Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΕλληνοτουρκικά: Στα «δίχτυα» της Ε.Ε. «μπλέκει» ο Δένδιας τον Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Στα «δίχτυα» της Ε.Ε. «μπλέκει» ο Δένδιας τον Ερντογάν

Οι συνεχείς προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν στο Αιγαίο, σε θάλασσα και αέρα, κινητοποίησαν για ακόμη μια φορά την ελληνική διπλωματία, η οποία ζητεί πλέον ευθέως και επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα κατά του τουρκικού επεκτατισμού.

Ο «τσαμπουκάς» των Τούρκων ψαράδων στο Ανατολικό Αιγαίο, που πραγματοποιείται με την παρότρυνση και την προστασία της ηγεσίας της Τουρκίας, εκτός των άλλων, μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει ένα «θερμό» επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Προκειμένου η Ελλάδα να προλάβει επικίνδυνες εξελίξεις ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενημέρωσε επίσημα τις Βρυξέλλες για τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Η επιστολή του κ. Δένδιας προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία κοινοποιήθηκε στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και στον Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιου Σινκεβίντσιους, αποτελεί ένα πρώτο βήμα της χώρας μας αναφορικά με την διεθνοποίηση της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται, ότι στην επιστολή του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στο επεισόδιο (05.01.2023) κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι καθημερινά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιθετική στάση της Τουρκίας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα επισημαίνει στις Βρυξέλλες ότι απειλούνται τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την παράνομη δράση της Τουρκίας και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα εναντίον της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, το επόμενο χρονικό διάστημα Έλληνες ευρωβουλευτές θα καταθέσουν ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα ζητούν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Επίσης, η ελληνική διπλωματία θα ενημερώσει επίσημα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, να λειτουργούν στις  τουρκικές προκλήσεις με «μηδενική ανοχή» και να προασπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας μας.

Όπως επισημαίνουν με έμφαση κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους αρμοδίους τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα θα λειτουργήσει με «μηδενική ανοχή» στην περίπτωση που το καθεστώς Ερντογάν αποφασίσει να προβεί σε επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και έχουν εντολή να παρακολουθούν «στενά» τις κινήσεις των γειτόνων μας.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχουν ζητήσει από τους Γάλλους να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ναυπήγηση και παράδοση των φρεγατών Belharra και των μαχητικών Rafale.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα και αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο πολύ σύντομα», τόνισε με έμφαση το GOV NEWS στέλεχος του υπουργείου Άμυνας.

Αυτό που «πονάει» ιδιαίτερα την τουρκική πλευρά είναι ότι η Ελλάδα ζητεί οικονομικές κυρώσεις κατά του Λευκού Παλατιού, γεγονός που ενοχλεί τον Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό, διότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωσης, είναι δυσαρεστημένες από τις συνεχείς επαφές του νέου Σουλτάνου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και οι καταγγελίες της Ελλάδας δημιουργούν ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες για την Άγκυρα.

Μάλιστα, αυξάνονται οι φωνές στον Δυτικό κόσμο που ζητούν οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν συνεχίσει να στηρίζει την Ρωσία του Πούτιν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.