρκικά: Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν στο Αιγαίο, η απάντηση Μητσοτάκη από την Γαύδο

Σε παιχνίδια με την «φωτιά» επιδίδονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο, γεγονός που αναζωπυρώνει τα σενάρια για προσπάθεια δημιουργίας «θερμού» επεισοδίου από το καθεστώς Ερντογάν.

Ενδεικτικό της κατάσταση που επικρατεί είναι ότι μονάχα την περασμένη Τετάρτη, από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το βράδυ, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο 18 οπλισμένα τουρκικά μαχητικά και σημειώθηκαν έξι εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Μάλιστα, για ακόμη μια φορά τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και Παναγιά, πραγματοποιώντας τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από τα συγκεκριμένα νησιά.

Συνολικά, μόνο την Τετάρτη, καταγράφηκαν 95 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και 23 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Παρόμοια κατάσταση δημιουργήθηκε και χθες Πέμπτη στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να δείχνουν ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις υποδείξεις από την πλευρά των ΗΠΑ, αλλά και τις παραινέσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί, ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας χθες σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, τόνισε η αμερικανική θέση για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών παραμένει σταθερή.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική, που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι εν λόγω δηλώσεις από την  Αμερικανική πλευρά ήρθαν λίγες ώρες μετά τις νέες απειλές προς την Ελλάδα, από τον στενό συνεργάτη και εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος απείλησε με πόλεμο την χώρα μας, στην περίπτωση που ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

«Το είπε πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών, ότι οποιαδήποτε επέκταση άνω των 6 μιλίων, όχι 12 μιλίων, θα αντιμετωπίσει την άμεση αντίρρηση, την αντίθεση και τη σφοδρή αντίσταση από την Τουρκία. Να το ξεκαθαρίσουμε. Αφήστε τα 12 μίλια, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε αν τα επεκτείνουν και πάνω από 6, 7, 8 και 9 μίλια. Και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα. Περιμένουμε και ελπίζουμε να μην καταφύγουν σε τέτοιο δρόμο. Αν κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα τα αφήσουμε ποτέ αναπάντητα. Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη, τα πλοία μας θα βγαίνουν στη Μεσόγειο από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Δεν θα το αποδεχθούμε. Είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

 

«Μηδενική ανοχή»

Η απάντηση της Αθήνας, με σαφή εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: «Μηδενική Ανοχή».

Με αυτό τον τρόπο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν στις τουρκικές απειλές και προκλήσεις.

Αυτό έπραξαν και κατά τη διάρκεια των τουρκικών παραβιάσεων την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς άμεσα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτισαν τα τουρκικά.

Τις ίδιες εντολές έχουν και οι κυβερνήτες των μονάδων του πολεμικού ναυτικού, καθώς το υπουργείο Άμυνας, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τον στόλο.

«Ηχηρό» μήνυμα προς την Τουρκία αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός σήμερα από την Γαύδο, σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη στο ακριτικό νησί.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» για ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να ανεχθεί προκλήσεις και παραβιάσεις από την πλευρά της Άγκυρας, επισημαίνονται ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να προχωρήσει, όποτε το κρίνει απαραίτητο, στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.