Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΕλληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι υπόσχονται «ηρεμία» στο Αιγαίο την καλοκαιρινή σεζόν

Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι υπόσχονται «ηρεμία» στο Αιγαίο την καλοκαιρινή σεζόν

Το καλοκαίρι που έρχεται δεν θα θυμίζει σε τίποτα εκείνο του 2020, όταν Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν μισό βήμα πριν από την πολεμική σύγκρουση.

Μπορεί η είδηση να πέρασε στα «ψιλά», λόγω των Τεμπών και της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου, αλλά η Άγκυρα, μετά τους ισχυρότατους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, κάνει μια «επίθεση» φιλίας στη χώρα μας.

Όπως είχε επισημάνει το GOV NEWS, από τις 23 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, μετά τον καταστροφικό σεισμό, που προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θύματα και αποσταθεροποίησε το καθεστώς Ερντογάν «μηδενίστηκαν οι παραβιάσεις και οι αερομαχίες στο Αιγαίο» από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Μαΐου θα δώσει σκληρή εκλογική μάχη και θέλει να επικεντρωθεί στο εσωτερικό της χώρας, «κλείνοντας» όσα εξωτερικά «μέτωπα» μπορεί.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο ίδιος ο Σουλτάνος, όσο και οι παντοδύναμοι  υπουργοί του, επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί εχθρό για την Τουρκία», τονίζοντας ότι οι δύο λαοί βρίσκονται πολύ κοντά.

Αποκορύφωμα της αλλαγής πλεύσης του Λευκού Παλατιού αποτελούν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να αποφύγουν την ένταση στο Αιγαίο.

«Καλό θα ήταν να υπάρξει παράταση της διάρκειας του μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου οπότε υπάρχει πολύς τουρισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Η εν λόγω τοποθέτηση αποτελούσε πάγια θέση της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες, με την Τουρκία να μην συναινεί και να προχωρά, τα προηγούμενα χρόνια, σε μεγάλες καλοκαιρινές ασκήσεις, σε συνεχείς παραβιάσεις και ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Την «επίθεση» φιλίας της Άγκυρας «βλέπει» θετικά η Αθήνα, χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας δεν λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει μια ξαφνική αλλαγή στάσης από την πλευρά του καθεστώτος Ερντογάν.

Η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα είδε με έκπληξη την Τουρκία να στηρίζει την Ελλάδα στην υποψηφιότητάς της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος, με την Αθήνα να ανταποδίδει και να στηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα επιδίωκε να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να προστατευθεί από τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα αναθερμαίνονται και οι επιχειρηματικές – επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Αυτό καταδείχθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άγκυρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακσαπάρ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να κρατά «μικρό καλάθι» αναφορικά με τη νέα θετική στάση του καθεστώτος Ερντογάν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν η τουρκική πλευρά, μόλις πέρασε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, άρχισε και πάλι τις προκλήσεις και την αναθεωρητική πολιτική σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα πραγματοποιήσει κάποιες «τακτικές ασκήσεις» στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά θα αποφύγει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις.

Την ίδια ώρα, πηγές από το υπουργείο Άμυνας, αναφέρουν ότι τόσο η Πολεμική Αεροπορία, όσο και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας, θα συνεχίσουν να εκτελούν το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί «χωρίς εκπτώσεις».

Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν σε αυξημένη ετοιμότητα κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ειδικά κατά τη διάρκεια των Τουρκικών εκλογών οι ελληνικές δυνάμεις θα παρακολουθούν «στενά» τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Πάντως, αν όντως η Άγκυρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα δοθεί ευκαιρία για ξεκούραση των πληρωμάτων και συντήρηση μεγάλου μέρους του στόλου του πολεμικού μας ναυτικού, που για περίπου τέσσερα χρόνια λειτουργούσε στα «κόκκινα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.